MLSOTNÍK: Olivový chlebíček
Takže s chutí do toho a opatřete si:
* 9 g droždí
* 1 hrnek oliv nakrájených na plátky (lépe černé, ale jde to i z těch zelených) a je to asi tak jeden a půl pytlíku
* 3 hrnky polohrubé mouky
* 1a čtvrt hrnku teplé vody
* 1 hrnek vařených rozmačkaných brambor
* olivový olej
* 1 lžička cukru
* sůl
* česnek - kolik kdo chce, asi tak 3 stroužky - ale nemusí být
* chilli paprička - opět podle chuti a zase nemusí být, je to moje vylepšení
* mouka na vál
Můj postup je následující:
dám si vařit do hrnku trochu vody, mezitím oloupu brambory a nakrájím je na malé kousky, mrsknu do vody a uvařím.
Mezitím si připravím kvásek z droždí, cukru, lžíce mouky a teplé vody a dám ho na plotnu, vedle hrnku, kde se vaří brambory a kde je tudíž teplo a kvásek hezky vzejde.
Než to vzejde, připravím si do velké mísy mouku, udělám do ní důlek, scedím uvařené brambory, namačkám je a dám za okno, aby rychle vychladly, nakrájím olivy a nasypu 2/3 do důlku v mouce, 1/3 dám stranou, mouku v míse osolím, přidám strouhaný česnek a nakrájenou chilli papričku. Přidám vystydlé brambory. Naleju kvásek.
A popadnu vhodný nůž. Nožem pak těsto hezky a snadno promíchám, pak už hnětu rukou. V návodu je, že v tento moment těsto dáme na vál a hněteme ho tam. Tak já ho hnětu v té velké míse a vál si nezaprasím a nemusím ho pak mýt. Těsto hněteme tak dlouho, až je hladké a nelepí se. Pak ho zvednu, do mísy nakapu trochu oleje, mísu vymažu, těsto plesknu zpátky, přikryju utěrkou a nechám na teplém místě asi 20 minut kynout.
Pak těsto znovu prohnětu, rozdělím na 3 díly, vymodeluji úhledné 3 bochánky, mrsknu na olejem vymazaný plech, udělám do nich důlek, vmáčknu tam zbytek oliv, bochánky potřu olejem a šup s nimi na dvacet minut do předehřáté trouby, kde peču do zlatohněda.
MŇAM DOBROTA PŘEVELIKÁ!
Hlavně takhle v létě ke grilu, nebo k salátku. Jéje.
Návdavkem přidám BRAMBOROVÝ TATARÁČEK (taky se mi to nezdálo, ale zeptejte se Kačera, jak jim to chutnalo. Jest to moc dobrá věc, kdo ochutnal, moc si pochutnal)
Potřebujeme:
* 3 větší vařené brambory - nastrouháme najemno
* 2 menší cibule - nasekáme velmi nadrobno
* 1 celá hlava česneku - ten bych dávala postupně, ne všechno najednou, podle chuti výrobce může dát ale klidně i víc
* 1 a půl dcl oleje - nejlépe olivový
* 1 a půl dcl ostrého kečupu - výborný je Spak
* 1 lžíce hořčice - v původním receptu je obyč. , já dávám francouzskou
* 4 lžičky sladké papriky a špetka pálivé
* 1 a půl dcl sójové omáčky a postříkat worcestrovkou - (já dávám sójovky o dost míň a worcestrovky o dost víc)
* lžička koření na steaky (neměla jsem, nedala to tam a nic se nestalo :- ) )
* lžička pepře
* SOLIT AŽ NAKONEC, AŽ PO PROMÍCHÁNÍ A OCHUTNÁNÍ
Báječné je to pochopitelně na topinky!!
Tak dobrou chuť vinšuju.