20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


MLSOTNÍK: Šeřík k jídlu podruhé

3.5.2024

Sharka po předchozím článku o šeříkovém džemu s těžce relaxačním tematikou našla další inspirativní recept, tentokrát i s mírami a postupem (více zde na tomto odkazu) a jde o rosol. Finta tentokrát spočívá v tom, že květy se zalijí vroucí vodou, nechají se vylouhovat, po určité době se vymačkají a pak se pracuje jen s výluhem.

Šeříkové květy se louhují v horké vodě v termohrnci.

Přecezený a vymačkaný výluh z květů.

Uvedené míry 50 g květů, půl litru vody, 250 g želírovacího cukru a lžíce citronové šťávy si Sharka upravila následně: dala jsem dvojitou dávku a dokyselovala jsem podle své chuti. A louhovala v termohrnci, aby byl výluh silnej. Želírovací cukr dodržen 2:1.

Přidat citronovou šťávu a želírovací cukr.

Hotový šeříkový rosol. Nakyslý a lahodný.

A výsledek? „Chuťově nakyslé a lahodné, žádný mejdlo.“

Šeříky ještě leckde kvetou, za pokus to stojí.

Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoli.

Foto: Sharka

Sharka