9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Oběd z jedné remosky

Vepřové s bramborami

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Rgova 5.12.2023 11:04

Vepřové s bramborem příště dle Liky vylepším rozmarýnem, česneku jen malinko. Fotky z remosky jsou voňavé na dálku, souhlasím s Maričkou

A. Rgova 5.12.2023 11:03

Remosku už nemám, zděděná dosloužila. Já teď peču vše v troubě, u které funguje jen horní ohřev. Nová trouba čeká v chodbě na výměnu. Většinu jídel a to i polévek mám povymyšlených tak, že naskládám do hrnce ingredience, zapnu co funguje a za pár hodin vyndám, někdy dotvořím a dopeču, nebo něco vložím ( uavřené těstoviny, vklepnu vejce, vliju smetanu...), někde stačí ta jedna fáze. Solím až na talíři a koření dávám tak, aby ve nevadilo psiskům a mohli většinu jídel dostat taky. Jsem votřesná.

M. Crossette 1.12.2023 20:09

Tak jsem teď nejprve hledala na netu, jak a jestli se tu bůček prodává (fresh pork belly - jak jsem zjistila překladem), jelikož jsem ho dosud nikdy nekoupila. Našla jsem ho, prodává se nakrájený na slinější plátky (nebo někdy skoro válečky), ale převažuje buď nasolený, nebo uzený. Ale zkusím se po čerstvém kouknout a jestli budu mít štěstí, koupím. Podle obrázku seků vepř. masa je to spodní část boku, ta vrchní jsou žebra a na nich je maso přímo lahoda (byly moje oblíbené jidlo v rest). Jenže knedlo vepřo jsem dělala minulý týden a stále mám ještě zbytek pečeně v lednici. Ale díky Liko za recept, maso voní až sem. A moc ráda jsem viděla kontrolní inspektorku Suzinuk a v pozadí dokonce kus Čendy.

Velkou remosku kdysi měla moje maminka a vím, že jí i hodně používala. Když se jí rozbila, další už nekoupila, ale její vyndavací vnitřek odvezla do chaty a používala jako pekáč do trouby.

L. Lika 1.12.2023 20:17

No jo, Čendíka jsem na fotce přehlédla 8-o :-) No jo, bůček je od slova bok, nějaká žebra v tom musejí být ;-D Tak přeji šťastný lov - a pokud se ti podaří koupit nějaký i s kůží, nezbavuj se jí a hezky ji nařízni na mřížku (pokud možno ne až do masa), bude to lahůdka R^

Z. Jenny 1.12.2023 18:22

Skvělý recept ! Remoska je nej! A 100%česká ! To je na nobelovku!:-)R^V

T. Zana 1.12.2023 15:17

To vypadá dobře. Akorát teda moje remosky (ano, mám dvě - ta druhá je po našich) pamatují totáč a jsou jaksi docela velké. Ne že by v nich nešlo masíčko upéct, ale muselo by ho být spíš tak pro šest osob :-P.

L. Lika 1.12.2023 16:23

Tak to budeš moct péct na svatbu, dvě remosky se šiknou R^;-D

Z. Jenny 1.12.2023 18:20

R^V

A. Alimo 1.12.2023 11:50

Vypadá to skvostně :-P . Remosku jsem měla, bohužel se kdysi nějak pokazila a jinou jsem už nekupovala. Ale dneska jsi mě tak navnadila, že odpoledne zasednu k počítači a začnu hledat. Vím, že nechci teflonovou, kvůli poškrábání, což by reálně hrozilo, nejradši s keramickým povrchem nebo nerez? Uvidím, co najdu, to by bylo aby nebylo ;-D

L. Lika 1.12.2023 12:02

Ponoukla jsi mě, abych se podívala na e-shop výrobce - a opravdu začali vyrábět i nerezovky!

A. Alimo 1.12.2023 14:06

Tak už jsem objednala, to byl fofr;-D

L. Lika 1.12.2023 16:23

Tak tomu se říká pohotovost R^:-)

Z. Tečka 1.12.2023 11:41

Remosku mám taky uloženou, já ji nemám kam postavit, kdybych ji používala. Dokud jsm měla el. vařič, tak jsem ji (na stojánku) postavila na plotýnku. Teď mám indukci a nevím, jak by se na to tvářila.

Mám i maličkou misku, ta byla jen na jednu porci, a stačila mi. Jenže když se mamince rozbila ta její, tak ji nedala opravit, jednodušší bylo říct mi o tu mou. A když sestra později vyklízela byt, tak ji vyhodila, ona ji přece nepotřebovala. Tak tu misku používám do trouby jako formu, třeba na koláč. Ta ale neměla stojánek, tu jsem stavěla rovnou na plotýnku.

Ta běžná, s okýnkem, ještě právě po mamince mi připadá pro jídlo pro jednoho moc velká. Ale dělala jsem v ni spoustu věcí od masa až po buchty. Jo, to je opravdu super vynález.

L. Lika 1.12.2023 11:45

S indukcí nemám zkušenost, ale soudím, že i ona se zapíná nějakým tlačítkem 8-o

Z. Jajka 1.12.2023 13:05

Pokud je stojánek plastový, tak nijak. A nebo pod něj dát klasický korek, cca 1cm tlustý (Ikea) dávám ho pod plech s koláčem i na tu indukci. Na holý plech má indukce kecy, i když je vypnutá

A. Zemanová 1.12.2023 9:17

Po remosce toužím už celé roky. A sypu si popel na hlavu, protože jsem dlouhá desetiletí schraňovala v Praze v úložném prostoru pod linkou dokonce dvě remosky. A nepoužívala je! Proto jsem je také nepřestěhovala a záhy začala litovat. Už bych si ji pořídila, ale prostě ji nemám kam dát. Leda bych ji po použití odnášela do sklepa. :-) To je něco, co mě zatím odrazuje, ale počítám, že stejně na ni časem dojde. Zrovna kvůli takovým receptům.

L. Jakovljevičová 1.12.2023 11:26

Máš ji kam dát - do trouby, protože tu už nebudeš potřebovat ;-D;-D;-D;-D

L. Lika 1.12.2023 11:44

Však víš, co se říká - co nepoužíváš, to nepotřebuješ. Třeba bys ji mohla používat na zahradě jako "letní kuchyň", solárek na kůlně by ji třeba utáhl...?

Z. Jitur 1.12.2023 8:51

Bůček je i můj "favorit"!

L. Lika 1.12.2023 11:42

Když se dobře udělá, je to lahůdka.

J. Fialová 1.12.2023 8:25

Joj, bezpracné jídlo! Supér ;-D

L. Lika 1.12.2023 11:41

Frk frk, a kolik parády to nadělá R^

Š. Matyášová 1.12.2023 8:16

je to i velká úspora,péct v remosce..a naučí to dělat porce akorát a ne jídlo na tejden ;-)... a já jsem hrdá na to,že vznikla u nás a že se zase vrací..pro mne je stálicí...díky za recept,Suzinka vypadá spokojeně,nechali jste jí docela slušnou porci ;-D

L. Jakovljevičová 1.12.2023 11:24

A já jsem navíc hrdá, že moje maminka pracovala v REMOSu, když se tam remosky vyráběly.

Z. Jenny 1.12.2023 18:23

VR^

L. Lika 1.12.2023 11:40

Remosky se hodně uchytily v UK, doufám, že stále jedou R^

Z. Matylda 1.12.2023 7:34

Jídla z jednoho hrnce mám ráda, ale nemám moc pestrý repertoár...

Š. Matyášová 1.12.2023 8:17

tak sepiš ty svoje a já přihodím moje..a jistě se najdou další....VR^

Z. Matylda 1.12.2023 11:12

Vepřové na rozmarýnu, rizoto a flíčky :)

L. Lika 1.12.2023 11:39

O výborných jednohrncích jsem se poučila na cestách, např. citronové kuře https://tinyurl.com/2ek4avj7 anebo řecké psari plaki https://tinyurl.com/mwestr9x

Občas samozřejmě proložím sekanou a pod :-)