Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996JEN TAK: Není tatar jako tataráček
Tataráček jsme dojedli a chtěli si dát ještě jeden. Každý. Vrchní se na nás, relativně mladé, ještě většinou ani ne padesátníky, podíval z výše svých zkušeností a pravil: „Raději ne pánové, raději ne. Všeho dobrého pomálu. Přijďte příště zase na mongola, rádi vás uvidíme,“ dodal, udržuje i v tomto kruhu zasvěcenců pilně konspiraci, a vypoklonkoval nás ven.
Mnohokrát jsem zašel a pochutnal si. Pak zase hygienici usoudili, že už se tataráky smí vést na jídelním lístku všude a když jsem zašel za pár týdnů do té příjemně zaplivané hospůdky, nebyl tam už starý vrchní. Když jsem si objednal u nového mladého pingla „mongola“, chvíli na mě koukal, pak se plácl do čela a pravil: „Jó, vy chcete tatarák? Proč ne, ale ten starý kuchař už tu taky není.“
Dal jsem si pivo a šel pryč. I svoboda, třeba to, že tatarák už se zase všude může, může mít občas trpkou příchuť.
Na pravý tatarský biftek je ovšem tolik předpisů, kolik je lidí, co si chtějí pochutnat. Nějaké vám představím:
Tatarský biftek
(prý ten pravý)
Ingredience:
500 g pravé svíčkové
2–4 vejce (žloutky)
česnek podle chuti
1 středně velká cibule,
2 velké lžíce hořčice
pepř
mletá sladká anebo pálivá paprika
sůl
Postup přípravy:
Nejdříve svíčkovou nameleme nebo naškrábeme — podle možností a schopností, ovšem vždy platí, že čím jemnější rozvolnění, tím lepší tatarák. Cibuli nakrájíme také co možná nejvíce najemno a vmícháme do masa. Dále naloupeme, utřeme a vmícháme do masa něco česneku zcela podle vlastní chuti. Česnek můžeme přimíchávat až na talíři! Podle chuti ještě vmícháme hořčici.
Dále uděláme na talířích dva až tři kopečky jemně utřeného anebo namletého masa s vmíchanými ingrediencemi a to tak, že nahoře na kopečcích masa uděláme dolíčky. Do důlků klepneme vždy po jednom žloutku.
Podáváme s topinkami potřenými česnekem.
Tatarský biftek II.
Ingredience:
500 g hovězí svíčkové
1 větší cibule
2 okurky
1 lžíce kečupu
worcesterská omáčka
sůl
pepř
mletý kmín
2–4 žloutky
feferonky
chilli koření
Postup přípravy:
Maso naškrábeme nebo hodně jemně umeleme. Postup dále stejný, jen pro rozležení ostrých přísad necháme 2–3 hodiny odležet. Opět uděláme kopečky s důlky a v nich žloutky. Mažeme na topinky.
Tatarský biftek se sardelí
Ingredience:
550 g až 1 kg pravé svíčkové (popř. nízkého roštěnce)
2–4 cibule,
6 žloutků,
½ šálku stolního oleje
rajský protlak nebo kečup dle chuti
1 lžíce plnotučné hořčice,
sardelová pasta dle chuti (cca 50 gr)
dle chuti sladká paprika, možno použít na ochucení také posekané kapary, kari, chilli
sůl
Zapíjíme pivem, nejlépe plzní, tataráka vždy a všude podáváme s česnekem potřenými topinkami.
S osobami, které s námi nejedly tatarák a česnekové topinky se nebavíme. Mohly by být agresivní. My si užíváme a vydechujeme spokojeně česnekový ódér.
Václav Vlk st.
Pokud vás vyprávění a recepty zaujaly, mám ještě posledních pár kusů na skladě pro Vás s výjimečnou cenou. Objednat můžete na kaiserova@jonathanlivingston.cz.
Cena 100 Kč + 70 Kč poštovné, pokud zaplatíte dopředu. Na dobírku 100 Kč + 120 Kč poštovné. Bohužel pošta nám podražila.