19.4.2024 | Svátek má Rostislav


vlkm

Starý vlk

JEN TAK: Ilegální salámy

10.12.2022
Ten neskromný a geniální řezník začal vyrábět tak chutné salámy, že na ně stály fronty. To neuniklo Straně a vládě a kontrolním orgánům, neboť ty... více

Když vyrábíš něco lepšího, než schválí stát, a ještě na tom vyděláš, máš malér.

JEN TAK : Počty nejsou matematika

9.12.2022
Po mnoha letech, když už byl socialismusus plně rozvinutý a já byl dávno pryč z fabriky, povídá mi Karel – známý řezník. V socialismusu, zvláště v... více

Dvě šedesát a tři dvacet totiž ani náhodou není šest čtyřicet.

JEN TAK: Dělat řezníka nemůže jen tak nějaký blbec

7.12.2022
Dělat „dělnického ředitele“, třeba ve strojírenský fabrice, to mohl kdejaký blbec. A dokonce občas i nějakou dobu úspěšně, když měl dobrýho účetního... více

I soudruzi chodili na polívky a pro salám a kus flákoty.

JEN TAK: Polívka jej grunt a maso je špunt

6.12.2022
Na stole, na novinách zvaných Rudé Právo, co jsme je fasovali, abychom byli jako uvědomělí, ležely housky. Pro mě tři. Rudé právo byly veliké noviny.... více

To vo tom gruntu říkala naše babička, když jsem byl malý kluk.

JEN TAK: U vody chutná

5.12.2022
Základní věc, kterou budete potřebovat, je přenosná udírna. I když jsou už dnes některé typy v prodeji. Já jsem ji nahradil obyčejnou hliníkovou... více

Upravil jsem je podle svých zkušeností návod na jednoduché uzení, jak to popsal neznámý autor na internetu a já si to pak vyzkoušel:

JEN TAK: Hurá na grundle

3.12.2022
Ovšem originál si můžeme udělat až budeme někde u jižního moře. Připravit tu pochoutku o které psal již Jan Neruda. No, nevošklíbejte se. To že to... více

Již jsem o nich psal, ale recept jsem si nechal až sem.

JEN TAK: Ucha je „ucha“

2.12.2022
V minulé kapitole jsem psal o Halászlé – maďarské rybí polévce, že je moc dobrá, i když jsem si vědom, že v poslední době vše maďarské je vlastně tak... více

Já si dovolím být tak drzý, že zde dokonce uvedu i jedno ruské jídlo, bez ohledu na Putina a uvalených sankcí.

JEN TAK: Šáhni si na vodníka!

1.12.2022
Tedy mezi náma, vyslovená anebo i nevyslovená věta „šáhni si“ patří k větám, bez kterých by lidstvo pravděpodobně už dávno vyhynulo. A přitom ji... více

V mládí jsem podobnou nabídku párkrát dostal, ale ne od vyznavačů UFO.

JEN TAK: Uzenáče nechytíš

30.11.2022
Ale jinak rybáři, co chytají ryby a pak je hází do vody mi připadají, jako bych já chodil na borůvky, co nejopatrněji jich natrhal bandasku a pak šel... více

Já jdu teď do kuchyně, tam na mně čeká voňavý uzenáč, měkký držkovský chleba.

JEN TAK: Není nad rybu v troubě

29.11.2022
Možná vám chyběl v úvodu kapitoly citát od „stařenky Oggové“ ten inspirační zdroj, ta moudrost velekuchařky a lhářky a čarodějnice, jak se patří, co... více

Jednou se musíte naučit jíst i ryby. Vím, že to může být těžké.

JEN TAK: My rybu nedáme!!!

28.11.2022
Venkovskej rybář, kterej by chytal ryby a pak je házel nazpátek, by s ostatníma nevydržel. Venkovani vědí, že ryba je k jídlu a když se jednou uloví,... více

Venkovani vědí, že ryba je k jídlu a když se jednou uloví, tak se sní.

JEN TAK: Ryby, venkov a lufťáci

26.11.2022
My jsme si s Madlou mezitím povídali tom, jak se před lety pekl u Pavla na chalupě v chlebové peci obrovský kapr. A jak tam, tak ležel na tom boku, a... více

Vyhládlo nám. Móňa tahala ryby a házela je nazpátek, Aleš chytil ňákou čudlu a taky ji hodil nazpátek

JEN TAK: Hospoda „Na růžku“ ve Stavrosu

25.11.2022
Za řeckou hospodou „Na růžku“, kde měli české pivo a Stelu Artois vyráběnou v Řecku, jste se dali na pláž a tam byla obyčejná bouda a v ní měli pivo... více

Zdá se, že národy, co nejsou tak úplně ještě eurounizojovaný, ryby chytají a taky jedí.

JEN TAK: „Pržena ryba“ na Balkáně

24.11.2022
Pstruzi, které jsme to léto na Vysočině jedli, byli pochopitelně vykuchaní. Že se ryby vždycky před jídlem kuchají, není tak samozřejmé, jak by se na... více

Městečko Stavros je přívětivé, cedule před hospodami a jídelní lístky jsou psány českoslovenštinou.

JEN TAK : Jak se chytá pstruh

23.11.2022
Když jdu na ryby, tak proto, abych je chytil. A když je chytím jsou moje. A když jsou moje, patří na pekáč! A že se mají jíst ryby doporučuje kdejaký... více

První rybu jsem chytil, když nás děda kamaráda Láďi Dubového učil na Vysočině chytat pstruhy.

JEN TAK: Roztržená držka

22.11.2022
Lidstvo si vymejšlí pořád nějaký moderní trendy. Dneska se nesměj skoro nikde trhat kytky, zatímco ve středověku taková blbost nikoho nenapadla.... více

Dřív bývalo vůbec blaze. Když chtěl někdo přestavět hrad, sehnal stavitele a peníze a šel na věc.

JEN TAK: Halušky na sladko

21.11.2022
Já zde uvedu něco, co v původní knížce nebylo, ale o čem se říká: „to není žádná pravda, to se fakt stalo“. Předesílám, že jsem svým vyprávěním o... více

No a nakonec, se vzpomínkou na mládí je dobré doporučit něco sladkého.

JEN TAK: Sobáš je slovensky svatba

19.11.2022
Už jako kluk jsem miloval jídla dle dietologů a poradců správné výživy nevhodná, ba co dím, zavrženíhodná. Ovšem na pořádné slovenské dědině se... více

Což já si pro sebe poněkud krkolomně překládám jako „svatebnice“, protože ač to mnozí zapomněli, slovenský „sobáš“ je česky „svatba“.

JEN TAK: Erupce i halušky mohou být různé

18.11.2022
I při ošetřování dítek bývají úlohy rodičů různé. Takže při nahřívání bříška a opatrném cvičení s nožičkama k bříšku a zase dolů, neb se děťátko... více

A jako srdečnou vzpomínku na separatistickou část naší bývalé federace nemůžu zapomenout na slovenskou kuchyni.

JEN TAK: Správný „bio“ třešně jsou i s červama

17.11.2022
A kde že jsou vlastně v tom povídání ty čerešně? Co o nich byla řeč v úvodní části tohoto kusu povídání? A jestli pak jsem si je dal na slovenských... více

V aleji na strmé a kroutící se cestě z vesnice nahoru do kopců k hájence totiž čerešně zrály až v červenci a byly báječné.

JEN TAK Rychlý z žinčice

16.11.2022
Pomáhat maličko v hospodářství, tedy spíš se kolem toho motat, to se nám moc líbilo. Bylo to zajímavý. Člověk však musel dávat pozor, aby mu kráva... více

Hospodářství bylo zajímavé, jídlo zajímavější. Mluví-li se o slovenské kuchyni, není prý možno zapomenout na brynzové halušky.

JEN TAK: „Ocko“ a pravá slanina

15.11.2022
Nezapomenutelného bylo na těch letních slovenských prázdninách víc. A jídlo k nim rozhodně patřilo. Jídlo nevídané pro kluky z Prahy, kde tehdy bylo... více

„My máme hlad!“ byl náš obvyklý bojový pokřik, když jsme se vraceli ze svých dobrodružných výprav.

JEN TAK : Čerešničky, čerešně

14.11.2022
Seděl jsem na zápraží hájovny, hluboko v Nízkých Tatrách a poslouchal jsem tuhle píseň v cizím jazyce. Píseň mi byla naprosto nepochopitelná. Ne... více

Zatracená ženská. Jako vždycky, nejdřív mele o rozsypaných čerešních a pak najednou, že měla doma frajera.

JEN TAK : Jsou věci, které nenahradíš

12.11.2022
Ovšem i přes báječnou koňskou žranici které jsem se zúčastnil, jak již popsáno, kdysi oblíbená koňská řeznictví ve Franci valem mizí. A konina,... více

Kdysi oblíbená koňská řeznictví ve Franci valem mizí.

JEN TAK: Ať se Bardotka bodne s ochranou koní

11.11.2022
Vezmi kus koně a nakrájej ho na tenké plátky. Vylož mísu tenkými plátky slaniny, poklaď cibulí nakrájenou na tenká půlkolečka a posyp směsí hrubě... více

I když tedy většinou na Francii a jejich politiku nadávám, na jídlo nedám dopustit.

JEN TAK: Francouzi mají rádi jídlo a neradi Němce

10.11.2022
Jedete-li do Francie na kongres a podobně, nemůže to skončit večer jinde než u jídla. Před lety jsem takto zavítal na evropský kongres Die... více

Dědek se na mně vrhnul, políbil mne na obě tváře a zahlaholil „Češi žerou koně taky!!“

JEN TAK: Všechno je šalba a klam…

9.11.2022
„Jo, jo, všechno je to samý klam,“ pravil filosoficky vzdělaný šofér kamionu, když jsme spolu ochutnali údajně „pravé koňské uzenky“. „Tohle... více

To jednou potká pan Khon pana Silbersteina a povídá: „Tak jakpak se maj, pane Khon?“

JEN TAK: Teprve dva dny starý guláš má správnou chuť

8.11.2022
Pravý guláš také musí být starý nejméně dva dny. Guláš ráno uvařený a v poledne prodaný je jako sex bez polibků. Nasytí to, ale je to jen taková... více

Český guláš, takový ten hustý, by měl být maličko, ale maličičinko připálený.

JEN TAK: Konibar na Harfě

7.11.2022
U nás se koně jíst můžou. Jestli slony to nevím, ale koně jo. Dokonce bývaly specielní restaurace, kde se prodávala konina. Jako třeba ve Vysočanech... více

Nejíst koně patří, abych tak řekl, už k vyšší civilizační zpovykanosti.

JEN TAK: Někdo jí koně, někdo psy a jiní ústřice

5.11.2022
Předpokládám, že tenhle i minulý text nebude nikdo překládat do angličtiny, protože Angličané by o mně ihned prohlásili že jsem zrůda, zvíře a... více

Z praktického hlediska jíst koně je rozumné.

JEN TAK: Kotle i kamna občas bouchají

4.11.2022
Takže jsem, jak jsem psal na začátku této části vyprávění, když mi zavolala spisovně mluvící dáma, že jejich babička vyhodila kachlová sporák do... více

Jestli jsem se bál? To víte že jo. Ale ne moc. Strašně se mi to líbilo, a přitom mne to trochu děsilo.

JEN TAK: Když je někdo „von“

3.11.2022
Kotelny, to byl za totáče přímo pojem. V nich tehdy pracoval největší počet nositelů akademických titulů na světě. Běžní topiči, většinou chlastali v... více

Destinn von Halzbach stál na chodníku, z hlavy se mu kouřilo, zepředu vypadal jako maska, co vyrábějí ve filmových ateliérech tomu, kdo hraje čerta.

JEN TAK : Kotle občas bouchají

2.11.2022
Já se kotlů nebojím, já se bojím koňů. Jak jsem už někde psal, s koňma je to těžký. Jak říká kamarád Mirek, původem z žírné Moravy, kůň nemá brzdy a... více

Člověk se občas dostane na různá místa. Někdy i na taková, že by ho nenapadlo je hledat.

JEN TAK: Holky, děti a koně

1.11.2022
Jakmile se projedete českou krajinou, určitě dřív nebo později uvidíte někde takovou tu ohradu z klád kolem louky. Co bejvá v kovbojskejch filmech a... více

S těmi koňmi pak souvisí i jedna zvláštnost. Ať se jdete podívat na koníčky, kam chcete, vždycky tam najdete, jak se kolem stájí, koní a vůbec motá spousta mladých holek.

JEN TAK: Císařský trhanec

31.10.2022
A teď něco sladkého: Protože bez sladkého, a to hutně sladkého se žádná česká a rakouská kuchyně neobejde. Snad je to tím, jak jsme pořád bojovali s... více

Dneska to bude recept!

JEN TAK: Svíčková není ze svíček

29.10.2022
Nejprve je však něco předeslat. Svíčková pečeně se může dělat z pravé svíčkové – tedy z tak nazvaného kusu masa, ale je to skoro škoda. Existuje... více

Základem je dobré zadní hovězí maso.