Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Koblihy (archiv)
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M. Crossette 9.2.2024 19:40Vtipně napsaný článek i recept a koblihy na obrázku lákají. Jenže já koblihy nepeču, protože manžel občas doveze krabici šesti zdejší doughnuts. Ty jsou vždy čerstvě smažené, takže a takové jsou nejlepší a nedá se jim odolat. A protože nechci manžela zklamat, samozřejmě si je také dám. A jsem jimi přeslazená a pak delší dobu o ně vůbec nestojím (než manžel přiveze další).
Z kynutého těsta pravidelně peču jen chleba, housky a nárazově vánočku. Peču často, ale s práškem, protože takové pečivo dlouho vydrží vláčné, zatímco kynuté už druhý den není to pravé. Mně by to nevadilo, ale kvůli choti jsem si už zvykla druhý a třetí den staré housky k snídani nahřívat (rozpékat) v troubě , chleba a vánočku dávat do topinkáče. Jenže to s koblihami nejde, takže je nahradí doughnaty a o jejich čerstvost se stará někdo jiný.
Jo a zmíněnou knihu jsem nečetla, ale film jsme kdysi viděli. |
L. Lika 9.2.2024 20:06Tedy napadlo mě, co by taková kobliha udělala v toustovači |
Z. Jenny 9.2.2024 21:22puk! |
Z. Janaba 9.2.2024 12:10Tady v Norsku se v poslední den před půstem nedělají koblihy, ale fastelavnsboller. (Mardi Gras). Kynuté těsto (1 žloutek), je asi jako na buchty. Udělají se bochánky, pomažou se druhým žloutkem zamíchaným s trochou vody a dají se péct. Ne tedy jako buchty, ale volně ložené. Po vystydnutí se z bochánku odkrojí vršek, ze zbytku se vydlabe asi půlka drobků a ty se pokapou mlékem, aby zvlhly. Pak se ušlehají ty dva zbylé bílky s 85 g cukru, do nich se zamíchají oloupané, nasekané mandle 150 g a přidají navlhčené drobky. Hmota se vrátí do díry po vydlabání, na to se dá lžíce šlehačky a na šlehačku se lehce posadí odkrojená poklička. Pocukrovat a vær så god, you’re welcome, poslužte si. Jednodušší způsob je pomazat rozpůlený bochánek marmeládou, na to šlehačku a přikrýt druhou polovinou. V podstatě stejné ingredience jako koblihy, jenom se nesmaží a jinak vypadají. Já mám tyhle boller radši a dávám přednost té mandlové variantě. |
L. Lika 9.2.2024 17:26Výborný recept. Radši se zeptám, ta bílková varianta se ani nesuší v troubě, jí se rovnou takhle? Díky za inspiraci. |
Z. Janaba 9.2.2024 21:35Ne, nesuší, jí se to rovnou takhle. Bílek je neškodná matlanina z 90% vody a 10% bílkoviny a ten pevně ušlehaný sníh je pojítko mandlí a vlhkých drobků. Masa, prostě náplň. A je to dobré! |
Z. Matylda 9.2.2024 11:24Koblihy ráda nemám, ale včera jsem si na elektrickém grilu opekla grilovací sýr. Iluze léta to nebyla, ale dobrý to bylo |
Z. Jenny 9.2.2024 10:19Koblihy mám ráda,jakož i kynuté jiné ale nedělá mi dobře neb neskončím u jednoho kousku. Takže dělám nekynuté,tak jak jsem viděla u babičky mečové, říkámse tomu staročeské myši, velmi starý recept prý někdy z roku 1895. nejsou tak kulaté jako kobližky,zato jsou moic dobré. V míse utřeme 5 dkg sádla (másla nebo margarinu). Pak postupně přidáváme: trochu soli, celé vejce nebo jen žloutek, lžíci cukru, 1/4 kg mouky, 1/4 litru mléka a na konec balíček Oetkerova prášku do pečiva . Těsto se vkládá po lžících do horkého omastku a osmažuje do zlatohněda. Ještě horké myši posypeme cukrem, smíchaným s trochou skořice nebo Oetkerova vanilinového cukru. |
A. Alimo 9.2.2024 14:33Ten tvůj recept je velice jedle zajímavý. Já koblihy ráda a ještě radši bavorské vdolečky, což je téměř totéž, ale nedělá se plněné, ale povidla, strouhaný tvaroh a šlehačka nebo zakysanka se dává nahoru. Ale Máťa si objednal makový koláč, tak bude makový koláč . |
T. Zana 9.2.2024 10:08Jo a když vaření, tak právě jsem dodělala čočkový salát s kukuřicí od Liky. |
L. Lika 9.2.2024 11:25Fakt s kukuřicí? Jinak jsem polichocena, že se recept ujal. |
T. Zana 9.2.2024 17:23Mám to zapsané jako salát od Liky . |
L. Lika 9.2.2024 17:27No právě, a mi utkvělo v paměti, že jsi proti kukurůze měla silné námitky. Ale shodly jsme se, že to jde i bez ní |
T. Zana 9.2.2024 18:34A zjistila jsem, že to jde i sní |
T. Zana 9.2.2024 9:57Škoda že už sem Renáta nepíše, měla rozkošný styl. Ehm, koblihy nemusím ;-) |
Z. Jenny 9.2.2024 10:27Jo, máš pravdu,taky mi Renata a někteří další chybí, je to škoda. Ale pořád je to útulná hospůdka,kam chodívali všichni , co teď sedí tam nahoře u Kance a Zvířetník byl jejich oblíbeným místem. |
L. Lika 9.2.2024 9:51Koblihu jsem neměla, ani nepamatuju. Ale čte se to moc dobře. |
Z. Jitur 9.2.2024 8:47Koblihy mám moc ráda |
Z. Xerxová 9.2.2024 6:58hezký masopustní pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům tak to vyšlo přesně - dnes odpoledne bude ta nejmladší asistovat té nejstarší a budou dělat koblihy. Už se všichni těšíme - protože babiččiny koblížky a krucánky jsou ty nej... Trochu to bude kazit nonstop vytí Yodase, neb ten bude chtít taky (dostane), ale on bude chtít všechny... |
T. Zana 9.2.2024 10:03Chudinka trápenej malej pejsek :DD My zítra vyrážíme hlídat malou flekatou chudinku ;-) |