2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zana 19.4.2024 16:34

Zajímavý článek.

Pamatuju šlichtu z rýže a mrkve, oboje rozvařené téměř na kaši - tím se léčil průjem u nás doma.

M. Crossette 19.4.2024 15:56

Liko díky za zajímavý článek.

Maminka mi vyprávěla, jak se radovala, jakou si z porodnice přinesla krásnou holčičku, která ale během několka dnů zežloutla (asi kojenecká žloutenka). Jak jsem byla léčená nevím, ale maminka mě pak dlouho musela na doporučení dr. krmit hlavně vařenou mrkvičku. Po čase jsem protestovala tak, že když můj o rok starší bratr dostal něco jiného, já svůj talíř odstrčila, prstíčkem ukázala na bratrův a prohlásila „cidují“ (chci druhý). No časem jsem se i toho cidují dočkala a na mrkev rozhodně nezanevřela.:-)

M. Crossette 19.4.2024 16:00

Jo a včera jsem dělala k večeři zelnou pizzu. Měla jsem stále půlku hlávky od knedlo-vepřo a vzpomněla si na tenhle bezva recept. A také už rychle mizí moje kvašené zelí, které se nakonec přeci jen rozjelo. Nijak bouřlivě, ale trvalé bublinky a teď už jsou sklenice zavíčkované v lednici, aby dál nekvasilo.

L. Lika 19.4.2024 19:46

Maričko, ať žije zelí - a to doslova, kvašené žije R^ Nechtěla jsem se dřív ptát po jeho osudu, tak jsem ráda :-)

M. Crossette 19.4.2024 20:17

Liko, poslední večeři před odjezdem návštěvy manžel dovezl dvě různé velké pizzy a já k nim udělala salát právě z kvašeného zelí, jak ho my jíme nejraději. Pro jistotu jsem zelí propláchla o trochu víc, než pro nás (nejen kvůli nálevu:-), ale hlavně ho "odsolit"). Přidala jsem jen drobně pokrájenou cibuli a trochu oleje. Přátelé tedy předem odsouhlasili "moje doma kvašené" zelí vyzkoušet (po popisu jak vznikalo) . Teplé, dušené k vepřovému jim moc chutnalo už loni. Salát měl též úspěch a ráno hlásili, že následky kvašeného zelí neměli a v pohodě odjeli :-).

L. Lika 20.4.2024 7:50

Maričko, připomněla jsi mi s tím salátem velmi oblíbenou pochoutku na lodi: salát z kvašeného zelí - jen jsem scedila šťávu (jsou tací, kdo ji s chutí vypijí, třeba i naředěnou vodou), do zelí přidala dobrý oliv. olej a jemně nakrájenou cibuli. Žádná sůl a cukr jen pro zájemce do jeho misky. Udělala jsem ho hodně a co se nesnědlo hned, zůstalo v kuchyňce do druhého dne, tj. v teple. A salát byl ještě lepší, cibule se "oblomila" a celé se to krásně chuťově propojilo a zjemnilo. Kvašené zelí je prostě super a jsem ráda, že šíříš jeho slávu i u vás :-)

Š. Matyášová 19.4.2024 12:14

jo,tohle jsem kdysi musela jíst,po spále..když mi to rozhodilo zažívání a střeva..už nikdy!!!!

L. Lika 19.4.2024 13:17

A pomohlo to? Jestli si to teda pamatuješ.

Z. Jitur 19.4.2024 9:47

Tak to je super rada!

A. Rgova 19.4.2024 9:37

Pořád připojená:-). Mrkev dělávám psům s masem, dlouho dusím v troubě, mají to rádi a taky vím už leta, že jim mrkev pomáhá při průjmech. U lidí jsem to nikdy neřešila a odteď budu vědět, že je potřeba rozvařit do mrtě, aby to pomohlo a díky Liko za dohledání zajímavých informací. Miluška má ráda mrkev v jakémkoli stavu senm tam dostane i syrovou. Nikdy jsem v bobku nestrávenou nenašla, možná ji umí hodně rozkousat:-).

L. Lika 19.4.2024 11:09

Miluška je taková ovečka milá a možná opravdu umí pořádně kousat V Ovšem v psích bobkách se snáz hledají kapesníky než kousky mrkve;-D

A. Rgova 19.4.2024 15:24

Miluška včera snědla i celer z polévky u kamarádky. Já jim celer a petržel nedávám. Prý to pejskům nesvědčí. Zato se teď zase o něco víc snažím aby holčička kulatá něco shodila;-).

Z. Jenny 19.4.2024 9:25

Liko, nevím jak je to možný ale vždycky když otevřu v pátek mlsotník, je tam zrovna to, co hodlám vařit. Dnes máme mrkev dušenou a psice už konzumovaly k rannímu přídělu.:-)R^V

E. Beranová 19.4.2024 10:09

mňam, dobrý nápad... dušenou mrkev máme u nás rádi všichni, kočky z vaření aspoň asistují :-) Hádanka je tentokrát zase kočičí, Jenny :-)

E. Beranová 19.4.2024 10:10

U vaření samozřejmě :-)

L. Lika 19.4.2024 11:10

Prosím poslat na mail recept, protože pořád trvá poptávka po mrkvových receptech pro mrkvový mlsotník, děkuji předem zadem.

A přeji dobrou chuť!

J. Fialová 19.4.2024 7:58

Jelikož mrkev je má nejoblíbenější zelenina do BARFu, tak bych ještě dodala:

Má veterinářka říkala, že mrkev do psího krmení musí být rozmixovaná na co nejmenší kousky, prakticky na drť, protože větší kousky psím střevem projdou bez toho že by je strávilo. A se solí bych byla opatrná, sůl ve větším množství je pro psy jedovatá.

Možná i v článku uvedená polévka - kdyby mrkev nebyla na kolečka, ale prohnala se sekáčkem nebo odšťavňovačem - nemusela by se vařit tak dlouho?

Z. Iva 19.4.2024 8:05

No to je "vobjev". Co myslíš u lidí? Mrkev, aby byla nějakým přínosem, tak musí být uvařená/dušená s nějakým tukem, jinak stejně jak psem jen projde. Lidi stejně jako psi ji neumí strávit.

Z. Jenny 19.4.2024 9:22

Tak , to teda objev je,zřejmě jsem blbá. Ale zatím co např.mandarinku najdu v psím bobku celou,téměř neporušenou,myslím ten půlměsíček, tak mrkvu nikdy, tak kde je ? ;-D

L. Lika 19.4.2024 11:07

Takhle neporušená s oblibou prochází traktem zrnka kukuřice ;-D

J. Bu 19.4.2024 15:50

To není pravda. Mrkev je velmi přínosná i syrová, jen se musí smíchat s troškou oleje kvůli vitamínům.

L. Lika 19.4.2024 8:46

Článek je o léku proti bakteriím, a tím předlouhým varem vzniknou kyselé oligosacharidy, na které se právě bakterie nalepí. Syrová rozmixovaná mrkev to asi nedokáže? Sůl je určitě důležitá pro lidi - průjmem se ztrácí hodně iontů. Nevím, jak je to se sodíkovým hospodařením u psů.

E. Beranová 19.4.2024 10:08

chuť může být i odporná, hlavně, že to funguje. článek je o léku pro lidi, ne pro psy 8-o

L. Lika 19.4.2024 11:07

V diskusi u toho videa někdo psal, že to pomohlo od průjmu i psovi. Jestli teda solil, to nevím, ale osobně bych nesolila. Nebo se zeptala na veterině, jak to s tou solí při průjmu psa je, jestli ji taky ztrácí jako lidi.

J. Fialová 19.4.2024 7:37

Od kdysi kdy dítko bylo kojenec, mám v sešitku 2 recepty "zvracení a průjmy" - zavodňovací roztok WHO, a mrkvová polévka:

https://i.postimg.cc/K88zsy52/zavodnovaci.jpg

L. Lika 19.4.2024 11:11

Jarko, to jsou moc dobré recepty. U Dr. Morea jsem našla taky ještě něco zajímavého a zcela použitelného v domácích podmínkách, možná dodám příště.

Z. Xerxová 19.4.2024 6:27

hezký mrkvový pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

tohle je dobré vědět...

L. Lika 19.4.2024 11:16

Ano, je to stará (tedy relativně) léčba a osvědčená na tisícovkách pacientů.