20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zana 10.5.2024 12:50

Maričko, bereš tenhle chleba jako český (třeba ke guláši), nebo spíš jako něco jiného (třeba na snídani můžu slané i sladké).

M. Crossette 10.5.2024 18:19

Děkuji za komentáře a odpovědí Zaně, vlastně odpovím všem. Nepřekvapuje mě, že to pro vás není chleba, Evropan si takhle chleba nepředstavuje. Spíše by se hodilo označení "buchta s pivem" (což zní dost divně"), ale pro Američany je to prostě chleba a název "Beer Bread" je i na krabičkách. Na videích, která jsem viděla, krajíčky jedli tak jako my - tedy samostatně, nikdo se nezmiňoval o tom, že by je používali jinak. A chuť by se opravdu k masu či nějaké omáčce fakt nehodila. Já si zrovna včera upekla svoje žitné bochníčky a dneska rádno jsem měla 2 čerstvé krajíce s máslem a drobně sekanou pažitkou (mám to tak ráda). Český žitný mne nikdy neomrzí, ale oba máme rádi občasnou změnu "co ráno ke kafi" a tenhle nově objevený recept jsem zařadila právě pro tu změnu. Byla tu teď nedávno švagrová, nabídla jsem ji zbylou "patku" pivního chleba, také jí moc chutnal. Jako mne, i jí zaujala rychlá a snadná příprava jen z mouky a piva. Tak až někdy zaslechnete něco o "americkém pivní chlebě" alespoň budete vědět, co je to zač:-).

Dnes kolem jedné ráno se spustila avizovaná bouřka, která řádila až do pěti - liják, vich, děsné hromy a blesky. V hlavě se mi honily představy ptáčet v hnizdě, protože už nám zahrada pípá pomalu jak v ptačí školce. Naštěstí ráno žádné velké škody vidět nebyly, ani hnízda či vypadlá ptáčata nikde neležela. Už druhým dnem (ze tří) se jezdíme postarat o fenku a dnes ráno, cestou za ní jsme viděli trávníky hustě posedé strhaným listím, někdy i větvemi a spousta převrácených popelnic. Takže v naší čtvrti to nakonec nebylo tak zlé.

T. Zana 10.5.2024 20:31

Tak sláva, vždycky si oddechnu - ono to vaše počasí umí být na moje středoevropské zvyklosti hodně divoké.

Maričko, díky za vysvětlení - je to samozřejmě hodně o názvu. Když se řekne chléb, tak našinec vidí "šumavu" a je nemile překvapen, když je to něco úplně jiného.

Z. Janaba 10.5.2024 10:03

I na mně je ten, jistě dobrý chleba, moc bílý a buchtový. Peču si žitno-pšeničný s kváskem, slunečnicovými a lněnými semínky a kmínem. Mám ho ráda, chleba a kafe jsou návykové. Aspoň já tyhle chutě nerada měním, jsem konzerva, no.:-)

Š. Matyášová 10.5.2024 9:59

příště zkus třeba černé pivo...bude to nasládlé, ale dobré..u nás se jeden čas dělalo štrůdlové pivní těsto...

M. Skálová 10.5.2024 13:32

Já jsem taky takový štrůdl pekla, nejhorší bylo nastrouhat tuk.... brr

Z. Jenny 10.5.2024 9:48

Pivní chleba vypadá dobře,možná někdy zkusím, jenže MLP je chlebožrout a to doslova,musela bych stát u plotny v jednom kuse. Ale nikdy neříkej nikdy, že jo?! Maričko, díky,bezvadná domunetace, jako vždy.R^V

A. Alimo 10.5.2024 9:45

Já mám ráda poctivý žitný chléb. Dokonce jsem si ho jeden čas pekla, ze žitné - chlebové mouky, s kváskem nebo když nebyl, tak s droždím. Ale těsto bylo tak těžké a hutné, že jsem si na nej musela pořídit robota;-D. A jsem za to ráda, protože ho opravdu teď už běžně používám i na jiná těsta. To chlebové dlouho kynulo, dokonce na dvakrát, jednou v míse, podruhé na plechu nebo ve formě. Přidávala jsem tam různá semínka, slunečnici, tykev, nebo nasekané ořechy. Byl opravdu dobrý, až tak, že jsem někdy pekla dvakrát týdně:-P. Pak jsem ale objevila u nás v obchodě malý kulatý podmáslový a je po pečení;-D. I když občas upeču ten "náš" s ořechy, už to běžně nedělám.

Poučila jsem se o "amerických chutích", krásné fotky, Maričko, díkR^, ale přiznám se, že péct ho nebudu, my ty bílé, buchtové fakt neradi.

U nás je zítra pouť, tak mažu do obchodu pro tvaroh, děti si poručily buchtičky s krémem, tak ze zbytku těsta bode koláč:-P

L. Lika 10.5.2024 7:56

Maričko, jsi průkopnice, díky za vyzkoušení i nesladké verze. Recept se určitě hodí pro příležitosti, když člověk nemá vypěstovaný kvásek nebo nemá čas nechat těsto pořádně vykynout. Připomněla si mi, že za mého dětství frčely "pavézky" se tomu myslím říkalo - dva plátky veky spojit tvarohem nasladko, obalit ve vajíčku, osmažit a pocukrovat i se skořicí. To by asi šlo i z tohoto pivního chlebíku. Je však potom potřeba jít na dlouhou procházku nebo si zaplavat, je to pořádná bomba. Jako děti jsme to ovšem vylítali :-) Výborná dokumentace, chválím R^

Z. Matylda 10.5.2024 7:10

Zkoušela jsem péct chleba, ale momentálně máme v okolí několik malých pekáren a každá má něco dobrého. V Karlově pekárně je to kváskový kovářský, v Matějově tmavý ořechový, v brněnské Chleba pšenično-žitný. Dá se vybrat :-)

Z. Xerxová 10.5.2024 6:30

hezký chlebový pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

miluju poctivý chleba s tmavou kůrkou - buchtové chleby nemusím. Taky občas doma experimentujeme, ale chleba od pekaře (třeba ze Svijan) je prostě báječný.

Zítra a v pátek asi nebudu - bude u nás o víkendu hodně moc lidiček - a někteří již od dnešního odpoledne, jiní do nedělního odpoledne... zítra se to protne na nějakých 17 lidičkách. Takže mám dovolenou a mizím do obchodu a k plotně

Z. Janaba 10.5.2024 9:48

No tak si to užij!;-)

M. Skálová 10.5.2024 13:36

Svijany i Bláhův, dneska sem přivezla lomnický tmavý - tak jsem zvědavá. Sníme všechno a co ne ta kamarádčiny slepice