27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


MLSOTNÍK: Dušená kapusta (třeba i s uzeným)

23.2.2024

Jezdí k nám totiž kamarád a jelikož ráda vařím, vždy se mu vnucuji, co by si tak přál k snědku. A pokaždé se dozvím „kapustu“, tu že má nejradši. Tak jsem oprášila vzpomínky, ověřila na internetu a jo, jde se na to.

Co je zapotřebí:

Dušená kapusta s uzeným - suroviny

Samozřejmě kapusta, a jelikož jsme kapustová velmoc, určitě bude někde k sehnání nasekaná mražená. Tak jsem vyrazila a hle – všude samé brokolice, až na čtvrtý pokus jsem uspěla. Hurá! Nemusím čekat do podzimka nebo aktuálně kupovat italskou hlávku.

Pak cibule, pár brambor, česnek, majoránka, sůl, trocha oblíbeného tuku a možná mouka (nebo jiné zahušťovadlo). A kdo chce a má, tak kousek uzeniny.

Tak jedem:

Na tuku oprásknout nakrájenou cibuli, případně i s kmínem a lžicí hladké mouky na zahuštění (mouka se musí dusit nebo vařit aspoň půl hodiny, aby nebyla v jídle cítit).

Než se vám základ stačí přismahnout tak jako mně, frkněte na to nakrájenou kapustu. Jelikož ta moje byla mražená, měla v sobě spoustu vody, takže zarazila cibuli úžeh :-) Promíchat a hnedle přihodit nakrájené brambory, případně přilít trochu vody tak, aby bylo vše těsně ponořené. Kdo má, přihodí bobkový list.

Posolit dle chuti a nechat pomalu probublávat. Pozor, brambory i kapusta změknou, než se nadějete! Na závěr přihodit na kostky nakrájenou uzeninu, libo-li, a určitě nadrcený česnek. A důkladnou špetici majoránky.

Nechat prohřát a kdo má možnost, konzumuje až nazítří. Anebo si na zítřek nechá druhou porci.

Dušená kapusta s uzeným. Dobrou chuť!

Přeji dobrou chuť, ať budete připravovat cokoli.

Co byste si přáli vy, aby vám někdo uvařil?

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes