28.6.2024 | Svátek má Lubomír


MLSOTNÍK: Ať žije mrkev!

26.4.2024

Mrkvové inspirace od Jajky a Sharky:

Jajka píše:

Co se týče mrkve dušené, asi to děláme všichni podobně - mrkev na kolečka, na kousku másla za občasného zamíchání dusit (od pokličkou) cca 10 minut, trošku posolit, zalít troškou vařící vody a uvařit do měkka. K tomu brambory, vařené hovězí nebo krůtí (stehno), tatarka. Na talíři kolik brambor, tolik mrkve. Mňam.

Kdysi dávno, hodně dávno, přinesla kolegyně do práce na ochutnání moc dobré šátečky se zavařeninou zvané mrkvance. Řekla jsem si o recept, ale nějak si nepamatuji, jestli jsem ho vlastně někdy vyzkoušela. Až v sobotu, po zmínce v Mlsotníku o mrkvi...

Mrkvance:
400 g polohrubé mouky
250 g tuku - dala jsem půl Heru a půl máslo
150 g jemně nastrouhané mrkve
1 prášek do pečiva
špetka soli

Z těchto ingrediencí vyrobit těsto, rozválet na placku cca 2-3 mm, nakrájet na čtverce a do každého dát lžičku hustší zavařeniny. Šátečky se mi nedařily, vytáhla jsem sklápěcí formičku, největší z těch mých tří, ale i ta prostřední by byla vhodná.

Pocukrování po upečení jsem vynechala. K odpolední kávě skoro neměly chybu, té zavařeniny mělo být víc :-).

Příprava

Plnění

Upečeno.

Foto: Jajka

Sharka inspiruje následovně:

Mrkev po francouzsku:

Mrkev na kolečka, dát na pánev, na máslo, jak se začne restovat, přidat bílej pepř a trošku soli, opět nechat dělat,sem tam míchnout, pustí pod solí vodu...jak se začne restovat, protože se voda odpaří,podlít bílým vínem , prostě cáknout, mrkev nesmí plavat, jen se tím zruší to restování...no a pak přidat jen kousínek másla na zjemnění a hodit hrst pokrájené, čerstvé plocholisté peprželky. A podávat: k pečenému masu, k bramborám... je to mrkev po francouzsku. Podlévám Chardonay a pod půlkila mrkve nejdu.

Nebo do hrníčkové bábovky - olejové - nastrouhám větší mrkev na jemných slzách, po zamíchání do těsta dám péct, dá se přidat trošku skořicového cukru, skořice s mrkví se doplňuje...

Mrkev jako řízek:

Ovařím-zblanšíruju stejně velké kousky mrkve - válečky, nechám vychladnout, osuším, obalím v trojobalu a usmažím.

Mrkev jako salát naslano:

Nastrouhám mrkev, jemně osolím a jak pustí šťávu, přidám trošku oliváče a pepř a čerstvej hrášek nebo posekanej řapíkatej celer a mám super salát...někdy dám i vařenou studenou hnědou čočku, ale ani beluga není špatná.

Do štrúdlu:

K jablkům pokrájeným na plátky přidám strouhanou mrkev a chuťově doladím do štrúdlu. Mrkve nesmí být víc než jablek, tak třetina.

Do brkaše:

S bramborama na brkaši uvařím mrkev a všechno pak společně rozmělním na kaši. Na hrnek brambor pro 2-3 lidi stačí 1-2 mrkve, aby kaše nebyla sladká.

Dobrou chuť, ať budete vařit cokoli.

Jajka, Sharka Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !