9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Domácí „pizza“ čili slaný koláč (archiv)

Od těsta až po omáčku včetně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 24.11.2023 19:11

Zajímavý, hezky napsaný recept, kdybych se někdy rozhodla pizzu sama dělat, zkusila bych tohle těsto (zajímavá je info o česneku a nutnost soli, to jsem nevěděla).

My tu ale kus od domu máme hned několik řetězovek na pizzu. Takže když dostaneme chuť, manžel mailem objedná a než já stihnu prostřít, je zpět na to tata.

Kámen na pečení mám už hodně let, peču na něm chleby, udělá jim krásnou kůrku.:-)

T. Zana 24.11.2023 13:50

Jj, byly doby, kdy jsem doma pizzu dělala. Dokonce už někdy koncem totáče se objevil recept na listovém těstě ;-).

Aktuálně nedělám, přijde mi, že takovou, jako dobrá pizzerie neumím. Když mě silně honí mlsná, tak si zajdeme - zjistila jsem, že bohatě stačí jedna napůl.

Z. Jenny 24.11.2023 10:57

Dobrý ecept a hlavně nápad. Takže dnes bude nějaká slaná placka a je to. Jdu probrat co dům dal.R^V

L. Písařík 24.11.2023 9:31

To já budu mít dnes bramborové placky s povidly. Byla to pochoutka mého dětství - do vesnické jednotřídky v pdesátých letech ji nosila většina dětí, jenom já ne, já měl chleby s máslem a zoufale jsem placky chtěl ( u nás doma, ve vídeňské kuchyni mé babičky, se nevím z jakých důvodů, nedělaly). A tak jsem chleby s máslem měnil za placky - ty chleby zas byly pochoutkou pro mé spolužáky.

Z. Jenny 24.11.2023 10:54

Moje babička byla za Vídeňana provdaná, takže kuchyně byla také česko-rakouská. Bohužel padl v I.sv. válce.

Š. Matyášová 24.11.2023 13:06

táta si j emazal povidlím a sypal mletým makem ..já je mám ráda jen obyčejné,...bez mazání...

T. Zana 24.11.2023 13:52

Já bramborové placky bez mazání, občas marnotratně do těsta pokrájím kousek uzeného... ale to už jsme od školních svačin v časech mládí dost daleko ;-D.

Š. Matyášová 24.11.2023 9:19

se mi v neděli nechtělo vařit,tak jsem spáchala tuňákovou..těsto koupené, konzerva tuňáka v olol, červená cibule,potřít sugem a černé olivy a citronový pepř...k tomu horkej čaj a bylo to moc dobré...:-P

Z. Iva 24.11.2023 9:16

Je vidět, že ten recept je hodně starý a "český". Z tříčtvrtinového množství mouky (450 g) dělám tři pizzy o průměru 32 cm. Tenké a křupavé.

Z. Jitur 24.11.2023 8:49

A pizzu mám samozřejmě ráda:-)

Z. Jitur 24.11.2023 8:49

Omlouvám se za O. Téčko: prosím o zkontaktování "Malčku" na mejl jitkazdarska@centrum.cz. O totéž druhou dražitelku - kočkeso a přáníčka, díky, Jitka

Z. Matylda 24.11.2023 9:08

Už ti šel mejl :-)

E. Zvolánková 24.11.2023 7:47

U nás domácí pizza taky frčí. Moje babička dělávala velmi podobnou té z receptu. Moje mamka to od ní převzala. Můj muž ale musí mít vždycky něco extra, takže tak dlouho pátral a zkoušel různé kombinace receptů na těsto i omáčku, až si časem úplně vymazlil těsto i omáčku po svém a od té doby, když pizza, tak jí dělá MLP a olizujem se všichni;-D.

E. Zvolánková 24.11.2023 7:49

Zapomněla jsem dodat, že i v obyčejné troubě se dá upéct "pravá italská pizza", když se správně rozpálí a použije se ten placatý kámen na pizzu. MLP na něm peče i chleba a je to super věc.R^

Š. Matyášová 24.11.2023 9:20

já rozpálím troubu a plech a pak tam jen na papíru na pečení vložím tu placku ;-D

Z. Iva 24.11.2023 9:49

Pizza kámen za slušnou cenu mívá Lidl. V e-shopu: https://www.lidl.cz/p/grillmeister-kamen-na-pizzu/p100363171002 . Já jsem si na léto pořídila pec na pizzu na ohnište/grill a perfektní i je očouzená :-P

L. Lika 24.11.2023 20:10

Díky za tip na kámen, bude se hodit i na chleba.

I. Provazníková 24.11.2023 20:56

Já na něm peču pity, krásně se nafouknou.

Z. Inka 24.11.2023 7:40

Jo, pizza se u nás může, ale musím se přiznat, že to trochu šidím. Hlavně používám průmyslové těsto, to mám prakticky stále v lednici. Místo omáčky mám doma vyrobenou pasatu, do které jsem přidala bazalku a oregáno už při vytváření. Zkusím napříště přidat i česnek. Ale překvapil mě ten sýr dospoda, to teda musím zkusit. Na obložení se vždycky něco najde a troubu také rozpaluji na maximum.

Mladí si nechali na chalupě postavit chlebovou pec, tak musím popíchnout vnučky, aby zkusily udělat pizzu.

Z. Matylda 24.11.2023 7:18

Už dlouho jsem domácí nepekla, byly doby, kdy na večeři sotva stačily tři plechy pizzy- puberťáci jedli ve velkém. Dneska si tu jednu spíš objednáme a dovezou nám ji až domů, máme vyzkoušenou pizzerii Za komínem...

Z. Xerxová 24.11.2023 6:27

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

hmmmm - zase bych mohla tu domácí někdy vytvořit. Jenže u nás se jí výjimečně (Pepa pizzu moc nemusí) jen jako rychlá hotovka z mrazáku vytažená - tenoučká, jen ve folii zabalená bezkrabicová z makra...