27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


MLSOTNÍK: Savojská mrkvová bramboračka

8.3.2024

Nemám ráda mrkev!

Leč uznávám její společenskou prospěšnost, tak se ji snažím upravit tak, abych to snědla. Jednou z možností je savojská bramboračka „po našem“.

Savojská mrkvová polévka - suroviny

Potřebuji: tuk - cibuli – mrkev – trochu mouky (vloček) – brambory - koření – vývarová kostka. To je základ. K tomu u nás ještě patří žampiony, bez nich by to nebylo ono.

Koření: majoránka – muškát.květ – zázvor (nemusí být a já nedávám) – pepř (měl by být, ale já nedávám) – zelené natě – trochu citronové šťávy nakonec, pokud snesete mírňounce nakyslou polévkovou chuť. On ten citrón nějak zvýrazňuje chutě…

Dvakrát nastrouhaná mrkev

nakrájená bílá část cibulky a brambory

nakrájené žampiony

nakrájená cibulka

Postup: na tuku zesklovatím cibuli. Mám-li jarní cibulku, zesklovatím bílou část, zelenou nechám jako nať nakonec. Na tuku s cibulkou opražím půl lžičky muškátového květu – ten mi moc rádi – a trošku opražím mrkev, strouhanou najemno i nahrubo.

Mrkev zasypu nějakou tou lžicí mouky (já dávám žitnou), přihodím majoránku, vývarovou kostku (já dávám l ks kuřecí a 1 ks slepičí) a brambory na kostky.

Zaliji horkou vodou a vařím, po chvilce přidám krájené žampiony a mám pauzu. Vaří se samo, asi 20 minut.

Savojská mrkvová polévka - 8. krok

Samozřejmě že místo mouky lze přihodit jemné ovesné či jiné vločky. Ale zahustěte to něčím, jako čistě vývarové polévka to není to pravé!

Savojská mrkvová polévka - 10. krok

Ve finále kostky brambor trochu rozšťouchám šťuchadlem, což polévku příjemně zahustí. Nakonec ještě lžíci majoránky a zelené natě, popř. pár kapek citronové šťávy.

Savojská mrkvová polévka - 11. krok

Některé recepty doporučují nakonec ještě přilít smetanu. Není to marné, ale pak se to celé jídlo posouvá do kategorie hustých polévek, což v mém provedení není.

Savojská mrkvová polévka - 12. krok

Dobrou chuť!

Foto: Zdena Jůzlová

Zdena Jůzlová Neviditelný pes