27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


MLSOTNÍK: Kuchyňské pokusnictví aneb Chlebaně

16.2.2024

Nedávno se nám přihodilo, že jsme nedokázali sníst dvě tmavší bagety (dřevorubecké). Nákup na víkend, pak nějaká zdravotní indispozice... potraviny neradi vyhazujeme...

Po týdnu ty bagety pořád voněly dobře. Co tedy s nimi, nějak je tepelně zpracovat, ale jak?

Nakrájená bageta, která zbyla

Místo lasaní vznikly chlebaně :-).

Mleté maso půl hovězí, půl vepřové, cibule, krabička pasírovaných rajčat. Maso jsem podusila na cibuli, přidala lžíci italských bylinek, sůl a přiměřeně ta pasírovaní rajčata.

Uvařila jsem bešamelovou omáčku - světlá jíška - lžíce hladké mouky na másle, rozvařená mlékem na přiměřeně hustou omáčku.

Bagety jsem nakrájela na tenké plátky - cca 5 mm.

Do misky z varného skla jsem na dno mázla trochu těch rajčat a dno pokryla plátky bagety. Na to vrstvičku masa, bešamel a další vrstvu bagetích plátků. Tohle jsem zopakovala ještě 3x. Zbylo poslední vrstvu bagetích plátků pomazat zbytkem bešamelu, přiklopit skleněné víko a vložit do mikrovlnky - poloviční výkon. Po 25 minutách jsem povrch bešamelu posypala strouhanou goudou a přidala ještě 5 minut mikrovlnění.

Chlebaně

Zapečení v troubě jsem zavrhla ze dvou důvodů - nechtělo se mi žhavit velkou troubu a pak jsem se bála, aby na povrchu nebyly topinky :-).

Bylo to moc dobré, prostě tmavé pečivo, mleté maso a rajčata se k sobě hodí.

Dobrou chuť!

Máte nějaké další nápady, co se starým pečivem? Bílé pečivo u nás skončí v mrazáku a později v nádivce, ale co s tmavým?

Kdysi jsem měla recept na jablečný koláč ze starého nastrouhaného chleba. Ingredience si matně pamatuji (kromě toho chleba jablka, cukr, máslo) a také to, že tvrdý chleba se docela blbě strouhal...

Foto: Jajka

Jajka Neviditelný pes