1.7.2024 | Svátek má Jaroslava


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Ať žije mrkev!

Mrkvové inspirace

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 30.4.2024 6:59

Hlupec (10 porcí)

150 g strouhanky, 300 g mrkve, 2 kg

brambor, 0,3 l oleje, 3 žloutky, cukr

moučka, javorový sirup

Oloupané brambory a očištěnou mrkev nastrouháme jako na bramboráky a přidáme

žloutky i strouhanku. Těsto dobře promícháme a vytvoříme placky, které usmažíme na

oleji. Podáváme podle chuti poprášené cukrem, případně i přelité javorovým sirupem

Z. Olčava 26.4.2024 19:59

Ještě jsem si teď vzpomněla, když jsem po období, kdy jsem pracovala doma, nastoupila zase do práce, tak jsem si nosila k obědu z domova chleba s máslem a k tomu jsem chroupala mrkvičku. A taky jsem si to nosívala jako svačinku po plavání.

L. Lika 27.4.2024 6:28

To je moc dobrá kombinace - mrkev potřebuje k sobě tuk, ať vitamíny správně vitamínují. Po plavání to muselo chutnat moc.

T. Zana 26.4.2024 17:53

A ještě dotaz: děláte někdo mrkvový dort?

L. Lika 26.4.2024 18:12

Zde! Tedy dělala jsem ho jednou a povedl se výborně. Moc mi chutnal a chutnal i obecně - některým jedincům jen do té doby, než jsem neprozřetelně odpověděla na otázku, co v tom je ;-) Ale je fakt dobrý. Jestli ti vadí chuť vařené mrkve, tak ji v tom neucítíš, to by musela být vařená mrkev ve tvaru dortu ;-D Mrkev spíš podtrhává další přítomné chutě, řekla bych.

A. Rgova 26.4.2024 18:32

Máma na vánoce peče mrkvové pečivo a dělávala se u nás mrkvová buchta. Ani jedno nepatří k mým favoritům. Mrkvový dort neznám

L. Lika 26.4.2024 18:53

Jéje. No je fakt, že pečivo je s mrkví trochu vláčnější a obvykle nebývá tak výrazně sladké - recepty často počítají s její přirozenou sladkostí a ubírají na cukru. Já teda po mrkvovém jdu víc než po větrnících ;-D

Z. Olčava 26.4.2024 19:56

Já sama nepekla, ale dcera jo. Už je to ale dlouho, tak si ani nedokážu vybavit, jak chutnal.

Š. Matyášová 27.4.2024 5:58

;-D cjodila jsem na nej do Rytirsky pod Mustkem v Praze..do Cafe-cafe..byl skvelej..

L. Lika 27.4.2024 6:29

Zdravím skřivana :-)

T. Zana 26.4.2024 14:58

Mrkev mám ráda syrovou, jen umytou a nakrájenou na kolečka. Potom tu strouhanou jako Matylda.

Doma se dělávala dušená s nějakým masem, nikdy mi ani moc nechutnala, ani moc nevadila. Ale nedávno jsem narazila na tenhle recept (https://1url.cz/Xu71S ) - ona ta paní umí. Je to piplačka, ale stojí za to (čas od času ;-))

L. Lika 26.4.2024 18:56

Jo jo, dobrý recept. Líbí se mi důraz na detail, ty "finty" v postupu udělají zásadní rozdíl. Podobně jako když se vaří boršč - tam se taky vaří a duší skoro všechno nejdřív zvlášť a smíchá se to až na konci. A to je pak úplně jiná báseň. R^

Z. Matylda 26.4.2024 12:36

Mrkev jsem milovala nastrouhanou s jablkem a trochou cukru a citronu- to mi dělala babička, když jsem byla nemocná...

T. Zana 26.4.2024 14:50

Dodnes to mám ráda :-).

Z. Yga 26.4.2024 10:26

Hmm - tak já dušenou mrkev dělám s cibulkovou zásmažkou a se smetanou 8-o a ta je tak dobrá, že se može mazat aj na chleba (pořekadlo mého švagra). Jinak jsem slyšela, že strouhanou mrkev dávají do rajské - asi to bude krajová záležitost, protože tuto vyfikundaci dělají hlavně v Břeclavi. Ale věřím, že to není nic proti ničemu - mrkva dodá sladkost.

Jinak v poslední době ujíždíme na mrkvové polívce - podusit cibulku, přidat krájenou mrkev a též podusit, mírně podlít, povařit, rozmixovat a dolít vývarem do požadované hustoty. Koření klasické polívkové, akorát já ho dávám drcené, protože nesnáším na talíři nacházet nové koření či pepř a hřebíček. Někdy do ní zavařuju obláčkové trhanky (do bílkového sněhu opatrně zamíchám žloutek a hrubou mouku nebo krupici + sůl) anebo podávám s topinkou. A někdy zjemňuji sladkou smetanou. Je fakt výborná

L. Lika 26.4.2024 10:43

Mrkvovou polívku taky miluju - naučila jsem se ji od jedné stařičké paní v nemocnici (možná to znáte - jakmile se uleví z nejhoršího, začnou se dělat chutě a "vařit" :-) Byla to jen najemno nastrouhaná mrkev, posolená a podušená na trošce másla, po chvilce se zaprášila krupičkou, zalila vodou na požadovanou hustotu a vařila 7 minut (aby se krupička uvařila). Té paní jsem dodnes vděčná :-)

Obláčky neznám a vypadají moc dobře, díky.

Z. Jenny 26.4.2024 13:38

Přesně takto ji dělala babička přeslicová a já taky. A máš pravdu, ta je nej!R^V

A. Rgova 26.4.2024 17:05

Ani jednu mrkvovou polévku neznám, vždy mě odpuzovala stejně jako polévka rajská. Recepty oba vypadají slibně.

Z. Olčava 26.4.2024 10:01

Jééé mrkvička, mňam mňam. Mám ji moc ráda jako

salát - nastrouhaná najemno + citronová šťáva, trochu cukru, voda

nebo do míchaného zeleninového - okurka, paprika, rajče, bílá ředkev kulatá, mrkev, vše na nudličky + sůl, citron, olivový olej

dušenou - samotná nebo přidaná k masu, kuřecí, krůtí nebo vepřové

pomazánku - nastrouhaná najemno s celerem + sůl, citron, majolka

kroketky - nastrouhaná nahrubo, strouhanka, žloutky, sůl, z bílků sníh, smažit do zlatova, jíst s bramborem a tatarkou

téměř do všech polévek a vždy k fazolím

L. Lika 26.4.2024 10:44

K fazolím jakým, prosím? Nebo myslíš fazolky?

Z. Olčava 26.4.2024 11:00

Fazolky ne. Fazole (já mám nejraději velké bílé, ale mohou být i barevné) namočím (večer, ráno začnu vařit), pak uvařím téměř do měkka bez soli. Na zesklovatělou cibuli vrhnu fazole, přidám plechovku krájených rajčat (bez plechu), osolím, přihodím bobkový list a nové koření a nechám bublat. Postupně přidám na kolečka nakrájenou mrkev a ke konci vaření nakrájenou na proužky zelenou papriku. Možno podávat s rýží, já osobně bez rýže, ale na dno talíře si dám na kolečka nakrájený banán, na to navrším fazole a debužíruju si. Ach, asi budu muset co nejdřív uvařit, sbíhaj se mi sliny, jen to tady píšu.

L. Lika 26.4.2024 11:08

Á, tak to bude ten banánový recept, jak jsi o něm mluvila! Fazolí mám vždy navařeno do zásoby, v mrazáku, takže vyzkouším, děkuju :-)

T. Zana 26.4.2024 14:53

Uf, tak tomuhle se u nás říká "alpská kombinace" ;-D. Na to prostě nemám odvahu - třeba je to skvělý, ale musel by mi to někdo dát ochutnat bez popisu...

A. Rgova 26.4.2024 17:01

To je hodně zvláštní, to si ukládám a zkusím. Bez zelené papriky, tedy.

A. Rgova 26.4.2024 17:03

Pomazánku mám ráda, už dlouho jsem ji nedělala, majolku půlím se zakysankou.

Ten zeleninový salát zkusím. Bez papriky, tu můžu jen kapii zavařenou.

Z. Yga 26.4.2024 21:01

Do té pomazánky dávám ještě česnek - a jak cerel neoblibuju, tak tuhle pomatlánku naopak miluju. R^

Š. Matyášová 26.4.2024 7:13

já mám mrkev ráda...syndrom školní jídelny se na mojí osobě, co se týče mrkve, nepodepsal...pamatujete si, někdy před 45 lety se prodávala v bílém kelímku od mrazíren, postrouhaná, trochu doslazená a hlavně zmrzlá - mrkvová dřeň. Asi nebylo ovoce nebo bylo hodně mrkve...kelímek stál 1,50..tehdy mi to chutnalo:-)

L. Lika 26.4.2024 7:17

Páni, tak mrkvová zmrzlina mi unikla. Pamatuji jablečnou a jahodovou. A mrkev ve školní jídelně mi nijak neutkvěla, takže ani nepoznamenala. Zato doma jsme mívali hodně mrkvového salátu a do každé polívky taky patřila. Jako příloha se u nás nedělala, to v rodovém vaření nějak nebylo. Až s věkem jsem tomu přišla na chuť - jó, ne všechno je s věkem horší ;-D

Š. Matyášová 26.4.2024 7:33

tehdy nebyly ani jahody ani jablka..tak možná proto...

Z. Jenny 26.4.2024 10:26

Si pamatuji na malého otravného zajíčka jak chodil furt na mrkvovou zmrzlinu, no neměli a až jednou měli,tak ten otrava rcel směrem k prodavači" hnusná co?" :-/. To já bych si klidně dala. :-)R^V