26.4.2024 | Svátek má Oto


vlkm

Starý vlk

JEN TAK: Svíčková není ze svíček

29.10.2022
Nejprve je však něco předeslat. Svíčková pečeně se může dělat z pravé svíčkové – tedy z tak nazvaného kusu masa, ale je to skoro škoda. Existuje... více

Základem je dobré zadní hovězí maso.

JEN TAK: Vídeňský řízek

28.10.2022
Mimochodem, když se minule mluvilo o Franzi Josefovi I. Říká se o politicích: „to byl tak slavný politik, že po něm zůstal i jeden vtip“. O Jeho... více

! A abychom nezapomněli, jak taková skutečná svíčková chutná!

JEN TAK: Bauernschmaus

27.10.2022
Vy se určitě ptáte, co je to za slovo v tom titulku ? Anglicky to není….. To musíme z daleké Anglie hupky-dupky nazpátek do Rakouska na Bauernhof.... více

Rakouská kuchařka je z velké části česká kuchařka.

JEN TAK: Angličané nám nerozumějí

26.10.2022
Jak jsem psal minule, my z Prahy poslali balíček máku kamarádovi do Londýna a toho bdělí protidrogoví angličtí „bobbys“ si pro něj hned došli. více

Soudruzi socialističtí diplomaté tušili, že je malér.

JEN TAK: Rakušané nám rozumějí

25.10.2022
Třeba v Anglii. Angličané proti Čechům obecně i osobně většinou nic nemají. Tedy pokud vědí, že nějací Češi vůbec jsou. Většinou znají jen Rusy a... více

Krásně si zalyžujete, nejlépe na jarním sluníčku a pak si dáte gáblík. Třeba na prosluněné terase s výhledem na veliké bílé kopce kolem.

JEN TAK: Bauernhof láska moje

24.10.2022
Zpět k Austrijákům. V Bauernhofu jsou žemle a vůbec nějaký takový pečivo jsou „Die Semmel“, káva je „Der Kaffe“, mléko je „Die Milch“ marmeláda je... více

Přiznám se, rád v Rakousku jím. A rád tam lyžuji. A tak jsem ochoten si zajet do jedné prima cukrárny.

JEN TAK: Černá káva a marmite co není marmeláda

22.10.2022
Turci a Řekové, co se týká jídla, to je taky kapitola pro sebe. Zkuste někomu říct v Řecku, že chcete „tureckou kávu“ a koledujete si o pár facek. A... více

Zkuste někomu říct v Řecku, že chcete „tureckou kávu“ a koledujete si o pár facek.

JEN TAK: Domácí zabijačka

21.10.2022
Většina lidí se pod vlivem medií domnívá, že kriminálka, hlavně takzvaná „mordparta“, se zabývá ponejvíce složitým a rafinovaným zločinem.... více

Ve skutečnosti se nejčastějším vraždám v žargonu policistů a advokátů říká „domácí zabíjačka“.

JEN TAK: Není tatar jako tataráček

20.10.2022
Tataráček jsme dojedli a chtěli si dát ještě jeden. Každý. Vrchní se na nás, relativně mladé, ještě většinou ani ne padesátníky, podíval z výše svých... více

I svoboda, třeba to, že tatarák už se zase všude může, může mít občas trpkou příchuť.

JEN TAK: Doupě tatarů

19.10.2022
Tedy mezi námi, všimněte si, že to, co se mnoha lidem líbí, je skoro vždycky zakázaný. Třeba v sexu. Nikde jsem nečetl, že by například bylo zákonem... více

Nešlo o zatýkání, ale o tajnou návštěvu dlabancového doupěte.

JEN TAK: Dlabanec v ilegalitě

18.10.2022
Člověk by ani nevěřil, co je lidí, kteří rádi občas udělají něco tajného, ba přímo zakázaného, ba dá se dokonce říci i protistátního. Obyvatelé... více

Jak se ví, u nás vláda vždycky dbá na pořádek, u nás se, pokud možno, nic nesmí! Už od dob Rakousko-Uherska. A tyto tradice udržujeme dodnes!

JEN TAK: Bary a muffiny

17.10.2022
A když mluvíme o mléku, nesmíme zapomenout na „mléčné bary“. Kde jim je konec! Chlebíčky, dortíčky, zákusky a hlavně, přátelé, hlavně koktejly.... více

K mléku je možno jíst téměř cokoliv, ale většina lidí snese s mlékem nejspíše něco sladkého.

JEN TAK : Na třešně mléko ne

15.10.2022
Já jsem celkem vůbec mlíkovej. Nám dávali mléko ve školce, pak ve škole, kdysi dávno s voňavými houstičkami od pekaře. Než pekaře znárodnili a stalo... více

Otázkou zůstává, zda není mléko návykové. Tedy nějaká droga.

JEN TAK: ... a ta kráva, mléko dává...

14.10.2022
Mléko je zvláštní potravina. Nejen kvůlivá tomu, že mléko je vlastně vůbec první potravina, kterou človíček papá, ale celkem vůbec. Někdo je snáší,... více

Balení nebalení, jsou lidi, kteří jsou na mléko alergičtí.

JEN TAK : Ve Španělsku je Argentinců, jak na…ééé…nastláno

13.10.2022
Španělsko a Argentina mají, jak jsem poznal na cestách, zvláštní vztahy, při kterých se tak trochu kašle na předpisy Evropské Unie. Takže oba státy... více

Argentinci mají například moc dobrá hovězí žebírka na grilu.

JEN TAK: Sága o biftecích plus recepty!

12.10.2022
Bifteky, tak jak je popisuje můj kamarád a veliký znalec pochoutek a dobrůtek všelijakých, Michal „Drobek“ Málek v knížce Světová barbecue kuchařka –... více

Evropské pojetí bifteku se od pravého steaku diametrálně liší.

JEN TAK : Argentina v Madridu

11.10.2022
Už jste viděli pravý argentinský biftek? Ve skutečný argentinský hospodě, kde je argentinský maso a Argentinci obsluhují? A jak se servíruje? Ne? Tak... více

Chvíli to trvalo, ale nakonec jsme se do takové hospody dostali. V Madridu.

JEN TAK: Bifteky a „rychlíky“

10.10.2022
Život nám uštědřuje všelijaké rány. A také zatajuje mnohé rozkoše. Obojí, ty rány i rozkoše nemají valného významu, dokud jsou nepoznané. Malé dítě... více

I mě život připravil nebo se snažil připravit o mnohé rozkoše.

JEN TAK: Vojenské recepty

8.10.2022
Já bych si dal topinku na sádle! S česnekem! Topinky jen tak na sádle jsou dobrý, ale za nějaký čas se omrzí. Člověk, který má ještě žlučník a jiné... více

Jsme-li bez jakékoliv ženy, nebo rádi kuchaříme, připravíme topinkovou směs do foroty

JEN TAK: Jak to bylo na vojně

7.10.2022
„Hergot, blbci, nechrápejte“ oslovil své podřízené čet. abs. a kopl do prvního stolu. Aby se manšaft probudil. více

„Soudruhu četaříí ke mně!“ zavelel oficír a bylo jasno že je průser.

JEN TAK: Tajemství sviňské mastě

6.10.2022
Obdivovatelé USA, kteří každý večer poslouchali Hlas Ameriky, tvrdili, že to je sádlo z amerických zásob, které nám amíci prodali přes Rakousko a že... více

„Boha jeho, či to tuná stvárátě! Pruner, čo stě to zas kdě pojebali!!“

JEN TAK: To je žrádlo, samý sádlo, samej etamín...

4.10.2022
Mladý organismus potřebuje mnoho energie. Kteroužto získává z potravy. Pročež už od dob starého Říma byli u všech armád světa provianťáci. A ve... více

Být při poplachu na buzerplace první je kravina, být první v jídelně je výhoda.

JEN TAK: Recepty pro půlnoční lednici

3.10.2022
Takže, shrneme-li tento příběh a jeho naučení, pomněme, že dobře uděláme, dříve, než se budeme v noci plížit k lednici, když si připravíme včas, v... více

Chlap nenajde v lednici ani jeden z deseti jogurtů, co tam manželka odpoledne dala.

JEN TAK: Budeme mlsat

1.10.2022
Copak bude dneska na Neviditelném Psu? A co v lednici? A co bysme si dali??? V lednici. Co třeba obloženou houstičku? Pěkněji rozkrojit na půlku,... více

A tak jdu a vplížím se do lednice... A nemám výčitky.

JEN TAK: Bílý sex

30.9.2022
Od doby mého mládí se ve stravování ovšem změnilo mnohé. Původně jedovaté máslo už se zase smí jíst, taky vajíčka už jsou povolený. Na druhé straně... více

Dotazy kolem sebe jsem zjistil, že noční vyžírání lednice pěstuje i dnes mnoho lidí.

JEN TAK: Půlnoční lednice

29.9.2022
Plno věci se nemá dělat. To je jedna z věcí, kterou nás rodiče naučí nejdřív. Většinou se v tomto věku jedná o základní věci, spojené s těmi, abych... více

Na tvrzení, že se nemá v noci jíst, si vybudovaly celé generace lékařů-dietetiků, i novinářů (tedy spíš novinářek píšících do nedělních příloh), svoji kariéru.

JEN TAK: Jak na ančovičky

28.9.2022
Pozdravte „Buenos dias“ ráno, po obědě „Buenas tardes“ a po setmění „Buenas noches“, na to si ve Španělsku potrpí, nadechněte se zhluboka a podívejte... více

Vzduch je tam hustý, že by se dal přehazovat lopatou, ale ančovičky tam mají nejlepší na světě.

JEN TAK: Tajemství španělských tapas

27.9.2022
Španělé se mohou pochlubit něčím takovým, co Italové nazývají „antipasto“, Číňané „dim sum“, Francouzi „hors d’oeuvre“ a Turci a Bulhaři „meze“. K... více

Vždycky jde o nějaké dobroty, často na malých kouscích chleba – bílého!!!!, anebo podávané v malých miskách.

JEN TAK: Španělský výlet pokračuje receptem

26.9.2022
Pokud se někdo z minulého vyprávění domníval, že je obědu ve španělsko – čínské restauraci konec, mýlil by se. Tam není Česko, kde provozovatele... více

Jsem na rozpacích, zda nabídnout něco ze španělské kuchyně nebo z evropsko-čínské.

JEN TAK: V množství prý je síla

24.9.2022
Minule jsem skončil vyprávění, jak jsme vrazili v Ávile do pravé španělské čínské restaurace velikými dveřmi a ocitli se ve skladu. Číňané ztuhli.... více

Minule jsem skončil vyprávění, jak jsme vrazili v Ávile do pravé španělské čínské restaurace

JEN TAK: V množství prý je síla

23.9.2022
Tvrdí se to. Možný to je. Třeba milion mravenců síla určitě je. Když si jim sednete do mraveniště. Ale není tomu tak vždy. Prostě, když vám bude... více

Byli jsme zrovna v Madridu, a protože letenky jsou levné, když je v cestě neděle, vybylo nám volno.

JEN TAK: Syrečkové recepty

22.9.2022
Ovšem chlap drží slovo. Zvláště když se dívá na svoji lásku nejmilejší, jezinku jednu, mající v očích výraz, který lze jen těžko popsat, ale jde... více

Tedy smrad děsnej, to jo, ale jídlo je to úžasný.

JEN TAK: Ve víru událostí

21.9.2022
„In vino veritas“, říkají latiníci. Ovšem už nedodají, že taky v něm, tedy po něm, prostě když se upije, vznikají pěkný blbosti. A nemusí jít jen o... více

No, už jste viděli, jak had hypnotizuje myš? Já ne.

JEN TAK: Potíže s kufrem vpředu

20.9.2022
Škoda 1000 MB spokojeně zabrumlala, vzadu se babička, děda i dvě dětičky slisovali k sobě, žena jako vždycky ještě naposledy kontrolovala, zda jsme... více

Škoda 1000 MB spokojeně zabrumlala, vzadu se babička, děda i dvě dětičky slisovali k sobě

JEN TAK: Arabský pita chléb po slovensku

19.9.2022
A pokud nebudete úplně blbnout a míchat se do místních sporů, můžete být v klidu. Nikoho v Izraeli (včetně palestinských území) a Jordánsku tak... více

A co je to pravý arabský chléb? Je to naše známá placka „pita“?

JEN TAK: Jak si připravit schmaltz

17.9.2022
A protože stát Izrael prakticky založili převážně Židé z východní a střední Evropy, přivezli si s sebou také svůj jídelníček. Takže, neváhejte a... více

Židé v Rusku vynalezli některé podivuhodné pokrmy. Tady je jeden z nich.