28.6.2024 | Svátek má Lubomír


ZÁLOHY: Sny a realita

26.6.2024

„Seznam Zprávy, resp. jejich redaktorka Markéta Bidrmanová, ve svém článku Za každou vrácenou petku i plechovku čtyři koruny, navrhne ministr tvrdí že: „Místo do kontejneru zpátky do krámu. Ministr životního prostředí Petr Hladík chce zlepšit recyklaci PET lahví a plechovek. Od příštího roku se mají prodávat oproti čtyřkorunové záloze, navrhne to v létě na vládě.“

Žádné zpátky do krámu se nebude konat. PET láhve a plechovky i po zálohování skončí tak, jak končí doposud - rozšmelcované napadrť, buď jako surovina pro další výrobu a nebo jako náhradní palivo. Rozdíl bude v tom, že zálohované obaly bude nutné vracet nezmačkané a nepoškozené, aby zákazník dostal zpátky zálohu.

Nevýhody pro spotřebitele:
- zdražení nápojů v PET láhvích a hliníkových plechovkách o 4 Kč,
- nutnost uchovávat doma tyto použité obaly nezmačkané a nepoškozené, aby je bylo možné vrátit a získat zpět zálohu,
- obaly bude možné vracet pouze v automatech v prodejnách, jejichž síť nebude ani omylem tak hustá, jako je teď síť odpadových nádob pro tento sortiment.

Výhody pro spotřebitele:
- žádné.

Nevýhody pro provozovatele sběrného systému:
- žádné.

Výhody pro provozovatele sběrného systému:
- de facto zaručený minimální zisk kolem 1 mld. Kč ročně. Obrat systému bude 10 - 11 mld. Kč ročně. I při deklarované maximální návratnosti předmětných obalů ve výši 90% zůstává právě ta 1 mld. Kč, která se vybere na zálohách, ale zůstane v kapse provozovatele systému. Systém samozřejmě bude mít vstupní náklady, které se ale provozovateli velmi rychle vrátí.

S velmi vysokou pravděpodobností se dá očekávat, že provozovatel systému sběru PET láhví a hliníkových nápojových plechovek vzejde z řad Iniciativy pro zálohování, která v posledních měsících s pomocí aktivistických pokrokových novinářů masíruje veřejné mínění ve prospěch prosazovaného zálohování. Iniciativu pro zálohování založili významní výrobci nápojů Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, Heineken Česká republika, Kofola ČeskoSlovensko, Mattoni 1873 a Plzeňský Prazdroj.

Klasická otázka na závěr. Cui bono?“