9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Koblihy (archiv)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 9.2.2024 19:40

Vtipně napsaný článek i recept a koblihy na obrázku lákají. Jenže já koblihy nepeču, protože manžel občas doveze krabici šesti zdejší doughnuts. Ty jsou vždy čerstvě smažené, takže a takové jsou nejlepší a nedá se jim odolat. A protože nechci manžela zklamat, samozřejmě si je také dám. A jsem jimi přeslazená a pak delší dobu o ně vůbec nestojím (než manžel přiveze další:-)).

Z kynutého těsta pravidelně peču jen chleba, housky a nárazově vánočku. Peču často, ale s práškem, protože takové pečivo dlouho vydrží vláčné, zatímco kynuté už druhý den není to pravé. Mně by to nevadilo, ale kvůli choti jsem si už zvykla druhý a třetí den staré housky k snídani nahřívat (rozpékat) v troubě , chleba a vánočku dávat do topinkáče. Jenže to s koblihami nejde, takže je nahradí doughnaty a o jejich čerstvost se stará někdo jiný:-).

Jo a zmíněnou knihu jsem nečetla, ale film jsme kdysi viděli.

L. Lika 9.2.2024 20:06

Tedy napadlo mě, co by taková kobliha udělala v toustovači :-)

Z. Jenny 9.2.2024 21:22

;-D;-D puk!

Z. Janaba 9.2.2024 12:10

Tady v Norsku se v poslední den před půstem nedělají koblihy, ale fastelavnsboller. (Mardi Gras).

Kynuté těsto (1 žloutek), je asi jako na buchty. Udělají se bochánky, pomažou se druhým žloutkem zamíchaným s trochou vody a dají se péct. Ne tedy jako buchty, ale volně ložené. Po vystydnutí se z bochánku odkrojí vršek, ze zbytku se vydlabe asi půlka drobků a ty se pokapou mlékem, aby zvlhly. Pak se ušlehají ty dva zbylé bílky s 85 g cukru, do nich se zamíchají oloupané, nasekané mandle 150 g a přidají navlhčené drobky. Hmota se vrátí do díry po vydlabání, na to se dá lžíce šlehačky a na šlehačku se lehce posadí odkrojená poklička. Pocukrovat a vær så god, you’re welcome, poslužte si.

Jednodušší způsob je pomazat rozpůlený bochánek marmeládou, na to šlehačku a přikrýt druhou polovinou. V podstatě stejné ingredience jako koblihy, jenom se nesmaží a jinak vypadají. Já mám tyhle boller radši a dávám přednost té mandlové variantě.:-P

L. Lika 9.2.2024 17:26

Výborný recept. Radši se zeptám, ta bílková varianta se ani nesuší v troubě, jí se rovnou takhle? Díky za inspiraci.

Z. Janaba 9.2.2024 21:35

Ne, nesuší, jí se to rovnou takhle.:-) Bílek je neškodná matlanina z 90% vody a 10% bílkoviny a ten pevně ušlehaný sníh je pojítko mandlí a vlhkých drobků. Masa, prostě náplň. A je to dobré!

Z. Matylda 9.2.2024 11:24

Koblihy ráda nemám, ale včera jsem si na elektrickém grilu opekla grilovací sýr. Iluze léta to nebyla, ale dobrý to bylo :-)

Z. Jenny 9.2.2024 10:19

Koblihy mám ráda,jakož i kynuté jiné ale nedělá mi dobře neb neskončím u jednoho kousku. Takže dělám nekynuté,tak jak jsem viděla u babičky mečové, říkámse tomu staročeské myši, velmi starý recept prý někdy z roku 1895. nejsou tak kulaté jako kobližky,zato jsou moic dobré. V míse utřeme 5 dkg sádla (másla nebo margarinu). Pak postupně přidáváme: trochu soli, celé vejce nebo jen žloutek, lžíci cukru, 1/4 kg mouky, 1/4 litru mléka a na konec balíček Oetkerova prášku do pečiva . Těsto se vkládá po lžících do horkého omastku a osmažuje do zlatohněda. Ještě horké myši posypeme cukrem, smíchaným s trochou skořice nebo Oetkerova vanilinového cukru.

A. Alimo 9.2.2024 14:33

Ten tvůj recept je velice jedle zajímavýR^. Já koblihy ráda a ještě radši bavorské vdolečky, což je téměř totéž, ale nedělá se plněné, ale povidla, strouhaný tvaroh a šlehačka nebo zakysanka se dává nahoru. Ale Máťa si objednal makový koláč, tak bude makový koláč:-) .

T. Zana 9.2.2024 10:08

Jo a když vaření, tak právě jsem dodělala čočkový salát s kukuřicí od Liky.

L. Lika 9.2.2024 11:25

Fakt s kukuřicí? ;-D Jinak jsem polichocena, že se recept ujal.

T. Zana 9.2.2024 17:23

Mám to zapsané jako salát od Liky ;-).

L. Lika 9.2.2024 17:27

No právě, a mi utkvělo v paměti, že jsi proti kukurůze měla silné námitky. Ale shodly jsme se, že to jde i bez ní ;-D

T. Zana 9.2.2024 18:34

A zjistila jsem, že to jde i sní ;-D

T. Zana 9.2.2024 9:57

Škoda že už sem Renáta nepíše, měla rozkošný styl.

Ehm, koblihy nemusím ;-)

Z. Jenny 9.2.2024 10:27

Jo, máš pravdu,taky mi Renata a někteří další chybí, je to škoda. Ale pořád je to útulná hospůdka,kam chodívali všichni , co teď sedí tam nahoře u Kance a Zvířetník byl jejich oblíbeným místem. V

L. Lika 9.2.2024 9:51

Koblihu jsem neměla, ani nepamatuju. Ale čte se to moc dobře. :-)

Z. Jitur 9.2.2024 8:47

Koblihy mám moc ráda ;-)

Z. Xerxová 9.2.2024 6:58

hezký masopustní pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

tak to vyšlo přesně - dnes odpoledne bude ta nejmladší asistovat té nejstarší a budou dělat koblihy. Už se všichni těšíme - protože babiččiny koblížky a krucánky jsou ty nej... Trochu to bude kazit nonstop vytí Yodase, neb ten bude chtít taky (dostane), ale on bude chtít všechny...

T. Zana 9.2.2024 10:03

Chudinka trápenej malej pejsek :DD

My zítra vyrážíme hlídat malou flekatou chudinku ;-)