Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996
27.4.2024 | Svátek má Jaroslav
MLSOTNÍK: Středomořská kuchyně pro každý den
1. srpna 2008
Dnes se podíváme ne aromatické octy a kořeněné oleje, pravé italské pesto, zálivky na zeleninové saláty a na tipy na zeleninové saláty a těstovinové...
více
MLSOTNÍK: Kohout na víně po krkonošském způsobu
25. července 2008
Má mlsná huba zase jednou něco vymyslela! Hlavně ale proto, že jsem si pořídila nad ohniště 2 kotlíky, zavěšované na trojnožku nad ohniště, což byl...
více
MLSOTNÍK: Smažený sýr bez smažení
18. července 2008
Tento recept ke mně připutoval od LenkyS s doporučením, jelikož recept vyzkoušela. Tak se podívejte, třeba zrovna vás osloví:))
více
MLSOTNÍK: Mlsná huba - nudle
11. července 2008
Nedávno mě jedna Zvířetnice označila za jednu z nejmlsnějších hub z celého Zvířetníku. Ne, neurazila jsem se. Jsem na to označení pyšná.
více
MLSOTNÍK: Caponata mafiosa
4. července 2008
Rádi tvrdíme, že jsme tohle báječně letní zeleninové jídlo, které by Ital (a rovněž Sicilián, abych nikoho nepopudila) bez váhání zařadil mezi...
více
MLSOTNÍK: Neexotická želví polévka
3. července 2008
Na želví polévku není nutná želva a my si teď povíme jak na to…
více
MLSOTNÍK: Nakládaný hermelín, utopenci a jiné mňamky
27. června 2008
Na setkání Zvířetníků v hospůdce U Vávrů jsme s Jajkou udělaly moooooc dobře, když jsme si objednaly tatarák.
více
MLSOTNÍK: Postní jídla mého dětství, aneb jak se jedlo na Vrbici
20. června 2008
Den půstu byl pátek a ten u nás byl vždycky bezmasový - on si taky ten žaludek musel trošku odpočinout od ostatních dní, které byly téměř bez výjimky...
více
MLSOTNÍK: Kterak synek k medovníku přišel
13. června 2008
Bylo-nebylo. Dávno tomu... Vlastně ani ne. Bylo. A nedávno. Letos na jaře. Synoveček byl pořád marod, babí jezdila hlídat, aby sestra mohla chodit do...
více
MLSOTNÍK: Polívečky
22. května 2008 21:10
A polivečka by nebyla? Tuto větu slýchám často a tak jsem si vypracovala poměrně široký receptář polívek. Předem upozorňuji, že se nejedná o žádné...
více
MLSOTNÍK: Vafle
9. května 2008
Život v Norsku pro mě znamená mimo jiné i nové stravovací návyky, obvykle vyplývající z dostupnosti surovin. Jedním ze skutečně přelomových objevů...
více
MLSOTNÍK: Rebarbora, rebarbora...
2. května 2008
V knize Terryho Pratchetta jsem se dočetla, že pokud je třeba vytvořit mumlání davu, stačí, když pár lidí brumlá: "Rebarbora, rebarbora..." Rebarbora...
více
MLSOTNÍK: Nejen rybou živ je člověk
25. dubna 2008
Tatánkovou celoživotní vášní jsou ryby, jak jsem tu již psala… Ovšem nějaký ten doplňující koníček tu byl vždycky. Nyní jsou to hlavně včely a ještě...
více
MLSOTNÍK: Hodolánka a Hladká ančka
18. dubna 2008
Pomalu nastává doba pobytu na chatách a chalupách. My zejména v den příjezdu míváme "něco narychlo s chlebem", nejlépe už přivezené hotové ve velkém...
více
MLSOTNÍK: Kulaté sladké, placaté slané
11. dubna 2008
Blíží se víkend, počasí se trochu jarní, takže se sluší přijít s nějakou tou kulinářskou inspirací. Nabízím tedy trochu slaného i sladkého...
více
MLSOTNÍK: Svatební dort trochu jinak
21. března 2008
Asi tak před měsícem měla moje teta se strýčkem 29. výročí svatby. Rozhodli se to pojmout ve velkém stylu - rodinné setkání s grilováním vepřové...
více
MLSOTNÍK: Jambalaya a red beans and rice
14. března 2008
Tentokrát předkládám k úvaze dvě tradiční, známá a populární kreolská jídla z Louisiany.
více
MLSOTNÍK: Orientální recepty
13. března 2008
Občas v "Mlsotníku" narazím na české variace "číny", což je skvělé, rychlé jídlo, které se dá vyrobit prakticky ze všeho. V Čechách se většinou klade...
více
MLSOTNÍK: Netradiční úprava tradičních zvířátek
10. března 2008
Když přijde na řešení otázky -co budeme zase vařit, tak se občas hodí najít netradiční způsob, jak zpracovat tradiční suroviny. Podívejme se, co se...
více
MLSOTNÍK: Chutná plíseň aneb S Nivou (a žampiony) jde všechno líp
7. března 2008
Když jsem jako dítě chodívala do mlékárny v přízemí našeho domu a čekala ve frontě, až paní prodavačka s krajkovým vějířkem ve vlasech přepočítá...
více
MLSOTNÍK: Halva nebo chalva?
5. března 2008
Když jsem byla ještě malé dítě, přišel jednou, na vánoce, balíček od tety z Izraele. Mimo jiných věcí, z kterých si pár jasně pamatuji ještě dnes, to...
více
MLSOTNÍK: Olivový chlebíček
29. února 2008
Primisima olivový chlebíček… doma pečený, na okýnku chlazený!! Nebojte se, není to nic složitého, když to zvládnu já, zvládne to i předškolák.
více
MLSOTNÍK: Variace na téma Čína
25. února 2008
Chcete své rodince uvařit něco velmi chutného a přitom neobvyklého? Máte málo času, nebo neradi trávíte v kuchyni čas vařením a přesto chcete...
více
MLSOTNÍK: Zrní (2)
18. února 2008
Jáhly mi asi chutnají nejvic ze všeho toho zrní, ale dnes připomenu i burghul, bez kterého by nemohla existovat kuchyně Středního Východu.
více
MLSOTNÍK: Tak jáhly...
14. února 2008
Jáhly mi voní dětstvím. Moje babička byla nevyčerpatelnou studnicí pokrmů, které už dneska moc nefrčí, pokud se náhodou nevrátily v podobě zdravé...
více
MLSOTNÍK: Zrní, zrnka, zob
5. února 2008
Jáhly (proso), pohanka, pšenice. Obsahují vitamíny, minerály atd. Snižují cholesterol a pohanka má hodně rutinu, který je dobrý na křečové žíly.
více
MLSOTNÍK: Vločky, vločky a ještě jednou vločky
1. února 2008
Ovesné vločky nejsou jenom pro koně, ale i pro lidi. A dnes vám ukážu, že se s nimi dá podniknout pár opravdu zajímavých věcí.
více
MLSOTNÍK: Včely nebo ryby?
29. ledna 2008
Tatánkovou celoživotní vášní jsou ryby, ale nebyl by to on, kdyby se omezil jen na jedno hobby. Vždyť prý chlap, co nemá koníčka, je doma obvykle...
více
MLSOTNÍK: Žampiony nejsou hlavní, ale...
25. ledna 2008
Není to tak dávno (no, díky zdržení už to docela dávno JE), co jsem tu řešila otázku loupání či neloupání žampionů. Ráda je totiž jím a nerada...
více
Mlsotník: Kantonská kachna
18. ledna 2008
Na této kachně je zajímavé to, že v ní nemusí být ani kousek kachny.
více
MLSOTNÍK: O rybách a lidech
11. ledna 2008
Všichni máme nějaké rodinné zatížení. Pocházím z velmi rozmlsané rodiny a naším zatížením jsou ryby.
více
MLSOTNÍK: Jak s dietou na smaženou rybu
21. prosince 2007
Vánoce představují jednu z klasických pastí na lidi postižené všelijakými dietami. Tolik nezdravých dobrot najednou se hned tak nevidí! Tak se určitě...
více
MLSOTNÍK: Krůtí pojednání
20. prosince 2007 0:02
Přibližně loni touhle dobou se na Zvířetníku rozvinula diskuse o americké tradici péct krůtu na Den díkůvzdání a případně i na Vánoce. Vzhledem k...
více
MLSOTNÍK: Rolády
7. prosince 2007
Dnes se podíváme na rolády - první recept je klasický, druhý je rychlovka, která se může hodit kdykoliv hospodyně nestíhá a přesto potřebuje dát na...
více
MLSOTNÍK: Adventní mlsotník
30. listopadu 2007
Rok se s rokem sešel a za dveřmi je advent. My mu ovšem dveře nepřirazíme, naopak, otevřeme je dokořán, aby k nám jimi vešla vánoční atmosféra.
více
MLSOTNÍK: Krajové zvláštnosti a jabkance nejen z pouti
17. listopadu 2007
Naše země je sice malá, ale rozmanitá. A tak jako se u nás střídají hory, kopce, kopečky a roviny, střídají se i různé chutě a kombinace.
více