Slanina, cibule se opráskne
Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Kapustičky
Růžičkovou kapustičku buď milujete, nebo nesnášíte, že? Já jsem dokonce viděla jednoho pána, kterak si uloup’ ze stvolu na zahrádce pár bobulí kapustiček a potěšeně je schroupal nasyrovo… To já tedy ne! Já jen dobře tepelně upravenou.
Třeba jako dušenou na slanině:
Potřebuji: kapustičky (a někoho, kdo je očistí) + cibuli + česnek + angl. slaninu + sůl + muškát. květ + pepř + něco na zahuštění, např. hladkou mouku, nebo žitnou mouku, nebo jemné vločky + kostku hovězího vývaru (nemusí být).
Postup:
Nejdřív tedy očistit ty kapustičky a košťálek nakrojit do kříže. Prostě brutálně vrazit špičku nože do kapustičky zespoda a říznout do kříže. Podle toho, kolik kapustiček vám po očištění zbyde, zvolíte množství dalších surovin.
Pak na kostičky nakrájet angl. slaninu. U nás se preferují kostky. Velké. Když se slanina trochu rozškvaří, přidám na kostičky nakrájenou cibuli a nechám zezlátnout. Pak přisypu muškát. květ a kapustičky, zaliji horkou vodou a přidrobím kostku hovězího vývaru, třeba jen polovinu, podle množství – pozor, nepřesolit. Pepř kdykoliv dle chuti. Já žádnej…
Kapustičky se musejí dusit cca 15 min., víc ne, aby se nerozblemtly.
Takže včas si rozmyslím, jestli je zahustím, aby u nich byla taková ta patlavá šťávička – tu já moc ráda. Když manžel neprotestuje, zahustím dusící se kapustičky a míchám, před ukončením varu přidám nastrouhaný česnek.
Příloha? U nás lžíce, chleba či bílé pečivo. No a plátek masa na přírodno se k tomu taky hodí, velmi dobře se hodí, ale nemusí být.
Chtěla jsem předvést také recept na kapustičky zapečené se šlehačkou a sýrem, ale protože mi po očištění dvou sáčků kapustiček zbylo sotva na jednu pořádnou večeři, máte tu recept bez fotodokumentace:
Potřebuji: kapustičky (a někoho, kdo je očistí) + olej + strouhaný sýr + šlehačku + muškát. květ + sůl, popř. pepř.
Postup:
kapustičky rozpůlím a opeču na oleji, tedy trošce oleje, pokládám řezem do pánve, opékám, dokud nejsou na řezu zahnědlé. Otočím, krátce opeču z druhé strany, jen lehce, a přesypu do zapékací nádoby, osolím, opepřím, omuškátokvětuju a posypu strouhaným sýrem, pak zaliji šlehačkou. Peču v troubě na cca 170 – 180 °C, horkovzduch, cca 20 min., nesmí se nechat přepálit. Jakmile sýr začne zlátnout a šlehačka se vstřebá, je hotovo.
Příloha: lžíce. Jen lžíce. Ono je to docela syté!
Foto: Zdena Jůzlová
Vše potřebné zjistíte zde...