31.3.2023 | Svátek má Kvido


vlkm

Starý vlk

JEN TAK: Erupce i halušky mohou být různé

18.11.2022
I při ošetřování dítek bývají úlohy rodičů různé. Takže při nahřívání bříška a opatrném cvičení s nožičkama k bříšku a zase dolů, neb se děťátko... více

A jako srdečnou vzpomínku na separatistickou část naší bývalé federace nemůžu zapomenout na slovenskou kuchyni.

JEN TAK: Správný „bio“ třešně jsou i s červama

17.11.2022
A kde že jsou vlastně v tom povídání ty čerešně? Co o nich byla řeč v úvodní části tohoto kusu povídání? A jestli pak jsem si je dal na slovenských... více

V aleji na strmé a kroutící se cestě z vesnice nahoru do kopců k hájence totiž čerešně zrály až v červenci a byly báječné.

JEN TAK Rychlý z žinčice

16.11.2022
Pomáhat maličko v hospodářství, tedy spíš se kolem toho motat, to se nám moc líbilo. Bylo to zajímavý. Člověk však musel dávat pozor, aby mu kráva... více

Hospodářství bylo zajímavé, jídlo zajímavější. Mluví-li se o slovenské kuchyni, není prý možno zapomenout na brynzové halušky.

JEN TAK: „Ocko“ a pravá slanina

15.11.2022
Nezapomenutelného bylo na těch letních slovenských prázdninách víc. A jídlo k nim rozhodně patřilo. Jídlo nevídané pro kluky z Prahy, kde tehdy bylo... více

„My máme hlad!“ byl náš obvyklý bojový pokřik, když jsme se vraceli ze svých dobrodružných výprav.

JEN TAK : Čerešničky, čerešně

14.11.2022
Seděl jsem na zápraží hájovny, hluboko v Nízkých Tatrách a poslouchal jsem tuhle píseň v cizím jazyce. Píseň mi byla naprosto nepochopitelná. Ne... více

Zatracená ženská. Jako vždycky, nejdřív mele o rozsypaných čerešních a pak najednou, že měla doma frajera.

JEN TAK : Jsou věci, které nenahradíš

12.11.2022
Ovšem i přes báječnou koňskou žranici které jsem se zúčastnil, jak již popsáno, kdysi oblíbená koňská řeznictví ve Franci valem mizí. A konina,... více

Kdysi oblíbená koňská řeznictví ve Franci valem mizí.

JEN TAK: Ať se Bardotka bodne s ochranou koní

11.11.2022
Vezmi kus koně a nakrájej ho na tenké plátky. Vylož mísu tenkými plátky slaniny, poklaď cibulí nakrájenou na tenká půlkolečka a posyp směsí hrubě... více

I když tedy většinou na Francii a jejich politiku nadávám, na jídlo nedám dopustit.

JEN TAK: Francouzi mají rádi jídlo a neradi Němce

10.11.2022
Jedete-li do Francie na kongres a podobně, nemůže to skončit večer jinde než u jídla. Před lety jsem takto zavítal na evropský kongres Die... více

Dědek se na mně vrhnul, políbil mne na obě tváře a zahlaholil „Češi žerou koně taky!!“

JEN TAK: Všechno je šalba a klam…

9.11.2022
„Jo, jo, všechno je to samý klam,“ pravil filosoficky vzdělaný šofér kamionu, když jsme spolu ochutnali údajně „pravé koňské uzenky“. „Tohle... více

To jednou potká pan Khon pana Silbersteina a povídá: „Tak jakpak se maj, pane Khon?“

JEN TAK: Teprve dva dny starý guláš má správnou chuť

8.11.2022
Pravý guláš také musí být starý nejméně dva dny. Guláš ráno uvařený a v poledne prodaný je jako sex bez polibků. Nasytí to, ale je to jen taková... více

Český guláš, takový ten hustý, by měl být maličko, ale maličičinko připálený.

JEN TAK: Konibar na Harfě

7.11.2022
U nás se koně jíst můžou. Jestli slony to nevím, ale koně jo. Dokonce bývaly specielní restaurace, kde se prodávala konina. Jako třeba ve Vysočanech... více

Nejíst koně patří, abych tak řekl, už k vyšší civilizační zpovykanosti.

JEN TAK: Někdo jí koně, někdo psy a jiní ústřice

5.11.2022
Předpokládám, že tenhle i minulý text nebude nikdo překládat do angličtiny, protože Angličané by o mně ihned prohlásili že jsem zrůda, zvíře a... více

Z praktického hlediska jíst koně je rozumné.

JEN TAK: Kotle i kamna občas bouchají

4.11.2022
Takže jsem, jak jsem psal na začátku této části vyprávění, když mi zavolala spisovně mluvící dáma, že jejich babička vyhodila kachlová sporák do... více

Jestli jsem se bál? To víte že jo. Ale ne moc. Strašně se mi to líbilo, a přitom mne to trochu děsilo.

JEN TAK: Když je někdo „von“

3.11.2022
Kotelny, to byl za totáče přímo pojem. V nich tehdy pracoval největší počet nositelů akademických titulů na světě. Běžní topiči, většinou chlastali v... více

Destinn von Halzbach stál na chodníku, z hlavy se mu kouřilo, zepředu vypadal jako maska, co vyrábějí ve filmových ateliérech tomu, kdo hraje čerta.

JEN TAK : Kotle občas bouchají

2.11.2022
Já se kotlů nebojím, já se bojím koňů. Jak jsem už někde psal, s koňma je to těžký. Jak říká kamarád Mirek, původem z žírné Moravy, kůň nemá brzdy a... více

Člověk se občas dostane na různá místa. Někdy i na taková, že by ho nenapadlo je hledat.

JEN TAK: Holky, děti a koně

1.11.2022
Jakmile se projedete českou krajinou, určitě dřív nebo později uvidíte někde takovou tu ohradu z klád kolem louky. Co bejvá v kovbojskejch filmech a... více

S těmi koňmi pak souvisí i jedna zvláštnost. Ať se jdete podívat na koníčky, kam chcete, vždycky tam najdete, jak se kolem stájí, koní a vůbec motá spousta mladých holek.

JEN TAK: Císařský trhanec

31.10.2022
A teď něco sladkého: Protože bez sladkého, a to hutně sladkého se žádná česká a rakouská kuchyně neobejde. Snad je to tím, jak jsme pořád bojovali s... více

Dneska to bude recept!

JEN TAK: Svíčková není ze svíček

29.10.2022
Nejprve je však něco předeslat. Svíčková pečeně se může dělat z pravé svíčkové – tedy z tak nazvaného kusu masa, ale je to skoro škoda. Existuje... více

Základem je dobré zadní hovězí maso.

JEN TAK: Vídeňský řízek

28.10.2022
Mimochodem, když se minule mluvilo o Franzi Josefovi I. Říká se o politicích: „to byl tak slavný politik, že po něm zůstal i jeden vtip“. O Jeho... více

! A abychom nezapomněli, jak taková skutečná svíčková chutná!

JEN TAK: Bauernschmaus

27.10.2022
Vy se určitě ptáte, co je to za slovo v tom titulku ? Anglicky to není….. To musíme z daleké Anglie hupky-dupky nazpátek do Rakouska na Bauernhof.... více

Rakouská kuchařka je z velké části česká kuchařka.

JEN TAK: Angličané nám nerozumějí

26.10.2022
Jak jsem psal minule, my z Prahy poslali balíček máku kamarádovi do Londýna a toho bdělí protidrogoví angličtí „bobbys“ si pro něj hned došli. více

Soudruzi socialističtí diplomaté tušili, že je malér.

JEN TAK: Rakušané nám rozumějí

25.10.2022
Třeba v Anglii. Angličané proti Čechům obecně i osobně většinou nic nemají. Tedy pokud vědí, že nějací Češi vůbec jsou. Většinou znají jen Rusy a... více

Krásně si zalyžujete, nejlépe na jarním sluníčku a pak si dáte gáblík. Třeba na prosluněné terase s výhledem na veliké bílé kopce kolem.

JEN TAK: Bauernhof láska moje

24.10.2022
Zpět k Austrijákům. V Bauernhofu jsou žemle a vůbec nějaký takový pečivo jsou „Die Semmel“, káva je „Der Kaffe“, mléko je „Die Milch“ marmeláda je... více

Přiznám se, rád v Rakousku jím. A rád tam lyžuji. A tak jsem ochoten si zajet do jedné prima cukrárny.

JEN TAK: Černá káva a marmite co není marmeláda

22.10.2022
Turci a Řekové, co se týká jídla, to je taky kapitola pro sebe. Zkuste někomu říct v Řecku, že chcete „tureckou kávu“ a koledujete si o pár facek. A... více

Zkuste někomu říct v Řecku, že chcete „tureckou kávu“ a koledujete si o pár facek.

JEN TAK: Domácí zabijačka

21.10.2022
Většina lidí se pod vlivem medií domnívá, že kriminálka, hlavně takzvaná „mordparta“, se zabývá ponejvíce složitým a rafinovaným zločinem.... více

Ve skutečnosti se nejčastějším vraždám v žargonu policistů a advokátů říká „domácí zabíjačka“.

JEN TAK: Není tatar jako tataráček

20.10.2022
Tataráček jsme dojedli a chtěli si dát ještě jeden. Každý. Vrchní se na nás, relativně mladé, ještě většinou ani ne padesátníky, podíval z výše svých... více

I svoboda, třeba to, že tatarák už se zase všude může, může mít občas trpkou příchuť.

JEN TAK: Doupě tatarů

19.10.2022
Tedy mezi námi, všimněte si, že to, co se mnoha lidem líbí, je skoro vždycky zakázaný. Třeba v sexu. Nikde jsem nečetl, že by například bylo zákonem... více

Nešlo o zatýkání, ale o tajnou návštěvu dlabancového doupěte.

JEN TAK: Dlabanec v ilegalitě

18.10.2022
Člověk by ani nevěřil, co je lidí, kteří rádi občas udělají něco tajného, ba přímo zakázaného, ba dá se dokonce říci i protistátního. Obyvatelé... více

Jak se ví, u nás vláda vždycky dbá na pořádek, u nás se, pokud možno, nic nesmí! Už od dob Rakousko-Uherska. A tyto tradice udržujeme dodnes!

JEN TAK: Bary a muffiny

17.10.2022
A když mluvíme o mléku, nesmíme zapomenout na „mléčné bary“. Kde jim je konec! Chlebíčky, dortíčky, zákusky a hlavně, přátelé, hlavně koktejly.... více

K mléku je možno jíst téměř cokoliv, ale většina lidí snese s mlékem nejspíše něco sladkého.

JEN TAK : Na třešně mléko ne

15.10.2022
Já jsem celkem vůbec mlíkovej. Nám dávali mléko ve školce, pak ve škole, kdysi dávno s voňavými houstičkami od pekaře. Než pekaře znárodnili a stalo... více

Otázkou zůstává, zda není mléko návykové. Tedy nějaká droga.

JEN TAK: ... a ta kráva, mléko dává...

14.10.2022
Mléko je zvláštní potravina. Nejen kvůlivá tomu, že mléko je vlastně vůbec první potravina, kterou človíček papá, ale celkem vůbec. Někdo je snáší,... více

Balení nebalení, jsou lidi, kteří jsou na mléko alergičtí.

JEN TAK : Ve Španělsku je Argentinců, jak na…ééé…nastláno

13.10.2022
Španělsko a Argentina mají, jak jsem poznal na cestách, zvláštní vztahy, při kterých se tak trochu kašle na předpisy Evropské Unie. Takže oba státy... více

Argentinci mají například moc dobrá hovězí žebírka na grilu.

JEN TAK: Sága o biftecích plus recepty!

12.10.2022
Bifteky, tak jak je popisuje můj kamarád a veliký znalec pochoutek a dobrůtek všelijakých, Michal „Drobek“ Málek v knížce Světová barbecue kuchařka –... více

Evropské pojetí bifteku se od pravého steaku diametrálně liší.

JEN TAK : Argentina v Madridu

11.10.2022
Už jste viděli pravý argentinský biftek? Ve skutečný argentinský hospodě, kde je argentinský maso a Argentinci obsluhují? A jak se servíruje? Ne? Tak... více

Chvíli to trvalo, ale nakonec jsme se do takové hospody dostali. V Madridu.

JEN TAK: Bifteky a „rychlíky“

10.10.2022
Život nám uštědřuje všelijaké rány. A také zatajuje mnohé rozkoše. Obojí, ty rány i rozkoše nemají valného významu, dokud jsou nepoznané. Malé dítě... více

I mě život připravil nebo se snažil připravit o mnohé rozkoše.

JEN TAK: Vojenské recepty

8.10.2022
Já bych si dal topinku na sádle! S česnekem! Topinky jen tak na sádle jsou dobrý, ale za nějaký čas se omrzí. Člověk, který má ještě žlučník a jiné... více

Jsme-li bez jakékoliv ženy, nebo rádi kuchaříme, připravíme topinkovou směs do foroty