29.4.2024 | Svátek má Robert


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 12.4.2024 11:46

zkuste si vyhledat šeříkový rosol - je to jednodušší a spotřebujete těch květů mnohem méně....;-)

Z. Jenny 12.4.2024 10:39

Každý rok si říkám, že to je naposledy,co něco zavařuji,svařuji, nakládám,uskladňuji, no ale pak mi to nedá a když něco dostanu ze zahrady nebo sama někde orvu, tak prostě musím a vzpomínám na léta, kdy nebylo k dostání nic,co jsme si nevypěstovali a dnes to zase je ale drahé,takže nakonec podlehnu a aspoň něco zpracuji. Tento týden mi přišly vhod poslední houbičky do těstovin a k tomu jedny zavařené od sousedky. Mám tam někde ještě kukuřičky a květák, tak něco spáchám k jídlu. Opět půjdu časem na nějaký malý polní pych, se svolením,teď budu čekat, co se urodí. Šeřík bych pojala jako Alimo, pár snítek do vázy ale je to zajímavá inspirace! Liko díky! Zatím mne bohužel míjí ten Zanin apel ,uvidíme. R^V

A. Alimo 12.4.2024 11:14

Vloni tady nerostla ani prašivka, ale jestli se letos urodí, tak zas pošlu:-)

Z. Jenny 12.4.2024 12:18

R^V:-)

A. Alimo 12.4.2024 10:21

Já mám ráda klasiku, rybíz proženu odšťavňovačem, dělám z mirabelek (špendlíků) a všeho jiného ovoce, které mám na dosah a hlavně zadarmo. Přece nebudu kupovat např. meruňky za nekřesťanský peníz a pak ho svářet na marmošku, že. Zvlášť, když mi je může snacha natrhat u nich doma, pokud nezmrznou.

Vloni jsem si listovala starými "zavařovacími" knížkami od mamky a narazila jsem na džem z rebarbory. Mamka ho tedy nikdy nedělala, ale já jsem zaexperimentovala , a letos bude zas.

Ten šeřík je tedy opravdu zajímavý, ale spíš skončí jen pár snítek ve váze....:-)

Š. Matyášová 12.4.2024 11:47

pošli recept.. sharka.68 a jsem na seznamu...děkuju

A. Alimo 12.4.2024 14:19

Stalo se:-), dej vědět, jestli došlo:-)

Z. Jitur 12.4.2024 9:00

Hodně zajímavé...

Š. Matyášová 12.4.2024 7:49

miluju šeříkový mejdlo..tak aby to nechutnalo podobně :-D jinak proložit sůl a květy šeříku..nechat prosáknout a následně usušit v troubě, podrtit- máte skvělou sůl do koupele...:-D

T. Zana 12.4.2024 7:20

Džemy nemusím, ale video je hezké.

Ještě připomínám O.T. u včerejšího článku :-)

Z. Matylda 12.4.2024 7:06

Hm, zkusila jsem různé sirupy. Akátový, mateřídouškový, mátový, meduňkový- a stejně nejvíc chutnal bezový, prostě klasika. U marmelád občas přihodím trochu koření, protože třeba muchovník je takový mdlý, ostružině zahradní taky prospívá trocha skořice a kapka rumu :-) Rybíz nic nepotřebuje, ale děcka do něj milovaly přidaný vanilkový cukr. Meruňce nedodávám vůbec nic :-)

M. Skálová 12.4.2024 7:37

Ještě kdyby ty meruňky /ty pravé, moravské/ byly. :-(

L. Lika 12.4.2024 7:37

S rybízem jsi mi připomněla moji oblíbenou zavařeninu: červený rybíz a jemně nastrouhaná mrkev - střídavě po vrstvách, procukrovat, zavařit bez vody - mňam!

Z. Jajka 12.4.2024 8:53

Takže rybíz včetně peciček, žádné prolisování? A žádný cukr? To bych vyzkoušela, zdroje meruňek a jiného smíchovského ovoce už nejsou... Kromě jahod, ty mi rostou i v Modřanech.

L. Lika 12.4.2024 10:18

Rybíz celé bobulky, tedy bez stopek. Každou vrstvu , minimálně tu rybízovou, pocukřit krystalem, a nahoře taky skončit cukrem.

L. Lika 12.4.2024 6:26

Ještě doplním, že šeříkové džemy a sirupy prý chutnají jinak, než šeřík voní. Spíš jako nějaké tropické ovoce, říkají.

Z. Xerxová 12.4.2024 6:15

hezký šeříkový pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

jsem člověk neexperimentující - takže marmeládička bude rybízová, višňová a možná (když budou zdroje) tak jahodová a meruňková. Já nemusím ani ty navoněné s přídavky vanilky, máty... já ráda obyčejnou klasiku

Š. Matyášová 12.4.2024 7:51

mátovej džem míval kdysi jeden angl.řetězec..já ho milovala k pečenému skopovému,to byl abašta největší..teď už mají jen mint sause a to není ono..jo,sním to,ale ten džem, byl prostě džem...

M. Skálová 12.4.2024 11:53

a zavařené jeřabiny /samozřejmě jedlé/ k paštice jsi zkoušela? Loni vůbec nikde žádné nebyly. Dám je do pekáče do trouby, prosypu trochu cukrem a ony pustí šťávu. Té trochu odliju do láhve ,,mňam" a zbytek naplním do skleniček. Je to stejně dobré jako brusinky, možná ještě lepší.