29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Neexotická želví polévka

Na želví polévku není nutná želva a my si teď povíme jak na to…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
redneck Mike, Mississippi 4.7.2008 3:45

Pani Hano,

asi pre dvema dny jste se ptala jak na kadzu, nevim uz kde ten dotaz je, tak to pisi tady. Snad se k tomu dostanete.

  Nejucinnejsi prostredek proti kadzu je herbicid Banvel, problem muze byt, ze pro aplikaci Banvelu musite mit "Restricted use number", takze Vam ho nikdo neproda. Pokud mate nekoho, kdo Vam ho obstara - crop advisor, pesticide aplikator apod tak Vam urcite poradi spravnou rate...

  Pokud nemate nikoho kdo by Vam obstaral Banvel, muzete pouzit Round up PowerMax, resp. generica jako Buccaneer Plus nebo Credit extra. Tyto muzete koupit v mistnim Co-opu, nebo lepe u dodavatelu pro farmare napr. Helena, UPA apod... Rate je 3oz (nebo lepe 4oz) na galon vody. Tyto prostredky jiz obsahuji surfactant, ale muzete pridat 1oz. Tento postrik je ponekud pracnejsi, musite mature rostliny nejdrive posekat a postrikovat mlade pod nima...Good Luck...

Hana W 4.7.2008 0:21

Zase pozde

Ale jako pilny ctenar Mlsotniku smekam klobouk - tu bylinky to tam jisti.

Jakub S. 4.7.2008 0:35

Re: Zase pozde

Nějak se to fláká po dovolených, no...

alimo 3.7.2008 21:24

Bublanina

U nás se zase traduje, jak jsem pekla při přílžitosti první návštěvy tchánů v novém bytě, coby skoro čerstvá novomanželka bublaninu. Předesílám, že když jsem se vdávala, uměla jsem uvařit tak čaj...a možná i brambory:-D. Recept na bublandu jsem měla od mamky, vyzkoušenej a dobrej, rychlej, pekla jsem několikrát (trénovala:-D) a všechno v pohodě. V onen den D jsem vyrobila bublaninu z 6 vajec- třešňovou, a dala do trouby. Vyndala, abych posléze zjistila, že je uprostřed nedopečená, čili pro návštěvu nepoužitelná. Protože už třešně došly, vyrobila jsem druhou z meruňkama, opět z 6 vajec. Tentokrát jsem poctivě píchala špejlí, ale asi jsem se vždycky strefila do meruňky, protože bublanina byla dokonale připálená, čili opět nepoužitelná. To už jsem měla jen 4 vajíčka, ze kterých jsem brečíc vyrobila bublaninu s meruňkovým kompotem a od trouby mě vyhnal manža, buchtu upekl a bylo:-D .

Jakub S. 3.7.2008 13:00

Jak jsem přivedl poprvé na oběd svou potomní ženu - patří k rodinným legendám!

Moje maminka, střelená drobná trhlá nadšená kantorka Č a VV, se nadchla, že udělá  n ě c o, co už léta ne: jazyk v polské omáčce! Brusinky a všecko, správná smetana na šlehačku a vůbec (to  v ů b e c  nebylo samozřejmé - mluvím o roce 73!). Tak jsem vypadl, abych ji dovedl, ona přišla v krásném lehkém tmavém kostýmku, co měla na vernisáže, a saténové halence s krajkovým (Horňácko) fiží. Představena a do obýváku k velkému stolu a máti už nadšeně servíruje - a už je to na talířích, krásná pohoda, příbor do ruky a já z té radosti, že všecko klape, zdvihnu ruku a s úlevou pravím: Tak obě, teď nastane parádní jídlo, a při něm nebudem nic řešit, dyť jsme od rána nejedli - a na dotvrzení klepnu do stolu. No - ne do stolu - do okraje talíře s jazykem item polskou omáčkou. Vše letí bleskem vzduchem přímo na ni. Kostýmek, halenku, fiží... Ztrnutí. Máti zvyklá ale ze školy řešit cokoliv i něco jiného bleskově vyskakuje, bere ji za ruku a táhne do koupelny: Poď, děvenko, poď - to se zvládne! my to hned osprchujem, tobě něco pučím, poď,  svlíkni to, na kombiné si hodíš něco mýho a ty se sem nepleť, my ženský to vyřešíme, že, pak si to sníme a bude... Tím pádem se taky vyřešilo, že jí hned začala tykat. Já mezitím trčím v pokoji jak opařený, že nakonec musely konejšit mě. Vše bylo nakonec dobré, aji ten jazyk jsme pak hned snědli (omáčku z koberce teda už ne) - a od té doby se říká: Tam se to bere tradičně - nevěsta se musí hned poprvé před jeho matkou svlíknout, aby mohla zhodnotit, je-li pro jejího synka dost dobrá. Jak v Haliči nebo v harému... Tak tahle prohlídka dopadla OK. A bylo vždy o čem mluvit. Stačilo říct: Polská omáčka!

otylka 3.7.2008 13:33

Re: Jak jsem přivedl poprvé na oběd svou potomní ženu - patří k rodinným legendám!

bezva ;-D

Hana W 3.7.2008 14:41

Re: Jak jsem přivedl poprvé na oběd svou potomní ženu - patří k rodinným legendám!

Jen tak ve stoje na odchodu do uradu - tohle je bezvadna story

zana 3.7.2008 17:33

Re: Jak jsem přivedl poprvé na oběd svou potomní ženu - patří k rodinným legendám!

Moc pěknej zážitek;-D;-D

LENKA S 3.7.2008 12:09

LI, POKUD SE JEŠTĚ OBJEVÍŠ, MRKNI DO SMALTŮ. BĚŽEL TI EMAIL

Li 3.7.2008 12:40

Re: LI, POKUD SE JEŠTĚ OBJEVÍŠ, MRKNI DO SMALTŮ. BĚŽEL TI EMAIL

DÍKY MOC, UŽ TI LETĚLA ODPOVĚĎ ;-)

YGA 3.7.2008 11:05

Nemůžu si pomoct,

ale furt čtu netoxická želví polévka - nejprve jsem se ulekla, že některé želvy jsou jedovaté!

Xerxová 3.7.2008 11:13

Re: Nemůžu si pomoct,

Ygo - fakt jsem tuhle poznámku chtěla napsat taky ;-D;-D Toxická netoxická - může být dobrá.

li 3.7.2008 11:25

Re: Re: Nemůžu si pomoct,

No já četla nekrotická, jsem na tom hůř 8-o;-D

Jakub S. 3.7.2008 12:33

No nevím:

Nekrotická toxická neexotická želví polívka - to bych si asi nedal...

baty 3.7.2008 12:52

Re: No nevím:

:-D;-D

Li 3.7.2008 7:23

Dámy - SOS!

V sobotu k nám přivede synátor na oběd svojí novou vyvolenou. Jirka přišel o poslední zoubky a má zuby provizorní a hrozně blbě se mu baští. Co mám uvařit, aby to bylo trochu slavnostní, načinčaný, ale měkkoulinký a sametový .... Za každičký nápad moc moc děkuju ;-) 

LA 3.7.2008 7:34

Re: Dámy - SOS!

Rozhodně krémovou polévku (mám recept například na smetanový krém s nivou - vyzkoušeno a chutná). Jako hlavní jídlo něco s bramborovou kaší, třeba z mletého masa (sekaná, biftečky) nebo nějakého opravdu měkkého. Pokud netrvá na masu, tak omáčku (svíčkovou?) s nadýchaným knedlíkem a maso by prostě vynechal (pokud by se nepovedlo tak, že se přímo rozpadá). K tomu vybranou zeleninu - měkké rajčátko, křehký salát, okurkový salát (oloupaná a nastrouhaná okurka je něco úplně jiného než okurka v celku), brusinky,... Jako zákusek třeba tiramisu, puding, našlehaný tvaroh nebo piškot, to vše s čerstvým ovocem. Pak také není špatný tvarohový dort.

Xerxová 3.7.2008 8:06

Re: Dámy - SOS!

já bych řekla, že trošku záleží na Jirkovi - jestli své bezzubé období snáší s humorem či ho trošku ukrývá. Pokud se k té "tekuté" stravě hrdě hlásí, klidně bych servírovala  s poznámkou, že na ně taky časem dojde ;-D. Stejně jde vždy o náladu v rodině a ne o načinčanost stravy. Určitě zvol takovou přílohu, která se Jirkovi dobře jí - měkký knedlík může být fajn, ale taky se může lepit na patro... rýže někomu vyhovuje, někdo ji nemusí... A až budeš znát přílohu - dej se do vymýšlení zbytku - vždyť i takové rizoto se spoustou masa a zeleniny a sýra  - řádně nazdobené a kopečkách servírované může být lehkým letním obědem a může pěkně vypadat.

Však ono to dobře dopadne. :-)

Beda 3.7.2008 8:18

Re: Re: Dámy - SOS!

případně lze při variantě "hrdě se hlásí" vařit (nebo nějak doupravovat) dvě různé (troch nebo úplně) krmě;-PR^

jinak jsi mě při čtení SOS nejdřív vyděsila, potom při čtení o nevěstě pobavila (jako že máš snad trému) a až POTOM jsem pochopila:-)

Bubu 3.7.2008 10:27

Re: Re: Re: Dámy - SOS!

V jednom mlsotníku jsem popisovala masíčko jako obláček - vepřovou panenku na másle a na zázvoru s bramborovou kaší. Je to hebounké a sametové. A když k tomu bude vychlazená nastrouhaná mrkvička jako salát bude to krásné na pohled i jemné a lehké.

Nedávno jsem vařila pro větší společnost a také tam byl jeden, co měl zoubky čerstvě poředěné. Dělala jsem sekanou s bramborovou kaší a okurkový salát. Ona taková sekaná, když se podsype sušenýma houbama a posype kostičkama anglické slaniny, je báječná. Švagr (ten s děravou pusinkou) se cpal až měl boule za ušima.

A co takhle nějakou rybku?

Hana W 3.7.2008 14:39

Re: Re: Re: Re: Dámy - SOS!

Masicko jako oblacek dle Bubu vrele doporucuju. Stala se z toho stalice u nas doma.R^

Li 3.7.2008 10:27

Re: Dámy - SOS!

Díky za nápady ;-) Jirka se ke svému stavu staví hrdině, říká uvař co chceš, já to ňák užužlám, ale rýži ne-e, ta vleze všude. Bramborová kašička by byla nejlepší, pokud tedy seženu starý brambory, že. A uvažuju k tomu udělat nějakou masovou směs, drobounce nakrájené maso třeba s čínskou zeleninou? A Bedo, máš pravdu i s tou trémou :-/ Nová nevěsta je nová nevěsta....S bývalou bysme už teď vymýšlely pitomosti....Ve smajlíkách mi teď chybí slzička :-/ 

LENKA S 3.7.2008 10:58

LI, STARÝ BRAMBORY UŽ NEMUSÍŠ ŘEŠIT.

TY,  CO  DNESKA  SEŽENEŠ, UŽ  NEJSOU  TAKY  NEJNIOVĚJŠÍ A  KAŠIČKA  Z NICH JDE  KRÁSNĚ. JÁ JI  VAŘÍM UŽ   DOSTI  ČASTO  I   Z TĚCH,  CO JSOU  DNESKA   K  SEHNÁNÍ N A   TO VŮBEC  STARÉ  BRAMBORY  NEJSOU.  TAKY  BYCH  TI  RADILA   UDELAT  SEKANOU. POŠLU  TI NA  EMIL   RECEPT  Z MLSOTNÍKU, I KDYŽ  UŽ  ALE   NEVÍM, OD  KOHO  JE  A  KDY  BYL  UVEŘEJNĚNÝ,  JE    ODNĚKUD  Z  DISKUSE. NEJSEM  SI   JISTA, KDE  TO BYLO,  ALE  TUŠÍM,  ŽE  NĚKDE  U  LOTRINSKÝCH  NUDLÍ.  TA  SEKANÁ  CHUTNÁ  VÁŽNĚ  SKVĚLE. POKUD  K  TOMU   OPRAVDU  PŘIDÁŠ OKURKOVÝ  SALÁTEK NEBO NĚJAKÝ  KOMPOT, BUDOU  SE OLIZOVAT  VŠICHNI. JÁ JI   UDĚLALA, KDYŽ  KE  MNĚ  PŘIJELA  KAMARÁDKA  S  VELMI  ČERSTVĚ  ZAHOJENÝMI  A  VELICE   CITLIVÝMI  DÁSNĚMI. CHTNALAL  JÍ  MŮJ OBĚD  MOC. NEVÍM, JAK JSTE  NA  TOM  S  RYBAMI,  ALE  TAKOVÝ   PANGASIUS JE  DELIKATESA, K JEJÍŽ  PŘÍPRAVA NEZABERE   SKORO   ŽÁDNÝ  ČAS.  STAČÍ  TROŠKA  GRILOVACÍHO  KOŘENÍ NA   PORCI  A   KOUSEK  MÁSLÍČKA   NA  OPEČENÍ  RYBKY,  ALE   BEZ  MOUKY. JAKMILE  SE  TO  TROŠKU  OPEČE,   PODLIJU KRAPÍTKEM  VODY  ,  ALE  NEPŘIKRÝVÁM  A  NEDUSÍM. K  TOMU TA  KAŠIČKA... I   STRÁVNÍK,  CO  NORMÁLNĚ  RYBU  ODMÍTÁ  NEBO NEPOZŘE,  TEN   NEOPOZNÁ,  ŽE  JI   MÁ   ZROVNA  NA  TALÍŘI.  OBĚD  JE  VELICE   RYCHLÝ  A  ZBYDE  TI  JEŠTĚ  ČAS  NA  POKLÁBOSENÍ  A  LEPŠÍ  POZNÁNÍ  PŘÍPADNÉ  PANNY NEVĚSTINKY. KROM  TOHO  BYCH K  TOMU PODÁVALA  TATZIKI. VŠAK   TEN  SPRÁVNÝ   BALKÁNSKÝ JOGURT  NA   TO  SPRÁVNÉ  DNESKA  V PRAZE  SNADNO  SEŽENEŠ.   A  TRÉMU NEMĚJ  VŮBEC.  VŠAK  NA   TÉ  RYBCE(  VLASTNĚ  PRÝ  ŽRALOKU) NEJDE  NIC  ZKAZIT.

YGA 3.7.2008 11:04

Re: LI, STARÝ BRAMBORY UŽ NEMUSÍŠ ŘEŠIT.

Přimlouvám se za toho pangasia - je to opravdu dobrá ryba - a rychlá. Trošku olivového oleje, možno podlít (ale krapíteček - není třeba hodně tekutiny) bílým vínem, nezaškodí bylinky - nevěsta ti bude zobat z ruky ;-).

jajka 3.7.2008 11:24

Re: Re: LI, STARÝ BRAMBORY UŽ NEMUSÍŠ ŘEŠIT.

jde i v mikrovlne, nepodlévat., jen posypat  kořením a trochou soli

Hanča 3.7.2008 12:11

Re: Re: Re: LI, STARÝ BRAMBORY UŽ NEMUSÍŠ ŘEŠIT.

Přidávám se k chvále pangasia, objevila jsem ho někdy před rokem (zmínil ho tu někdo na Mlsotníku, nejspíš Karolína) a od té doby je to můj rybí favorit. Dělám ho na všechny možné i nemožné způsoby, třeba s čepicí z nastrouhané mrkve + petržele + vajíčka + sýra, anebo na něj napatlám majdu z listového špenátu, šunky a vejce a obložím cherry rajčátky. Je vynikající a filety z něj nemají vůbec žádné kosti!

Bubu 3.7.2008 12:28

Re: Re: Re: Re: LI, STARÝ BRAMBORY UŽ NEMUSÍŠ ŘEŠIT.

Nám dělají pangase v závodce. Zrovínka dnes jsem si na něm smlsla. Pangasius ve slaninové košilce s brambory a zelným salátem s koprem a paprikou. Mňááám (za 11 ká čé, nekup to);-P

Karolína 3.7.2008 12:33

Re: Re: Re: Re: LI, STARÝ BRAMBORY UŽ NEMUSÍŠ ŘEŠIT.

Přiznávám se bez mučení, protože tuhle rybu prostě miluju na všechny způsoby! Jen tak lehce nakořeněnou a posléze obalenou ve strouhance a láskyplně vloženou na pánev s olivovým olejem a z obou stran zprudka opečenou s bramborovou kaší zvládne i totálně bezzubý člověk, protože je to tak dobré, křehké a mňamózní, že mu ani nepřijde, že něco kouše a nemá čím!

Li 3.7.2008 12:43

Re: Re: Re: Re: Re: LI, STARÝ BRAMBORY UŽ NEMUSÍŠ ŘEŠIT.

Nezvládne, smažená strouhanka taktéž vleze úplně všude :-/ Ale mňam mňam, musí to být fakt skvělé ;-)

Karolína 3.7.2008 13:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: LI, STARÝ BRAMBORY UŽ NEMUSÍŠ ŘEŠIT.

Odzkoušeno i v těstíčku! Vajíčko, trochu solamylu, trochu mléka, pepř, prdopeč - špetička, mletá paprika, česnek, jakékoliv další koření dle výmyslu! Omrmláme a šup s tím na tu pánev! Mooooc dobré, křehounké díky prdopeči, opravdu doporučuji!