5.7.2024 | Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Ať žije mrkev!

Mrkvové inspirace

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Olčava 26.4.2024 11:05

To byl vtip. Zajíček chodil na mrkvovou zmrzlinu každý den a byl strašně zklamaný, že jí nemaj. A když jí tedy po dlouhé době jednou měli, tak pak reagoval, jak napsala Jenny ;-D

Z. Olčava 26.4.2024 11:00

Fazolky ne. Fazole (já mám nejraději velké bílé, ale mohou být i barevné) namočím (večer, ráno začnu vařit), pak uvařím téměř do měkka bez soli. Na zesklovatělou cibuli vrhnu fazole, přidám plechovku krájených rajčat (bez plechu), osolím, přihodím bobkový list a nové koření a nechám bublat. Postupně přidám na kolečka nakrájenou mrkev a ke konci vaření nakrájenou na proužky zelenou papriku. Možno podávat s rýží, já osobně bez rýže, ale na dno talíře si dám na kolečka nakrájený banán, na to navrším fazole a debužíruju si. Ach, asi budu muset co nejdřív uvařit, sbíhaj se mi sliny, jen to tady píšu.

L. Lika 26.4.2024 10:47

Tak když byl za to jednou oficiálně ztrestán, tak příště si mohl zařvat, protože už měl vybráno ;-D Zajímalo by mě, jestli se i u nich zápasy "prodávaly" - u nás to bylo za štěně (myšleno soudek piva), u vás by to asi bylo za víno ;-D

L. Lika 26.4.2024 10:45

8-o To byl nějaký večerníček??

L. Lika 26.4.2024 10:44

K fazolím jakým, prosím? Nebo myslíš fazolky?

L. Lika 26.4.2024 10:43

Mrkvovou polívku taky miluju - naučila jsem se ji od jedné stařičké paní v nemocnici (možná to znáte - jakmile se uleví z nejhoršího, začnou se dělat chutě a "vařit" :-) Byla to jen najemno nastrouhaná mrkev, posolená a podušená na trošce másla, po chvilce se zaprášila krupičkou, zalila vodou na požadovanou hustotu a vařila 7 minut (aby se krupička uvařila). Té paní jsem dodnes vděčná :-)

Obláčky neznám a vypadají moc dobře, díky.

Z. Yga 26.4.2024 10:26

Hmm - tak já dušenou mrkev dělám s cibulkovou zásmažkou a se smetanou 8-o a ta je tak dobrá, že se može mazat aj na chleba (pořekadlo mého švagra). Jinak jsem slyšela, že strouhanou mrkev dávají do rajské - asi to bude krajová záležitost, protože tuto vyfikundaci dělají hlavně v Břeclavi. Ale věřím, že to není nic proti ničemu - mrkva dodá sladkost.

Jinak v poslední době ujíždíme na mrkvové polívce - podusit cibulku, přidat krájenou mrkev a též podusit, mírně podlít, povařit, rozmixovat a dolít vývarem do požadované hustoty. Koření klasické polívkové, akorát já ho dávám drcené, protože nesnáším na talíři nacházet nové koření či pepř a hřebíček. Někdy do ní zavařuju obláčkové trhanky (do bílkového sněhu opatrně zamíchám žloutek a hrubou mouku nebo krupici + sůl) anebo podávám s topinkou. A někdy zjemňuji sladkou smetanou. Je fakt výborná

Z. Jenny 26.4.2024 10:26

Si pamatuji na malého otravného zajíčka jak chodil furt na mrkvovou zmrzlinu, no neměli a až jednou měli,tak ten otrava rcel směrem k prodavači" hnusná co?" :-/. To já bych si klidně dala. :-)R^V

Z. Yga 26.4.2024 10:17

Ano, za tento pokřik byl vyloučen z oficiálního hlediště kdysi můj tatínek - ač tenkrát v tom byl nevinně, protože takhle na úžasném fotbalovém zápase domácího T.J. Družstevník Vrbice proti přespolnímu T.J. Družstevník Kobylí pokřikoval manžel jeho švagrové, náš kmucháček ;-D;-D

Z. Olčava 26.4.2024 10:01

Jééé mrkvička, mňam mňam. Mám ji moc ráda jako

salát - nastrouhaná najemno + citronová šťáva, trochu cukru, voda

nebo do míchaného zeleninového - okurka, paprika, rajče, bílá ředkev kulatá, mrkev, vše na nudličky + sůl, citron, olivový olej

dušenou - samotná nebo přidaná k masu, kuřecí, krůtí nebo vepřové

pomazánku - nastrouhaná najemno s celerem + sůl, citron, majolka

kroketky - nastrouhaná nahrubo, strouhanka, žloutky, sůl, z bílků sníh, smažit do zlatova, jíst s bramborem a tatarkou

téměř do všech polévek a vždy k fazolím

Š. Matyášová 26.4.2024 7:33

tehdy nebyly ani jahody ani jablka..tak možná proto...

L. Lika 26.4.2024 7:17

Páni, tak mrkvová zmrzlina mi unikla. Pamatuji jablečnou a jahodovou. A mrkev ve školní jídelně mi nijak neutkvěla, takže ani nepoznamenala. Zato doma jsme mívali hodně mrkvového salátu a do každé polívky taky patřila. Jako příloha se u nás nedělala, to v rodovém vaření nějak nebylo. Až s věkem jsem tomu přišla na chuť - jó, ne všechno je s věkem horší ;-D

Š. Matyášová 26.4.2024 7:13

já mám mrkev ráda...syndrom školní jídelny se na mojí osobě, co se týče mrkve, nepodepsal...pamatujete si, někdy před 45 lety se prodávala v bílém kelímku od mrazíren, postrouhaná, trochu doslazená a hlavně zmrzlá - mrkvová dřeň. Asi nebylo ovoce nebo bylo hodně mrkve...kelímek stál 1,50..tehdy mi to chutnalo:-)

Š. Matyášová 26.4.2024 7:10

Liko,to už je tááák dááááávno..ale dík za připomenutí..i nadávat se dá slušně ;-);-D

L. Lika 26.4.2024 6:59

Přeji dobré ráno. Ke svěžímu ránu patří svěží mrkev. Což mi připomíná, že na fotbale se prý pokřikovalo "sudí je mrkev". Mám mrkev jako jídlo moc ráda, do polévek, jako přílohu, saláty... Dnešní inspirace mě potěšila, děkuji autorkám!