11.5.2024 | Svátek má Svatava


MLSOTNÍK: Neexotická želví polévka

3.7.2008

 
Nejprve si připravíme světlou jíšku. Jíšku zalijeme silným hovězím vývarem, dobře zamícháme a přivedeme k varu. Do vařící polévky přidáme šalvěj, oregáno, tymián a bobkový list, dle chuti osolíme a opepříme.
Povaříme asi čtvrt hodiny, pak tam nasypeme nadrobno nakrájené vařené hovězí maso (u většiny řezníků se dají koupit hovězí žebra na polévku – na tohle ideální a za rozumnou cenu).
Nakonec přilijeme smetanu rozmíchanou s vajíčkem a krátce prohřejeme, ale nevaříme.
Podáváme s nasekanou zelenou petrželkou. Můžeme přikusovat opečený toast nebo bagetu, případně lehce potřené česnekem.
Bonus:
Do libového mletého masa klepneme vajíčko, nasypeme nadrobno nakrájenou pažitku, sůl, pepř, koriandr a semínka (slunečnicová, sezamová, lněná...). Směs důkladně promícháme, v případě potřeby zahustíme strouhankou a na rozpáleném tuku opečeme.
Pokud se připravuje večeře, směs tvarujeme do malých karbanátků. V případě, že se s tím počítá na nějaké posezení s přáteli, uděláme malé kuličky (jednohubky) a vedle připravíme hořčice, kečupy, cibuli, různé pikantní omáčky...
LA



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !