29.1.2023 | Svátek má Zdislava


MLSOTNÍK: Domácí věnečky (archiv)

6.1.2023

Na Mlsotníku je ticho, co se týče cukroví. Což může znamenat, že buď nepečete, nebo naopak pečete, až se z vás kouří.

Kažodpádně by Mlsotník neměl zůstat ladem hladem. Takže dnes sem dám jeden svůj oblíbený recept, přesněji recept na oblíbené cukroví nebo spíš zákusek. Recept mám vlastnoručně ověřený a už ho taky umím mrskat, jako když bičem práská (víte, že bič práskne, protože jeho špička překoná rychlost zvuku?).

Dnes to jsou věnečky. Mamka je takhle dělala, co se pamatuji, a jsou výtečné. Sama jsem je pak dělala mockrát.

Tak jedem:

30 dkg (sic!) vody, do ní se dá vařit 15 dkg tuku (např. Hera, připisuje mamka) a špetka soli, a do vřícího se vsype 15 dkg mouky polohrubé obyčejné. Vzniklé těsto se přímo na plotně vařečkou vypracuje, odstaví a do vychladlého se vmíchají 4 celá vejce (teda bez skořápek, ale ještě snad nejsme tak daleko, aby mě kvůli tomu někdo žaloval - připisuji já). Potom pomocí sáčku s hrubou trubičkou stříkají se věnečky (dvouvrstvé) na vymazaný plech a pečou jako koláče do červena. Zchladlé se rozkrojí podél a sáčkem se plní krémem. Pak se věnečky přiklopí a polévají rumovou polevou.

Krém:

1/2 litru mléka, 20 dkg krystalového cukru, celý lusk vanilky, to vše dohromady se svaří. V hrnku zvlášť se rozmíchá 1/4 litru studeného mléka s 8 lžícemi krupičkové mouky a 2 žloutky. Tato směs se vleje do vroucího mléka a vyhustí se těsto, asi jako krupice. Nechá se zchladnout, přendá do mísy a přidá se 25 dkg dobrého másla (nebo umělého tuku) a vyšleháme metlou, až je krém jako pěna. Zlepší se rumem.

Poznámka: aby byl krém tužší, přidat více másla. V poměru k věnečkům stačí krému poloviční množství uvedeného.

Tím recept končí, rumovou polevu nejspíš každý zná :-) Já ji ani nepřidávám, je to ohromná bašta i bez ní. Věnečky osobně dělám maličkaté, spíš jako dvouhubky pro maličké hubičky.

Tento recept jsem přesně opsala z mamčiných poznámek. Abych ho neztratila a nezapomněla. Mám ho na papíře, ale ten už je hrozně promaštěný od mnohého nahlížení a používání. Papír se může ztratit, ostatně stejně jako recept na internetu.

Těch věnečků je z dávky uvedené v receptu na dva plechy. A dávky jsem zvyklá dělat vždycky dvě.

Jaké cukroví máte nejradši?

Přeji dobrou chuť, ať budete péct nebo vařit cokoli. Fotku vlastních výtvorů nemám, vždycky se tak nějak vypařily... :-)

Věneček | foto: wikimedia, Jakub Holzer

Lika Neviditelný pes







KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !