27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


MLSOTNÍK: Kapustičky

29.3.2024

Růžičkovou kapustičku buď milujete, nebo nesnášíte, že? Já jsem dokonce viděla jednoho pána, kterak si uloup’ ze stvolu na zahrádce pár bobulí kapustiček a potěšeně je schroupal nasyrovo… To já tedy ne! Já jen dobře tepelně upravenou.

Třeba jako dušenou na slanině:

Kapustičky na slanině - suroviny

Potřebuji: kapustičky (a někoho, kdo je očistí) + cibuli + česnek + angl. slaninu + sůl + muškát. květ + pepř + něco na zahuštění, např. hladkou mouku, nebo žitnou mouku, nebo jemné vločky + kostku hovězího vývaru (nemusí být).

Postup:

Nejdřív tedy očistit ty kapustičky a košťálek nakrojit do kříže. Prostě brutálně vrazit špičku nože do kapustičky zespoda a říznout do kříže. Podle toho, kolik kapustiček vám po očištění zbyde, zvolíte množství dalších surovin.

Slanina, cibule, česnek

Slanina, cibule se opráskne

Pak na kostičky nakrájet angl. slaninu. U nás se preferují kostky. Velké. Když se slanina trochu rozškvaří, přidám na kostičky nakrájenou cibuli a nechám zezlátnout. Pak přisypu muškát. květ a kapustičky, zaliji horkou vodou a přidrobím kostku hovězího vývaru, třeba jen polovinu, podle množství – pozor, nepřesolit. Pepř kdykoliv dle chuti. Já žádnej…

Kapustičky se musejí dusit cca 15 min., víc ne, aby se nerozblemtly.

Přidají se nakrojené kapustičky

Zalije se vodou, ochutí, zahustí

Takže včas si rozmyslím, jestli je zahustím, aby u nich byla taková ta patlavá šťávička – tu já moc ráda. Když manžel neprotestuje, zahustím dusící se kapustičky a míchám, před ukončením varu přidám nastrouhaný česnek.

Příloha? U nás lžíce, chleba či bílé pečivo. No a plátek masa na přírodno se k tomu taky hodí, velmi dobře se hodí, ale nemusí být.

Dobrou chuť

Chtěla jsem předvést také recept na kapustičky zapečené se šlehačkou a sýrem, ale protože mi po očištění dvou sáčků kapustiček zbylo sotva na jednu pořádnou večeři, máte tu recept bez fotodokumentace:

Potřebuji: kapustičky (a někoho, kdo je očistí) + olej + strouhaný sýr + šlehačku + muškát. květ + sůl, popř. pepř.

Postup:

kapustičky rozpůlím a opeču na oleji, tedy trošce oleje, pokládám řezem do pánve, opékám, dokud nejsou na řezu zahnědlé. Otočím, krátce opeču z druhé strany, jen lehce, a přesypu do zapékací nádoby, osolím, opepřím, omuškátokvětuju a posypu strouhaným sýrem, pak zaliji šlehačkou. Peču v troubě na cca 170 – 180 °C, horkovzduch, cca 20 min., nesmí se nechat přepálit. Jakmile sýr začne zlátnout a šlehačka se vstřebá, je hotovo.

Příloha: lžíce. Jen lžíce. Ono je to docela syté!

Foto: Zdena Jůzlová

Zdena Jůzlová Neviditelný pes