16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


MLSOTNÍK: Bramborový salát s okurkou

24.5.2024

Na první pohled obyčejný salát, ale na chuť přeci jen jiný.

Proč jsem ho dělala? Na záhoně mi už narůstají zdravé delší okurky, zatím nijak překotně, takže je snadno stíhám spotřebovat buď do řeckého tzatziki nebo nastouhat jako okurkový salát.

Na záhoně jsem si všimla, že z konců dvou menších okurek ležících na zemi „vyvěrá“ vnitřní okurková drť, znamení, že okurku napadly housenky. Tak jsem je rychle utrhla, doma rozkrojila a opravdu se v nich kroutily maličké housenky. Jedna okurka už byla celá prolezlá, druhá měla napadané jen konce, střed byl dosud zcela zdravý a rovnou jsem ho snědla. Další den jsem raději šla zkontrolovat všechny okurky a našla další tři, menší okurky s maličkými kopečky drtě na obou koncích. Tak jsem je utrhla, než housenky prožerou celou okurku. Nevím, kde se housenky tak najednou vzaly, jestli po nedávných dlouhých lijácích, nebo naopak suchu, které jim předcházelo.

Vzpomněla jsem si na nedávné video s receptem na brsalát s okurkou (odkaz zde). U videa je napsáno, že salát je dietní, spaluje břišní tuk a maminka kuchařky zhubla 25 kg. Nevím, jestli po celou dobu jedla jen tenhle salát, ale jeho jednoduché složení mě zaujalo. Video jsem si uložila pro případ, kdybych už nevěděla co s okurkami. A teď byl pravý čas ho vyzkoušet. Normálně u obou nahoře zmíněných salátů zdravé okurky jen oloupu a v celku strouhám. U těch napadených to nešlo, potřebovala jsem se přesvědčit, že navrtané, prožrané jsou opravdu jen konce.

Co potřebujeme

Nejprve jsem tedy začala z okurkami, kdyby náhodou byly víc prožrané, že bych přípravu salát vzdala. Okurkám jsem odkrojila navrtané konce, oloupala a rozpůlila je. Naštěstí nikde jinde už napadené nebyly, tak jsem je místo na kolečka (jak je na videu) rozkrájela na menší kousky. V receptu je i čerstvá petrželka (v ang. překladu je omylem uveden kopr, ale paní krájí petržel), tu jsem neměla, tak jsem použila směs soli s česnekem a sušenou petrželkou. Dost štědře zasypané kousky jsem v misce promíchala a dala stranou rozležet.

Vše připraveno na smíchání

Pak jsem si připravila vše ostatní – uvařila brambory a tři vejce na tvrdo. Když brambory i vejce vychladly, oloupala jsem je a nakrájela na kostičky. V receptu je i mladá šalotka, tu jsem také neměla, drobně jsem nakrájela menší cibuli. Smíchala jsem zakysanou smetanu (v receptu je bílý jogurt) a asi lžící hořčice – změna oproti typickému salátu, kde je majonéza, Pak jsem ve větší misce vše smíchala dohromady – brambory, vejce, okurky, zakysanku a přidala čerstvě namletý pepř. Na videu paní z prosolených „vyplakaných“ okurek doslova vyždímá tekutinu. Moje okurky moc šťávy nepustily (asi jak byly ještě mladé), tak jsem nic nemačkala a celou misku vyklopila do směsi. Ze začátku jsem pokrájela jen tři ze čtyř uvařených brambor, ale nakonec jsem přidala i tu čtvrtou.

Hotový bramborový salát s čerstvou okurkou

Jak známo, brsalátu dělá dobře proležení, proto jsem ho udělala už dopoledne a do večera uložila přikrytý do ledničky. Manžel z nedávného nákupu přinesl balíček jemných párků, tak jsem čtyři nožičky ohřála a dali jsme si je k salátu.

Salát nám oběma jako změna typického „vánočního“ chutnal. Zakysanka (jistě i jogurt) místo majonézy dodá jinou chuť a křupavé kousky okurek salát osvěžily. Každopádně pokud mi na záhoně nějaké další okurky navrtají housenky a najdu je včas, použiji je právě do tohoto nově objeveného salátu.

Do salátu jsem použila: 4 brambory, 3 vajíčka na tvrdo, 3 menší okurky, menší cibuli, 3 lžíce zakysanky, lžíci hořčice, směs soli, česneku a petrželky a čerstvě mletý pepř.

Foto: Marička Crossette

Marička Crossette Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !