Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Dušená kapusta (třeba i s uzeným)
Jezdí k nám totiž kamarád a jelikož ráda vařím, vždy se mu vnucuji, co by si tak přál k snědku. A pokaždé se dozvím „kapustu“, tu že má nejradši. Tak jsem oprášila vzpomínky, ověřila na internetu a jo, jde se na to.
Co je zapotřebí:
Samozřejmě kapusta, a jelikož jsme kapustová velmoc, určitě bude někde k sehnání nasekaná mražená. Tak jsem vyrazila a hle – všude samé brokolice, až na čtvrtý pokus jsem uspěla. Hurá! Nemusím čekat do podzimka nebo aktuálně kupovat italskou hlávku.
Pak cibule, pár brambor, česnek, majoránka, sůl, trocha oblíbeného tuku a možná mouka (nebo jiné zahušťovadlo). A kdo chce a má, tak kousek uzeniny.
Tak jedem:
Na tuku oprásknout nakrájenou cibuli, případně i s kmínem a lžicí hladké mouky na zahuštění (mouka se musí dusit nebo vařit aspoň půl hodiny, aby nebyla v jídle cítit).
Než se vám základ stačí přismahnout tak jako mně, frkněte na to nakrájenou kapustu. Jelikož ta moje byla mražená, měla v sobě spoustu vody, takže zarazila cibuli úžeh :-) Promíchat a hnedle přihodit nakrájené brambory, případně přilít trochu vody tak, aby bylo vše těsně ponořené. Kdo má, přihodí bobkový list.
Posolit dle chuti a nechat pomalu probublávat. Pozor, brambory i kapusta změknou, než se nadějete! Na závěr přihodit na kostky nakrájenou uzeninu, libo-li, a určitě nadrcený česnek. A důkladnou špetici majoránky.
Nechat prohřát a kdo má možnost, konzumuje až nazítří. Anebo si na zítřek nechá druhou porci.
Přeji dobrou chuť, ať budete připravovat cokoli.
Co byste si přáli vy, aby vám někdo uvařil?
Foto: Lika
Vše potřebné zjistíte zde...