8.7.2024 | Svátek má Nora


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 5.7.2024 16:31

Lenko zdravím.

Jak níže píše Jenny, na sucho opražené vločky posypané cukrem nám v dětství dělávala maminka jako večeři nebo oběd. A podobně snídaně jako Lenčin recept, říkala tomu švédská snídaně. Večer smíchala vločky s pokrájeným kandovaným ovocem a - když měla - ořechy. Zalila mlékem a nechala přes noc nabobtnat, do lednice to nedávala. S bratrem jsem si ráno posloužili sami, rodiče odcházeli do práce dřív, než my do školy.

Já z vloček dělám musli. Do poctivých (ne instantních) přidám sekané ořechy a kokosové rašpličky. Promíchám a přidám slazené kondenz. mléko. Dělám to ve velkém, ve výsledku mám tak 3 litry, takže mléka dávám 2.nejméně 3 litry). Vše řádně promíchám a pak po částech peču v troubě až směs chytne barvu (případné "cucky vloček" rozdrobím). Směs připravit je rychlé, ale postupné pečení zabere čas (mívám 4 plechy). Výsledek je ale moc dobrá "granola". Mám jí hodně a dlouho (týdny) vydrží ve sklenici čerstvá . Ráno pak stačí v misce zalít mlékem a je to snídaně, která nejen chutná ale zasytí skoro na celý den. Moc dobrá je i mlsat jen nasucho

Z. Olčava 5.7.2024 12:57

Ovesné vločky jsou moje láska veliká. Snídám je už roky a mám taková období, která střídám podle nálady nebo chuti, kdy si vařím kaši, nebo pak bez vaření sypu do tvarohu (jogurt je na mě moc kyselý) nebo do mléka. Používám úplně obyčejné, žádné jemné, v celku tak jak jsou, nebo někdy jako Lenka namleté. V tvarohu nebo mléku nechám nejméně půl hodiny (měla jsem takovou ideu jakože přes noc, ale to většinou zapomenu). Sladím buď rozmačkaným banánem nebo rozpustím pár kostiček čokolády na vaření, přihodím pár ořechů nebo mandlí (malé kousky) a když mám, přidám ještě šťavnaté ovoce - jahody, meruňky, ananas, mango, hroznové víno, borůvky atd. Jediná jablíčka mi v tom nechutnají, tak ty chroupu sólo.

Z. Jenny 5.7.2024 12:21

Obyčejné vločky si hodím chvíli na sucho na nepřilnavou pánev,oprančím a pak použiji dle chuti,už tak chutná oříškově a zbytek mňamka ,sušené ovoce na drobno,med přídávám jen malinko,stačí + aj.ingredience.:-)R^V Přeji všem krásný zbytek svátečního dne.

J. Bu 5.7.2024 9:16

Já ráno zaliji ovesné vločky vodou tak akorát, mezitím se obléknu atd, ony nabobtnají, no a pak zamíchám se šťávou z citronu, nastrouhaným jablkem, ořechy,.... je to velká pochoutka, co zasytí a je zdravá. Taky jsem přišla na chuť naklíčené čočce :)

T. Zana 5.7.2024 8:21

Vločkovou kaši jsem začala jíst až s Frantou, protože jsem si ji udělala po svém.

Moje vločková kaše je taky rychlá. Totiž vadily mi ty rozvařené vločky. Takže dnes jen nasypu celé vločky (ne ty, co jsou označeny Jemné), do mléka a nechám přejít varem. Musí jich být poměrně hodně, protože nevytvoří tu šlemovitou hmotu, která mi vadí. Nesladím, jen přidám máslo.

T. Zana 5.7.2024 8:26

Jo a celé vločky sypu do jogurtu, přidám ořechy (ty krajím ;-) a jablko (taky nakrájené, někdy trochu směsi od Mixitu, mají je dobře ochucené.

Ale do jogurtu používám spíš pšeničné vločky, protože jsou tvrdší :-)

L. Lika 5.7.2024 6:47

Oves miluju! Jak vločky, tak zrno - z toho je bezva příloha. Nevařená varianta ovesné kaše má tu výhodu, že se ráno nemusíte crcat s vařením - to mi v rendlíku vždy zbude přilepená vrstva. Vařené ovesné vločky používám už jen do polévek - však vzpomínám na "věčnou" polévku od Rputi! Lenko, díky za dobrý tip. A rádio taky poslouchám moc ráda.

Z. Xerxová 5.7.2024 6:06

hezký sváteční pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

kaše nemusím - snad jen tu klasickou krupicovou zcela výjimečně jako sladkou večeři, když u nás jsou Trpajzlíci... Snídám chleba.