Pátek 13. června 2025, svátek má Antonín
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Velice jednoduché nevaření přes noc

Lenka S.
diskuse (9)

Avena sativa, oves setý. Z knihy Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz, 1885 foto: wikipedieNeviditelný pes

Posílám velice jednoduchý a NEVAŘENÝ! receptík, který jsem nedávno zachytila na Dvojce ČRo. Tam se již delší dobu vysílá pořad „Jezte, ať vám to sluší“ . Tento pořad připravuje známá herečka spolu s dobrou nutriční terapeutkou, ale tuším, že málokdo ze Zvířetníků má ve všední den, krátce po 13. hodině, kdy byvají v práci, čas na poslech pořadů ČRo. Možná už někdo zachytil tento pořad, takže již o něm bude vědět, ale málo z vás má chuť a sílu přijít z práce domů, sednout k pc a hledat nějaký sebezajímavější pořad ze záznamu.

Já jsem už dlouho v důchodu a rádio mi hraje skoro celý den. Ráno si ho pouštím ke snídani a pozdě večer končím poslechem nočního Mikrofóra. Jen stanice přeladím vždy podle své momentální nálady. Tento receptík mne velmi zaujal svou jednoduchostí a snadností, ale hlavně tím, že se při jeho ralizaci nemusí vůbec nic vařit.

Recept jsem okamžitě použila pro sebe a jsem výsledkem fakt nadšená. Vím, že mne někteří zvířetníci utlučou čepicemi a od jedné zvířetnické šťouralky dostanu opět vyhubováno. Podotýkám pro začátek toto: jsem diabetička na inzulínové terapii, ale má interní lékařka–diabetoložka mi již několikrát zopakovala, že jedna lžička medu do tak velkého množství použitých surovin je zdaleka vhodnější a i pro diabetika zdravější, nežli sebelepší, avšak umělé sladidlo. Jediné doporučované a lékaři diabetology uznávané a doporučované slazení je pouze výtažky ze stévie. Bohužel ta stévie má tzv. chuťový „ocásek“, na který si málokdo dokáže zvyknout . Já sama jsem si na stévii dlouho zvykala, ale stejně si někdy od ní ráda odpočinu.

V receptu je cca rovná polévková lžíce medu, ale zas v tom množství vyrobeného pokrmu se med moc neprojeví. Mám to sama na sobě vyzkoušeno. Když ovesné kaše nesním moc ale jen méně než půl té přesnídávkové sklínky, glykémie se zvýší jen o malinko, ale zasycená jsem snídaní kvalitně a na celé dopoledne, až do oběda. Nutriční terapeutka taky velmi chválila ovesné vločky a doporučovala je všem, kdo chtějí mít dostatek bílkovin a minerálů, i když se nehodlají přecpávat a hodlají i trochu zhubnout.

Recept si každý může upravit sám pro sebe, aby mu vyhovoval jak chutí, tak i množstvím, sladkosti. Je to totiž recept hrníčkový, tudíž si každý vybere tak velký hrnek, jaký mu vyhovuje. Tady to je:

Recept se jmenuje „ovesná kaše přes noc“.

Použité s uroviny .

  • 2 jakkoli velké hrnky rozmixovaných ovesných vloček
  • 1 tentýž hrnek bílého jogurtu
  • 1 rovná polévková lžíce medu(lze množství upravit podle požadované sladkosti)
  • 1 hrnek mléka, které je z poloviny naředěné vodou
  • 1 pol. lžíce chia semínek
  • jakékoli množství namletých či nasekaných ořechů nebo mandlí
  • 1 lžíce namočených rozinek (není nutná)
  • dle preferencí každého strávníka lze ještě přidat kousek rozmačkaného banánu nebo jakýkoliv džem či ovocnou šťávu. Já osobně banán, šťávu ani džem nepoužívám, jelikož by kaše pro mne měla nadbytek sacharidů. Kdo smí, ať si přidá sladkosti, kolik jen chce.

Nekupuju žádné jemné ovesné vločky, ale postupně si na stařičkém mixéru z roku 1950, který jsem podědila po mamince, namixuji jeden hrnek vloček po druhém. Rozmixované vločky vsypu do mísy, přidám něco rozsekaných nebo mixovaných jader, dodám med, mléko s vodou a bílý jogurt. Nejraději na kaši používám selský nebo taky řecký bílý jogurt. Všechno důkladně v míse promísím. Poté směsí naplním cca 4-5 malých sklínek od dětských přesnídávek, které jsem dříve umyla a připravila jsem si k nim i čistá víčka. Sklínky neplním až po okraj, ale tak 1 cm pod úroveň závitu víčka.

Takto neplněné sklínky dobře uzavřu (víčka jsou na závit) a s těmi sklínkami řádně třepu, aby se obsah ještě lépe promíchal. Uzavřené sklínky uskladním do druhého dne v chladničce. VŽDY dbám na to, aby sklínky s kaší byly stále v chladu. Jakmile jsem totiž jednou zapomněla jednu sklínku s kaší v teple mimo lednici, z kaše se stala slabá výbušnina. Kaše teplem nabyla na objemu, víčko se uvolnilo a kaše se rozprostřela po celé kuchyňské lince. Kaše je moc prima, ale nikdy se nesmí zapomenout třeba přes noc v letním teple mimo chladničku.

Avena sativa, oves setý. Z knihy Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz, 1885

Doufám, že mne Zvířetníci neutlučou čepicemi a klobouky, protože tu propaguju dost nenáviděné ovesné vločky. Kdo si recept pořádně přečte, ten pochopí, z čeho jsem tak nadšená. Nic se nevaří, nic netřeba ohřívat a jídlo je ráno hotové a připravené ke konzumaci. Jen se vše večer zamíchá a ráno zbaští.

Recept jen snadný a kaši i „týrámíšu“ jistě zvládne připravit i předškolák. Dělám si kaši raději trochu řidší, jelikož do rána vše krásně zhoustne.
Až si tento recept na ovesnou chuťově vyladíte podle sebe, můžete některé ingredience buď přidat nebo ubrat. Věřte, že tato ovesná kaše přes noc se klidně a snadno může stát základem pro tzv. tiramisu alis týrá míšu přes noc. Měli byste si však přece jen na týrámišu dokoupit balíček cukrářských (dlouhých) piškotů nebo těch kulatých dětských a uvařit silnější espreso nebo černou kávu.

Taky si nachystejte obyčejný neslazený kakaový prášek a nějaký další hustý jogurt na ozdobu. Na tu ozdobu docela stačí, když v chladničce přes noc necháte přes plátno na cedníku vykapat jakýkoli tučnější bílý jogurt.

Potřebné suroviny jsem v textu už uvedla, takže jak se to dělá dál. Ovesnou kaši přes noc požijeme jako základ „tiramisu přes noc“:

Na dno větší sklenice rozložíme vrstvu piškotů, které jsme krátce omočili v kávě. Na piškoty přijde první vrstva výš uvedené kaše přes noc. Tuto vrstvu poprášíme neslazeným kakaovým práškem. Na kakaový prášek přijde vrstva kávou zvhčených piškotů, pak zas vrstva ovesné kaše přes noc. Vrstvy střídáme a kaši vždy poprášíme kakaem. Nejvyšší vrstva bude zas kaše. Na tuhle poslední vrstvu kaše nandáme okapaný bílý jogurt a vše hustě posypeme neslazeným kakaem.

Toto „ týrámíšu“ necháme ztuhnout do rána v chladničce. Teprve ráno je chutný, zdravý a docela levný dezert hotov.

Dobrou chuť přeje v letním vedru líným kuchařinkám taky ráda lenošící LENKA S

Aston Ondřej Neff
13. 6. 2025

Všechno, co stát staví, trvá dlouho.

Tomáš Vodvářka
13. 6. 2025

Staré české přísloví může mít i omezenou platnost.

Ivo Fencl
13. 6. 2025

Jsou rádce Jak psát. Proč nevytvořit jednou i radu Jak nepsat?

Alexander Tomský
13. 6. 2025

Pater Halík nejspíš podléhá schematickému pohledu na svět.

Lubomír Stejskal
13. 6. 2025

Vítaný hlas rozumu v méně srozumitelném světě.

ČTK, Lidovky.cz
13. 6. 2025

U České Kamenice na Děčínsku najel vlak do nastraženého kamení na kolejích. Policie incident...

Lidovky.cz, ČTK
13. 6. 2025

Policie navrhla obžalovat odpadovou firmu kvůli neodvedení poplatků ze skládek. Kriminalisté...

Matyáš Müller, ČTK
13. 6. 2025

Pokračuje mimořádná schůze Sněmovny, kterou poslanci ve středu po necelých čtyřech hodinách...

Lidovky.cz, ČTK
13. 6. 2025

Obvodní soud pro Prahu 7 v pátek zamítl žalobu hnutí SPD, které se bránilo zařazení do zprávy o...

Eva Sovová
13. 6. 2025

Na brigádách si v Česku přivydělávají tisíce lidí nejrůznějších věkových kategorií. Tento typ...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz