29.4.2024 | Svátek má Robert


MLSOTNÍK: Co taky s šeříkem

12.4.2024

Šeříky jsou v plném květu, a když jsem narazila na toto video, hned jsem věděla, že se musím podělit.

Video je z ázerbajdžánské farmy, které je samo o sobě pohlazením po duši, a v tomto konkrétním se jen tak mimochodem ukazuje, jak připravují šeříkový džem. Paní otrhala kvítky a v míse je prosypala krystalovým cukrem a kyselinou citronovou. Ručně promíchala a promačkala, uplácala, aby to začalo pouštět šťávu. Do hrnce dala vařit vodu. Mezitím si připravila hrníček silného čaje z ibiškových květů – ten je běžně k dostání. Po vylouhování přilila přecezený ibiškový čaj do vařené vody. Do ní přisypala druhý díl cukru a svařila ho na sirup. Rovnou přidala i citron, nakrájený na kusy i s kůrou (semínka vyhodit). Přidala i odstáté šeříkové květy a zase chvíli vařila – možná deset minut?

Nakonec přelila sakumpikum všechno do zavařovacích sklenic, zavíčkovala a nechala vychladnout.

Množství uváděno není, ale bude asi možné se řídit receptem na jiný květový džem (třeba růžový, který chce 0,5 kg okvětních lístků, 0,5 hrnečku citronové či limetkové šťávy, 1 hrnek vody, 1 kg krystalového cukru a půl lžičky kyseliny citronové, zdroj na tomto odkazu). Anebo zkušenější „zavařovačky“ odhadnou množství samy. Pro zhoustnutí bych asi přidala pektin, nebo použila želírovací cukr.

Na videu je vidět, že si džem, poměrně řídký, dali do mističek a popíjeli k němu čaj :-)

K otázce jedlosti šeříku jsem našla info zde na tomto odkazu a měl by to být normální, u nás běžný šeřík.

Přeji dobrou chuť, ať budete připravovat cokoli.

Lika Neviditelný pes