Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996
31.3.2023 | Svátek má Kvido
JEN TAK: Jak to bylo na vojně
7.10.2022
„Hergot, blbci, nechrápejte“ oslovil své podřízené čet. abs. a kopl do prvního stolu. Aby se manšaft probudil.
více
„Soudruhu četaříí ke mně!“ zavelel oficír a bylo jasno že je průser.
JEN TAK: Tajemství sviňské mastě
6.10.2022
Obdivovatelé USA, kteří každý večer poslouchali Hlas Ameriky, tvrdili, že to je sádlo z amerických zásob, které nám amíci prodali přes Rakousko a že...
více
„Boha jeho, či to tuná stvárátě! Pruner, čo stě to zas kdě pojebali!!“
JEN TAK: To je žrádlo, samý sádlo, samej etamín...
4.10.2022
Mladý organismus potřebuje mnoho energie. Kteroužto získává z potravy. Pročež už od dob starého Říma byli u všech armád světa provianťáci. A ve...
více
Být při poplachu na buzerplace první je kravina, být první v jídelně je výhoda.
JEN TAK: Recepty pro půlnoční lednici
3.10.2022
Takže, shrneme-li tento příběh a jeho naučení, pomněme, že dobře uděláme, dříve, než se budeme v noci plížit k lednici, když si připravíme včas, v...
více
Chlap nenajde v lednici ani jeden z deseti jogurtů, co tam manželka odpoledne dala.
JEN TAK: Budeme mlsat
1.10.2022
Copak bude dneska na Neviditelném Psu? A co v lednici? A co bysme si dali??? V lednici. Co třeba obloženou houstičku? Pěkněji rozkrojit na půlku,...
více
A tak jdu a vplížím se do lednice... A nemám výčitky.
JEN TAK: Bílý sex
30.9.2022
Od doby mého mládí se ve stravování ovšem změnilo mnohé. Původně jedovaté máslo už se zase smí jíst, taky vajíčka už jsou povolený. Na druhé straně...
více
Dotazy kolem sebe jsem zjistil, že noční vyžírání lednice pěstuje i dnes mnoho lidí.
JEN TAK: Půlnoční lednice
29.9.2022
Plno věci se nemá dělat. To je jedna z věcí, kterou nás rodiče naučí nejdřív. Většinou se v tomto věku jedná o základní věci, spojené s těmi, abych...
více
Na tvrzení, že se nemá v noci jíst, si vybudovaly celé generace lékařů-dietetiků, i novinářů (tedy spíš novinářek píšících do nedělních příloh), svoji kariéru.
JEN TAK: Jak na ančovičky
28.9.2022
Pozdravte „Buenos dias“ ráno, po obědě „Buenas tardes“ a po setmění „Buenas noches“, na to si ve Španělsku potrpí, nadechněte se zhluboka a podívejte...
více
Vzduch je tam hustý, že by se dal přehazovat lopatou, ale ančovičky tam mají nejlepší na světě.
JEN TAK: Tajemství španělských tapas
27.9.2022
Španělé se mohou pochlubit něčím takovým, co Italové nazývají „antipasto“, Číňané „dim sum“, Francouzi „hors d’oeuvre“ a Turci a Bulhaři „meze“. K...
více
Vždycky jde o nějaké dobroty, často na malých kouscích chleba – bílého!!!!, anebo podávané v malých miskách.
JEN TAK: Španělský výlet pokračuje receptem
26.9.2022
Pokud se někdo z minulého vyprávění domníval, že je obědu ve španělsko – čínské restauraci konec, mýlil by se. Tam není Česko, kde provozovatele...
více
Jsem na rozpacích, zda nabídnout něco ze španělské kuchyně nebo z evropsko-čínské.
JEN TAK: V množství prý je síla
24.9.2022
Minule jsem skončil vyprávění, jak jsme vrazili v Ávile do pravé španělské čínské restaurace velikými dveřmi a ocitli se ve skladu. Číňané ztuhli....
více
Minule jsem skončil vyprávění, jak jsme vrazili v Ávile do pravé španělské čínské restaurace
JEN TAK: V množství prý je síla
23.9.2022
Tvrdí se to. Možný to je. Třeba milion mravenců síla určitě je. Když si jim sednete do mraveniště. Ale není tomu tak vždy. Prostě, když vám bude...
více
Byli jsme zrovna v Madridu, a protože letenky jsou levné, když je v cestě neděle, vybylo nám volno.
JEN TAK: Syrečkové recepty
22.9.2022
Ovšem chlap drží slovo. Zvláště když se dívá na svoji lásku nejmilejší, jezinku jednu, mající v očích výraz, který lze jen těžko popsat, ale jde...
více
Tedy smrad děsnej, to jo, ale jídlo je to úžasný.
JEN TAK: Ve víru událostí
21.9.2022
„In vino veritas“, říkají latiníci. Ovšem už nedodají, že taky v něm, tedy po něm, prostě když se upije, vznikají pěkný blbosti. A nemusí jít jen o...
více
No, už jste viděli, jak had hypnotizuje myš? Já ne.
JEN TAK: Potíže s kufrem vpředu
20.9.2022
Škoda 1000 MB spokojeně zabrumlala, vzadu se babička, děda i dvě dětičky slisovali k sobě, žena jako vždycky ještě naposledy kontrolovala, zda jsme...
více
Škoda 1000 MB spokojeně zabrumlala, vzadu se babička, děda i dvě dětičky slisovali k sobě
JEN TAK: Arabský pita chléb po slovensku
19.9.2022
A pokud nebudete úplně blbnout a míchat se do místních sporů, můžete být v klidu. Nikoho v Izraeli (včetně palestinských území) a Jordánsku tak...
více
A co je to pravý arabský chléb? Je to naše známá placka „pita“?
JEN TAK: Jak si připravit schmaltz
17.9.2022
A protože stát Izrael prakticky založili převážně Židé z východní a střední Evropy, přivezli si s sebou také svůj jídelníček. Takže, neváhejte a...
více
Židé v Rusku vynalezli některé podivuhodné pokrmy. Tady je jeden z nich.
JEN TAK: Bufeťákem v Izraeli
16.9.2022
Zvláště doporučuji mezi jídly prodávanými ve stáncích a bufetech na ulici „falafel“ a „ševarmu“. Falafel je levný, dobrý a je ho plná huba. Základem...
více
Tedy, kdo mne zná, nebude věřit tomu, že propaguji „falafel“
JEN TAK: Placky v pevnosti Akka
15.9.2022
Potom, co jsme po dlouhé cestě podzemím vystoupili přímo do pasti arabského krámku se suvenýry, teď todle! Radost nám dělalo však to, že jsme po...
více
První dojem z arabské části Akka byl rozpačitý.
JEN TAK: Karkulka a gastropedofilie
14.9.2022
Minule jsme skončili u o vlkovi a Karkulce. Vymýšlíme dál: Co třeba kdyby požírači Karkulek a babiček byli prohlášeni za obzvláště nebezpečné...
více
Karkulka totiž byla určitě nezletilá, to dá rozum, babka zase důchodkyně
JEN TAK: Vono se všude dobře jí, když se ví, co
13.9.2022 13:15
V roce 1944 vyhodili Izraelci kus pevnosti-věznice do luftu a pak odsud osvobození sionističtí vůdcové (označení „sionističtí vůdci“ není nadávka,...
více
Navíc mám hlad. Jako vlk. Tedy ne já, Vlk, ale ten v lese. Jako vlk, co sežral Karkulku.
JEN TAK: Nejlepší brambory jsou ty přeměněný na prase (4)
12.9.2022
Takže, pokud máte chuť na něco jinačího, něco dobrého a tradičního, a nevíte coby, zkuste některé ze dvou následujících staročeských jídel. Protože,...
více
Uvaříme si flíčky nebo použijeme zbylé těstoviny. Špagety nebo nudle nakrájíme.
JEN TAK: Nejlepší brambory jsou ty přeměněný na prase (3)
10.9.2022
Měli jsme kliku. Zbylo na nás. Kus chleba. Tedy dva kusy chleba. No, popravdě řečeno tři kusy chleba. Když se mi panský slouha podíval do tváře a pod...
více
Jak říkám, prasete bylo dost, ale chleba nebyl. A jak známo, na chleba se těžce vydělává.
JEN TAK: Nejlepší brambory jsou ty přeměněný na prase (2)
9.9.2022
Ve Španělsku mají jako specialitu pečené malé sele. Když říkám malé, tak myslím, že je skutečné malé. Snad jen několikadenní a nesmělo pozřít před...
více
Pokud je to to správné španělské sele, musí se dát krájet na porce okrajem talíře.
JEN TAK: Nejlepší brambory jsou ty přeměněný na prase (1)
8.9.2022
Můj nevlastní otec Josef se narodil ve Vídni, ale vyrostl v chudém kraji v Čechách. Jak se říkalo, pole tam rodila víc kamení než brambor a jinak jen...
více
Díky prožitkům z mládí měl Josef naprosto nemoderní vztah k moderní stravě.
JEN TAK – Balada o „volském oku“ a vlašském salátku s rohlíčkem (3)
7.9.2022
Stejně tak jako k snídani, ani u moře se člověk prý nemá cpát. Tak jsme si dali pod stromy v restauraci u pláže s krásným výhledem na moře v...
více
Číšník přinesl nakrájený bílý chléb. Jednotlivé krajíčky chleba pokládal na horký plech a opékal.
JEN TAK – Balada o „volském oku“ a vlašském salátku s rohlíčkem (2)
6.9.2022
Vzpomínám na smažená vajíčka, po očku sleduji frontu v bufáči a vychutnávám si to. Dojídám vlašský salátek, takový ten s majonézou, kousky salámu...
více
V duchu jsem věnoval krátkou vzpomínku kamarádce Věrce, řeznici povoláním i duší
JEN TAK – Balada o „volském oku“ a vlašském salátku s rohlíčkem (1)
5.9.2022
Tuhle jsem musel do nemocnice na kontrolu. Znáte to. Většinou. Pokud čtenář nezná obřad pravidelné návštěvy odborného lékaře, bude se jednat...
více
Od nějaké doby našinec v životě už potkává víc doktorů než lidí.
JEN TAK : Nóbl žranice (2)
3.9.2022
Po jednáních v Čechách s českými firmami projevili pánové zájem o to poobědvat ve vyhlášené restauraci plzeňského pivovaru. Marně jsem nabízel, že...
více
Vždycky mi byli hlasití vyznavači nejprogresivnějších názorů, co jsou momentálně nejvíc „in“ podezřelí.
JEN TAK : Nóbl žranice (1)
2.9.2022
Žranice zvláště za cizí peníze jsou u lidstva oblíbené již od nepaměti. Dějiny nám popisují doslova orgie obžerství jak u starých Egypťanů, tak i u...
více
Žranice zvláště za cizí peníze jsou u lidstva oblíbené již od nepaměti.
JEN TAK: Animálno nad mozkem lehce vítězí (4)
1.9.2022
Ped stoletím vyhlásily jedny americký noviny pro čtenářky anketu s otázkou, jak si nejlépe udržet mužský. A ta odpověď, co vyhrála, tu bych doporučil...
více
Když jsem přijel prvně v životě do Bulharska, překvapil mne snad nejvíc jogurt.
JEN TAK: Animálno nad mozkem lehce vítězí (3)
31.8.2022
Doteď už jsme probrali kdeco dobrého, ale na jedno bych ještě rád vzpomenul. A to na nakládané rybičky. Na sledě v oleji. Nebo v nálevu. Za našeho...
více
V každé společnosti a době dojde někdy ke krizi. I ve společnosti věnující se zrovna zpěvánkám a popíjení.
JEN TAK: Animálno nad mozkem lehce vítězí (2)
30.8.2022
Řeknete-li cizinci, že jste k pivu pojídali „utopence“, a když se podívá dotyčný cizinec neznalý češtiny do slovníku buď omdlí anebo, což je, pokud...
více
Viagra za našeho mládí nebyla, a tak se na vášeň šlo „přes prase“ a jiné lahůdky.
JEN TAK: Animálno nad mozkem lehce vítězí (1 )
29.8.2022
Jak a kam patří pud, který nutí člověka dělat něco, aby neumřel hlady, sice přesně nevím, ale co vím, že silný je taky. A je v nějakém tajném vztahu...
více
Takže jsme i v naší chalupářské vesnici přecházeli různými obdobími.
JEN TAK: Čerimója ta je „moja“ (3)
27.8.2022
Sakra, bar už je zavřený! A teď bych si dal, na oslavu vlastního vědeckého ověření teorie v praxi, panáka. Třeba likéru de Anona, co je z báječných...
více
V třetím pokračování si dopřejeme pár receptů.
JEN TAK: Čerimója ta je „moja“ (2)
26.8.2022
V předchozí kapitole jsme se poučili základní fakta o čerimoje. Po tom, co jsme večer, znaveni během Alhambrou – skutečně nikoli prohlídkou, ale...
více
V jednom takovém „baru“ jsem si dal horkou čokoládu.

