28.6.2024 | Svátek má Lubomír


BYDLENÍ: Lituji, je to jinak

25.6.2024

Na druhá straně Práva z 21.6 se dočítám, že president při své návštěvě na Ústecku podpořil sociální bydlení a za hlavní problém sociálně vyloučených lokalit prý označil „jejich koncentrace do malého území“ . Předpokládám že to president nemyslel tak, že vyloučené lokality by se měly méně koncentrovat a rozprostírat se na větší ploše území, jak by se text také mohl vyložit . To se ovšem děje: obce konstatují, že vyloučených lokalit je u nás o 10 % více než před dvěma lety…

Myslím si, že president měl spíše na mysli to, že ve vyloučených lokalitách bydlí příliš mnoho lidí, a že tedy „problém podle Pavla souvisí s dostupným bydlením a pomoci by měl připravovaný zákon o sociálním bydlení“ Lituji, ale nebude tomu tak. Vláda, ač to ve vládním prohlášení slíbila, nepřipravuje zákon o sociálním bydlení, ale pouze zákon, podle kterého má stát přispět obcím na postavení obecních bytů. To je sice chválihodné, ale s dostupností bydlení osob ve vyloučených lokalitách ´to nikterak nesouvisí. S byty budou disponovat obce, ty mají sice povinnost starat se o sociální věci občanů, ale všech. S nájemci kteří ve vyloučených lokalitách devastují byty, nikdo rozumný nájemní smlouvu neuzavře. Vyloučené lokality jsou sociální problém vyžadující mnohem komplikovanější řešení než úvahy o bydlení….

Nedostupnost nájemního bydlení je u nás dána především vysokými nájmy, ale s tím nový zákon neudělá vůbec nic. Nájemné v nově postavených bytech bude totiž pro mnohé občany stejně nedostupné jako je tomu dnes, čímž se vláda v zákoně konec konců ani netají: cenové mapy nájemného prý budou vycházet z dnešních obvyklých, tedy tržních cen. Obce sice poskytují některé byty označované – bez zmocnění občanského zákoníku, který takové byty nezná, ale obce ani stát nemohou obecně pronajímat byty za ceny podstatně nižší než jsou ceny tržní, protože by se dostal do rozporu s evropskou zásadou“ de midimis“, tedy narušoval by tržní

prostřední. Mohl by tak činit jen pokud by se jednalo o skutečně sociální byty podle zákona, ale ten, jak jsem již napsal, vláda nepřipravuje.

Ale nemáme přece jen vyloučené lokality. Pro běžné pracující, zejména mladé lidi, kteří si své bydlení chtějí opatřit ze svého příjmu a ne s nataženou rukou čekat na pomoc státu, a na „ sociální byty“ vláda nedělá vůbec nic.

Autor je ombudsman