18.5.2021 | Svátek má Nataša


MLSOTNÍK: Neplněné brknedle a frpalačinka

14. května 2021
To máte z levného krámu nakrájené uzené a chuť na brknedliky a nechce se vám je pro dvacetihlavýho draka plnit a ani motat knedlíkové rolády... více

MLSOTNÍK: Mexické tacos

7. května 2021
Nedávno padla zmínka o římském kmínu v tom smyslu, že není právě oblíbený. Napadlo mě jeho „pověst“ trochu napravit a popsat jídlo, ve kterém vám... více

MLSOTNÍK: Bramborová tortilla

30. dubna 2021
Jednoduše bramborová omeleta. Bramborových jídel není nikdy dost, jak je vidět i dále. více

MLSOTNÍK: Rizoto jednohrnec

16. dubna 2021
Rizoto jednohrnec je velmi variabilní pokrm a neušpiníte moc nádobí. více

MLSOTNÍK: Tvarůžky ala Ondráš

9. dubna 2021
Tuhle na chodbě voněly bramboráky a já si bolestně vzpomněla na Bedu. více

MLSOTNÍK: Máte doma topinkovač?

2. dubna 2021
V mém raném dětství jsme měli topinkovač, zřejmě poděděný po jedné z babiček. více

MLSOTNÍK: Bábovky

26. března 2021
Časem jsem zjistila, že pro někoho je velmi vítaná forma úplatku? poděkování? něco domácího pečeného. více

MLSOTNÍK: Španělské inspirace (2) - zase brambory

19. března 2021
Bramborový dortík více

MLSOTNÍK: Rýžový nákyp s ovocem

12. března 2021
Toto je přímo zákusek :-) více

MLSOTNÍK: Španělské inspirace (1) - brambory

5. března 2021
Přesněji „Chuďasovy brambory“ více

MLSOTNÍK: Trhanec

26. února 2021
Doma jsme ho dělávali někdy k nedělní snídani, bylo víc času, nebo jako odpolední moučník. více

MLSOTNÍK: Nepečený tvarohový dort s ovocem

19. února 2021
Aneb recepty v průběhu času více

MLSOTNÍK: Kachní žaludky ve smetanové omáčce a zadělávané dršťky

12. února 2021
Nějak jsem naznala, že zanedbáváme naši českou kuchyni. Tahle jídla bývala na jídelních lístcích v hospodách a restauracích napříč republikou, a teď? více

MLSOTNÍK: Brambory pečené s jablky podle Eleny

5. února 2021
Recept na toto jednoduché a přitom skvělé jídlo pro milovníky sladko-slané chuti mám od partnerky své sestřenice. Poprvé jsem ho jedla už ohřívané v... více

MLSOTNÍK: Plněné palačinky na slano

29. ledna 2021
Změna je život, tak místo plněné kapsy např. z kuřecího masa nebo vepřové kotlety si naplnit palačinky. více

MLSOTNÍK: Vepřové na houbách a bůček na víně

22. ledna 2021
Mezi vánocemi, kdy jsou všichni přerybovaní, přesalátovaní, přeslazení a přež... ehm, zkrátka přejedení, přišlo vhod něco jiného než štěpánská husa... více

MLSOTNÍK: Co takhle domácí játrová paštička?

15. ledna 2021
Nedá mi to se nepodělit, protože jsem byla překvapená, jak doslova překvapivě nenáročná na přípravu, rychlá a výborná pro chuťový pohárky domácí... více

MLSOTNÍK: Po Vánocích půst?

8. ledna 2021
Aneb mamčin šumajstr více

MLSOTNÍK: Hoppin’ John, aneb Honzo, hópni do nového roku křepce!

1. ledna 2021
Skočnej Honza na Nový rok. Hoppin’ John je tradiční jižanská příloha k novoročnímu jídlu. Černooké hrášky (blackeyed) s rýží symbolizují hojnost v... více

MLSOTNÍK: Martinina adventní polívka na Beaveru

18. prosince 2020
A taky tip na bábovky a šneky :-) více

MLSOTNÍK: Naládovaná dýně, zvaná máslová

11. prosince 2020
Vyzkoušela jsem další dýni. A bez loupání! více

MLSOTNÍK: Pecanové ořechy

4. prosince 2020
Než jsme se usadili na jihu Alabamy, o existenci pecanových ořechů jsem nevěděla nic – kde rostou, jak vypadají, jak chutnají. více

MLSOTNÍK: Kobršle? Co to je?

27. listopadu 2020
No přece retro klasika: kotlety, brambory, šlehačka :-D více

MLSOTNÍK: Čočka na kyselo

20. listopadu 2020
Kočka kulí očka, v hrnci bublá čočka! více

MLSOTNÍK: Pomalu pečená husa a jiná masa (archiv)

13. listopadu 2020
Martina už sice bylo, ale „pomalit“ můžete vždycky. více

MLSOTNÍK: Kontrabáš

6. listopadu 2020
Zase jedno z dobrých jídel, co vám skromná špajzka dá! více

MLSOTNÍK: Znáte ovoce kaki?

30. října 2020
Každý rok od září do prosince jsou na několika zahradách v naší čtvrti vidět stromy obalené plody ovoce, kterému se v angličtině říká persimmon... více

MLSOTNÍK: Zelený jablkový koláč - opět mlsání bez výčitek

23. října 2020
Je čas jablek a ořechů, na záhoně se mi pořád ještě krásně zelená mangold a mě zase jednou, jak se říká, honila mlsná. více

MLSOTNÍK: O domácím chlebu a chutích (tak trochu)

16. října 2020
Vždycky jsem ráda pekla chleba. více

MLSOTNÍK: Nejkrásnější období je patrně podzim...

9. října 2020
... to si prozpěvuju, ohmatávajíc očima, posléze i rukama, nádherně oranžové buclaté dýně Hokkaidó. více

MLSOTNÍK: Já pe-ču štru-dl! - A závin né?

2. října 2020
Citát z pana Kaplana v překladu pana Přidala se hezky hodí k jabkové sezoně. více

MLSOTNÍK: Zdravé mlsání – cuketovo-banánové muffinky

18. září 2020
Když jsem letos na jaře vysazovala předpěstované cukety, mrzelo mě, že ze všech venku nakonec přežila a ujala se pouze jedna... více

MLSOTNÍK: Scones – oblíbené anglické pečivo

11. září 2020
Scones pocházejí ze Skotska a datují se už do let 1500 více

MLSOTNÍK: Bramborové placičky se sýrem

28. srpna 2020
Aneb bramborový řízek více

MLSOTNÍK: Květákový nákyp s Nivou

21. srpna 2020
S kratšími dny začíná opět sezona květáku. více