3.7.2024 | Svátek má Radomír


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Ať žije mrkev!

Mrkvové inspirace

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 30.4.2024 6:59

Hlupec (10 porcí)

150 g strouhanky, 300 g mrkve, 2 kg

brambor, 0,3 l oleje, 3 žloutky, cukr

moučka, javorový sirup

Oloupané brambory a očištěnou mrkev nastrouháme jako na bramboráky a přidáme

žloutky i strouhanku. Těsto dobře promícháme a vytvoříme placky, které usmažíme na

oleji. Podáváme podle chuti poprášené cukrem, případně i přelité javorovým sirupem

E. Beranová 29.4.2024 13:51

já znám pokřik " rozhodčí je bandaska" :-) mrkev můžu v jakékoliv podobě a skoro všechny recepty jsou velice lákavé :-) vynechala bych jen mrkvovou polévku, radši salát.

L. Lika 27.4.2024 6:29

Zdravím skřivana :-)

L. Lika 27.4.2024 6:28

To je moc dobrá kombinace - mrkev potřebuje k sobě tuk, ať vitamíny správně vitamínují. Po plavání to muselo chutnat moc.

Š. Matyášová 27.4.2024 5:58

;-D cjodila jsem na nej do Rytirsky pod Mustkem v Praze..do Cafe-cafe..byl skvelej..

Z. Yga 26.4.2024 21:01

Do té pomazánky dávám ještě česnek - a jak cerel neoblibuju, tak tuhle pomatlánku naopak miluju. R^

Z. Olčava 26.4.2024 19:59

Ještě jsem si teď vzpomněla, když jsem po období, kdy jsem pracovala doma, nastoupila zase do práce, tak jsem si nosila k obědu z domova chleba s máslem a k tomu jsem chroupala mrkvičku. A taky jsem si to nosívala jako svačinku po plavání.

Z. Olčava 26.4.2024 19:56

Já sama nepekla, ale dcera jo. Už je to ale dlouho, tak si ani nedokážu vybavit, jak chutnal.

L. Lika 26.4.2024 18:56

Jo jo, dobrý recept. Líbí se mi důraz na detail, ty "finty" v postupu udělají zásadní rozdíl. Podobně jako když se vaří boršč - tam se taky vaří a duší skoro všechno nejdřív zvlášť a smíchá se to až na konci. A to je pak úplně jiná báseň. R^

L. Lika 26.4.2024 18:53

Jéje. No je fakt, že pečivo je s mrkví trochu vláčnější a obvykle nebývá tak výrazně sladké - recepty často počítají s její přirozenou sladkostí a ubírají na cukru. Já teda po mrkvovém jdu víc než po větrnících ;-D

A. Rgova 26.4.2024 18:32

Máma na vánoce peče mrkvové pečivo a dělávala se u nás mrkvová buchta. Ani jedno nepatří k mým favoritům. Mrkvový dort neznám

L. Lika 26.4.2024 18:12

Zde! Tedy dělala jsem ho jednou a povedl se výborně. Moc mi chutnal a chutnal i obecně - některým jedincům jen do té doby, než jsem neprozřetelně odpověděla na otázku, co v tom je ;-) Ale je fakt dobrý. Jestli ti vadí chuť vařené mrkve, tak ji v tom neucítíš, to by musela být vařená mrkev ve tvaru dortu ;-D Mrkev spíš podtrhává další přítomné chutě, řekla bych.

T. Zana 26.4.2024 17:53

A ještě dotaz: děláte někdo mrkvový dort?

A. Rgova 26.4.2024 17:06

zajíček s mrkvovou jo :-)

A. Rgova 26.4.2024 17:05

já pamatuju meruňkovou, mrkvová se mi nevybavuje

A. Rgova 26.4.2024 17:05

Ani jednu mrkvovou polévku neznám, vždy mě odpuzovala stejně jako polévka rajská. Recepty oba vypadají slibně.

A. Rgova 26.4.2024 17:03

Pomazánku mám ráda, už dlouho jsem ji nedělala, majolku půlím se zakysankou.

Ten zeleninový salát zkusím. Bez papriky, tu můžu jen kapii zavařenou.

A. Rgova 26.4.2024 17:01

To je hodně zvláštní, to si ukládám a zkusím. Bez zelené papriky, tedy.

T. Zana 26.4.2024 14:58

Mrkev mám ráda syrovou, jen umytou a nakrájenou na kolečka. Potom tu strouhanou jako Matylda.

Doma se dělávala dušená s nějakým masem, nikdy mi ani moc nechutnala, ani moc nevadila. Ale nedávno jsem narazila na tenhle recept (https://1url.cz/Xu71S ) - ona ta paní umí. Je to piplačka, ale stojí za to (čas od času ;-))

T. Zana 26.4.2024 14:53

Uf, tak tomuhle se u nás říká "alpská kombinace" ;-D. Na to prostě nemám odvahu - třeba je to skvělý, ale musel by mi to někdo dát ochutnat bez popisu...

T. Zana 26.4.2024 14:50

Dodnes to mám ráda :-).

Š. Matyášová 26.4.2024 14:43

A ted si predstav, ze jsme sly v Bystrici nad Perstejnem okolo cukrarny a tam napis zmrzlina a asi 10 druhu..zaujala svestkova se skorici a dorazila nas mrkvova..rvaly jsme tam smichy ..vzpomnely jsme si na zajicka;-D;-D;-D

Z. Jenny 26.4.2024 13:43

;-D;-D

Z. Jenny 26.4.2024 13:41

R^;-D ale večerníček by byl taky dobrýýý ! Sem myslela, že to všichni znají, jen jsme trochu zapomněli. V;-D

Z. Jenny 26.4.2024 13:38

Přesně takto ji dělala babička přeslicová a já taky. A máš pravdu, ta je nej!R^V

Z. Matylda 26.4.2024 12:36

Mrkev jsem milovala nastrouhanou s jablkem a trochou cukru a citronu- to mi dělala babička, když jsem byla nemocná...

L. Lika 26.4.2024 12:34

U nás se o "prodávání" zápasu mluvilo pokaždé, když jsme prohráli. Jinak totok přece nebylo možné ;-D

Z. Yga 26.4.2024 12:12

No co si budeme - určitě sem tam nějaké to štěně kolovalo (víno ne, to měl každý ;-)). Kdo viděl Okresní přebor, tak ví - co bylo, je a asi aj bude ;-D;-D

L. Lika 26.4.2024 11:09

;-D Šmarjá, děkuju za vysvětlení ;-D

L. Lika 26.4.2024 11:08

Á, tak to bude ten banánový recept, jak jsi o něm mluvila! Fazolí mám vždy navařeno do zásoby, v mrazáku, takže vyzkouším, děkuju :-)