16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 24.5.2024 16:25

Děkuji za komentáře a pokud někdo vyzkoušíte, přeji dobrou chuť.

Salát není nic zázračného, ale jako změna je dobrý. Včera jsme dojídali jeho zbytek, odležením ještě získal, jen jsem ho musela celý znovu promíchat. Buď zakysanka, nebo nevymačkané okurky, prostě na povrch "vystoupala" voda. Ale stačilo jen dobře promíchat. Myslím, že by se salát mohl hodit na zahradní posezení, protože zakysance či jogurtu by venkovní teplo a slunce asi ublížilo méně, než majonéze. A kostičky křupavých okurek v puse jsou fakt osvěžující (takže i příště okurku nakrájím na kostičky, místo koleček, tedy stejně jako brambory a vejce).:-)

Liko, jestli se něco vylíhne z housenek nemám tušení, ty z konců okurek byly malinkaté zelené píďalky, v té jedné zcela prožrané už se napucly tak, že byly delší, tlustší a spíše žlutavé. Další vývoj jsem jim už nedopřála.

Xerxová, u našich přátel on také nemá rád okurky, ona zase nejí rajčata, chutě jsou holt různé. :-)

T. Zana 24.5.2024 15:25

Zajímavé. Škoda že nemám vlastní okurky (ale třeba něco dostanu ;-), zkusila bych.

L. Lika 24.5.2024 13:35

Maričko, z těch housenek jsou nějaké mouchy nebo něco motýlkovitého?

Z. Jitur 24.5.2024 12:23

Prima, lehčí verze :-P

A. Alimo 24.5.2024 9:27

Určitě vyzkouším, nejlépe až budu mít okurky vlastní a to si ještě počkám. Zatím jsou na záhonu zasázené sazenice a chodím se k nim modlit, aby se do nich nepustili slimáci. Už povyrostly, tak by jim asi nemuseli chutnat:-). Jsou to sice nakládačky, ale při sběru se vždycky nějaká schová a přeroste a posléze už okurkové saláty nemůžu ani vidět. Tak to se bude tenhle recept hodit R^ , dík.

Z. Iva 24.5.2024 15:25

Nedoufej, chutnají jim i květy a plody. Teď po dešti jich bude všude hodně. Nachystej jim pivní pasti - do kelímku od kilového jogurtu udělej cca 4 cm ode dna okýnka, vyjdou asi čtyři, nalej do cca 2 cm pivo, zaklop a dej mezi rostliny. To víčko je tam, aby do piva nenapršelo nebo se nenalila voda. Je nutné po dvou, třech dnech vylít a použít čerstvé pivo.

A. Alimo 24.5.2024 16:30

Dík za radu, tohle jsem ještě nevyzkoušela:-). Já mám zkušenost, že když vyrostou a mají takové jako "chlupaté" lístky a stonky, slimejši je nechají. Do květů, natož plodů, mám ještě hodně daleko:-) . A mezi rostliny asi nic nedám, protože okurky pěstujem na černé netkané textilii, aby se neválely v blátě. Spíš uvažuju, že záhon obsypu kolem dokola drcenými skořápkami vajíček, ty jim vadí. A skořápky mám nasyslený;-D

Z. Jenny 24.5.2024 8:19

My máme lehké saláty rádi, takže určitě něco obdobného udělám,dnes však máme salát hlávkový,domácí.Maričko, díky!:-)R^

L. Lika 24.5.2024 6:01

Až budou dobré místní okurky, vyzkouším - a raději s kysanou smetanou, jogurty jsou kyselejší. Maričko, díky za nápad R^

Z. Jenny 24.5.2024 8:25

Liko, včera jsem dělala rozplácnuté brambory v troubě,dle tebe. Nahoru jsem dala kousek párku,kousek slaninky,trošku česneku a pak až se zapekly jsem přidala nahoru rozmíchané vajíčko s nastrouhaným italským sýrem,promíchané a nakonec před užitím ještě pokapala olivovým olejem. Božská ňamka!R^V

L. Lika 24.5.2024 10:21

No páni, to voní až sem, a brambory jsi vyfikla do "plné polní", jako na ples :D

Z. Jenny 24.5.2024 11:34

To jo, ony tak aj vypadaly,fakt parádně ! :-)R^

Z. Matylda 24.5.2024 11:46

Kyselé jogurty nejím, proto jím jen řecký z Lidlu.

Z. Xerxová 24.5.2024 5:47

hezký salátový pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

moje polovička sní skoro všechno. Jedna z mála výjimek je syrová okurka. Takže tohle zkoušet nebudu