24.4.2024 | Svátek má Jiří


MLSOTNÍK: Žampiony nejsou hlavní, ale...

25.1.2008

Protože mám žampiony (a houby vůbec) ráda, už jsem je od té doby jedla mnohokrát a vždy mě napadlo, že se konečně musím podělit. Třeba něco z toho zachutná i vám. Takže dnes žádné velké řeči a hned půjdeme vařit!

Jenom musím upozornit, nebo se omluvit, že neuvádím množství - já ho totiž nevím. Vždy vařím (kromě sladkého pečení) tak nějak "od oka", ale uvidíte, že v těchto receptech je to vcelku jedno, spíš záleží na počtu strávníků, i když někdy i pro dva vařím pro čtyři (a víc) - ono se to stejně buď sní, nebo je to dobroučké i druhý den.

Nudličky na kari se žampiony a Nivou

Libové vepřové maso (z plece nebo kýty) nakrájíme na nudličky - mohlo by možná být i kuřecí, vím, že tu dost lidí vepříka nejí, ale asi to nebude úplně "ono". Dál si nakrájíme žampiony a nastrouháme nebo rozdrobíme sýr Niva.

Maso orestujeme na rozpáleném tuku, aby se "zatáhlo", osolíme, trochu podlijeme a dusíme do poloměkka. Potom přidáme žampiony a společně doděláme. Celé zalijeme smetanou a až se začne vařit, nasypeme do ní strouhanou Nivu, přidáme kari a necháme sýr rozpustit.

Já mám ráda dost té "omáčky", proto podlévám i víc, pokud je to potom moc řídké, zahustím trochou Solamylu. Jako příloha je nejlepší rýže.

Těstovinový salát s masem a žampiony

Kuřecí maso si nakrájíme na kostky, pokrájíme žampiony a zelenou nebo i červenou papriku a nastrouháme tvrdý sýr (např. Eidam).

Maso orestujeme, osolíme, podlijeme a uvaříme do poloměkka, potom přidáme žampiony a doděláme. Případně lze použít i žampiony sterilované, ty se přidají k masu jen prohřát. Mezitím si v hrnci uvaříme těstoviny - vrtulky, mušličky, jak je libo.

Maso se žampiony i s tou šťávou (!!) smícháme v míse s těstovinami, přidáme papriky a nakonec vmícháme strouhaný sýr, který se krásně rozteče.

Dá se to jíst i později studené.

Zapečené těstoviny s kuřecím masem

Toto jídlo někdy dělám v "levné variantě" jen s měkkým salámem nebo nakrájenou šunkou, jinak tam patří kuřecí maso. Pokud se to dělá jen ze salámu, ten se přidává později, až k podušeným žampionům.

Maso nakrájíme na kostky, pokrájíme si žampiony, nastrouháme (nebo rozdrobíme) sýr Niva a nastrouháme Eidam nebo jiný sýr na posypání, rajčata nakrájíme na plátky.

Maso orestujeme, osolíme, podlijeme a podusíme do poloměkka, přidáme žampiony a společně doděláme. Potom směs zalijeme smetanou a provaříme, přidáme nastrouhanou Nivou a tu necháme rozpustit.

Stejně jako u salátu popsaného výše je možné požít i žampiony sterilované, ty se přidají jen prohřát do už rozpuštěné "bešamelovité" směsi masa, smetany a Nivy.

Mezitím si uvaříme těstoviny a vymažeme a vysypeme nějakou zapékací misku (či spíše mísu).

Masovou směs smícháme s těstovinami a polovinu dáme do zapékací misky. Poklademe nakrájenými rajčaty a na to dáme druhou polovinu těstovin. Dáme zapéct do trouby a před koncem na to nasypeme strouhaný sýr, který necháme rozpustit.

I tohoto jídla dělám klidně "škopek", protože je dobré i později studené.

(Pozn. - prověřeno zrovna minulý víkend.)

Pikantní kuřecí směs

Nakrájíme si kuřecí maso na kostky, pokrájíme žampiony (mohou být i sterilované), červenou nebo i zelenou papriku a nějakou pikantní klobásku na půlkolečka.

Maso orestujeme, osolíme, podlijeme a když je poloměkké, přidáme žampiony, pokud dáváme čerstvé (sterilované stačí až později s klobásou), a potom papriky a společně doděláme. Nakonec dáme do směsi prohřát klobásu a kečup. Kdo má rád hodně ostré, lze přidat v průběhu přípravy koření dle libosti nebo použít "hot" kečup.

Já zase dělám šťávy víc, jíme to opět s rýží, ale klidně brambory, hranolky, cokoli je libo.

Kuřecí mňamka

Čtyři kuřecí prsíčka, dvě šlehačky (hihi, pro pány - to je ta 30%), polohrubá mouka smíchaná s mletou sladkou paprikou, sůl, olej, asi 5 žampionů, sojová omáčka.

Rozklepané plátky masa osolíme, obalíme v mouce smíchané s paprikou a naklademe do vymazaného pekáčku. Přikryjeme plátky žampionů a ty také ještě jemně posypeme moukou s paprikou. Zalijeme trochou sojové omáčky a celé potom šlehačkou.

V rozpálené troubě pečeme asi 15 minut při teplotě 250 °C bez pokličky, potom přiklopíme a ještě půl hodiny dopékáme již při 150 - 180 °C.

Jako přílohu podáváme rýži, brambory nebo hranolky. Upozorňuji - je to fakt mňamka!!!

Kapr po lázeňsku

Pro 4 osoby - 1 kapr, 100 g rajčat, 100 g žampionů, 100 g šunky, 100 ml šlehačky, 2 vejce, 150 g tvrdého sýra, plátky citronu, sůl.

Porce ryby osolíme, lehce osmahneme na másle, poklademe plátky citronu a dáme stranou.

Žampiony nakrájíme na plátky, šunku na nudličky, rajčata spaříme, oloupeme a pokrájíme na plátky. Tuto směs vložíme na pánev, zlehka orestujeme a zjemníme šlehačkou. Poklademe na opečenou rybu a pokryjeme strouhaným sýrem smíchaným se syrovým vejcem. Zapečeme v troubě.

Jako příloha mohou být hranolky nebo to lze jíst i jen s pečivem.

Hm, tak vidím, že jen ty poslední dva recepty vypadají opravdu jako recepty, a to včetně rozpisu surovin. Asi to bude tím, že ty ostatní jsme si tak nějak vymysleli sami, tudíž jsou jaksi "neprofesionální". Ale snad mi to odpustíte, dokážete to případně uvařit i podle těchto mých pokynů a hlavně - bude vám chutnat!!!!

Vesměs jsou to hodně rychlá jídla, většinou nejdéle trvá vše si nakrájet.

P.S.: Ty žampiony můžete, ale nemusíte před krájením oloupat…

 

Beda