26.10.2020 | Svátek má Erik


MLSOTNÍK: Vločky, vločky a ještě jednou vločky

1.2.2008

OVESNÉ PLACIČKY SE ŠALVĚJÍ

Suroviny: 25g sádla, 90ml horké vody, 225g mletých ovesných vloček, 0,5 lžičky sušené šalvěje, 0,5 lžičky jedlé sody, špetka soli.

Postup: Sádlo s vodou ohříváme na pánvi tak dlouho, dokud se nerozpustí. Směs necháme mírně zchladnout. Do mísy dáme vločky, sodu a koření, přidáme směs a vypracujeme těsto. Z něj děláme placky asi o průměru 20 cm. Ty pečeme na plechu (pokrytém pečícím papírem), ve vyhřáté troubě při 180°C a upečeme dozlatova při 180°C.

OVESNÉ PLACIČKY DLE NAŠÍ EVIČKY I

Suroviny: 500g směsi pomletých vloček (žitné, ječné, ovesné pšeničné), 3/8 l vody, špetka soli, 1 lžíce oleje, med na oslazení, 100g spařených rozinek.

Postup: Vločky smícháme s vodou a ostatním a necháme 30 minut stát. Ze hmoty tvoříme tenké placičky , které klademe na plech pokrytý papírem na pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C dozlatova.

OVESNÉ PLACIČKY II

Suroviny: 1, 5 hrnku zde (hrnek= 400ml) oves. vloček, 1 vrchovatá lžička jedlé sody, 1 lžička mleté skořice, 1/3( asi 3 lžíce) hrnku oleje, 0, 5 hrnku mléka, 150 g omytých, spařených a v rumu namočených rozinek, 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky, 3 lžíce nasucho pražených pšeničných klíčků, 2 lžíce cukru krupice, 2-3 lžíce medu, jakékoliv nasucho opražené a hrubě sekané ořechy (lískové, burské) nebo oloupané mandle a loupaná, též nasucho opražená slunečnicová semínka dle chuti.

Postup: Všechny suroviny dáme do mísy a zpracujeme v řidší, ale ne zcela tekutou hmotu, kterou necháme asi 30 minut odležet. Pak z ní namočenou rukou děláme asi 3-4 mm silné placičky, které sázíme hustě vedle sebe na plech, který jsme pokryli pečícím papírem.

POZOR!!! Dbáme, aby placičky byly jen na papíře, protože jinak se při pečení doslova přibetonují k plechu a nejdou odlepit!!!

Placičky pečeme ve středu vyhřáté trouby při 180°C dozlatova. Upečené a zchladlé se dají polévat čokoládou, která je však na cesty nepraktická. Placičky chutnají jako marokánky.

OVESNÉ KŘUPKY I

Suroviny: (1šálek = asi 250ml) 2, 5 šálku drcených nebo mletých ovesných vloček, 0, 5 šálku hrubě krájených arašídů (nesolených), 0, 5 šálku sezamových semen, 0, 5 šálku loupané slunečnice, 0, 5 šálku sušeného mléka, 0, 5 šálku obilných klíčků, 4 lžíce krupic.cukru, 2 lžičky mleté skořice, 4 lžíce oleje, 2 lžičky vanilkové esence nebo vanilinový cukr.

Postup: Všechny sypké suroviny promísíme, olej, skořici, esenci a cukr utřeme dohladka a přimícháme k ostatnímu. Vše rozprostřeme na vyšší plech a při 150°C pečeme asi 1 hodinu. Uprostřed pečení dobře vše promícháme. Křupky uložíme v dobře uzavřené nádobě, aby nezvlhly.

OVESNÉ KŘUPKY II

Suroviny: 0, 5 balení ovesných a 0, 5 balení pšeničných vloček, půl balení sójových vloček, 2-3 lžíce oleje na pražení jednotlivých druhů, 4-5 lžic krystalového cukru, nebo jen medu, 4 lžíce pšeničných klíčků, jakékoli oloupané a hrubě sekané ořechy nebo mandle.

Postup: Do vysoké nádoby se silným dnem (litinový hrnec apod.) dáme vždy jen půl lžíce oleje a za stálého míchání vždy opražíme dozlatova jeden druh vloček po druhém. Jednotlivé opražené vločky dáváme někam mimo oheň. Nakonec všechny pražené vločky smícháme a vrátíme zpět na oheň, dodáme ořechy a klíčky, přimícháme cukr a vše společně chvíli opékáme, až se začnou vytvářet hrudky a cukr mírně zkaramelizuje.

UPOZORNĚNÍ: Je žádoucí, aby se jednotlivé druhy vloček pražily zvlášť, jelikož každý druh potřebuje k dobrému opražení jinou dobu. Kdybychom vše smíchali před pražením, byly by ovesné vločky již černé, ale pšeničné a sójové by teprve začaly zlátnout.

VLOČKOVÉ ROHLÍČKY

Suroviny: 150g hladké mouky, 50g oves.vloček, 70g moučkového cukru, 25g rostlinného tuku, 1 celé vejce, špetka citrónové kůry, mléko dle potřeby, moučkový + vanilkový cukr na obalení.

Postup: Vločky nasucho opražíme a pomeleme. Všechny přísady zpracujeme v těsto, z něhož tvoříme rohlíčky. Ty upečeme při 180°C dozlatova a ještě horké obalíme ve vanilkové směsi.

RÝŽOVÝ NÁKYP S OVESNÝMI VLOČKAMI

Suroviny: 1 šálek (=250ml) rýže, 2 šálky vody, špetka soli, 0, 5 šálku oves.vloček, 0, 5 šálku celozrnné pšeničné mouky, 250 ml mléka, 50-100g cukru, 1 vejce, 50g rostlin.tuku , tuk na zapékací nádobu..

Postup: Rýži předvaříme v mírně e slané vodě, pak ji přendáme do mléka a rozvaříme skoro na kaši. Žloutek utřeme s cukrem a tukem do pěny, přidáme mouku, rozvařenou rýži, ovesné (raději mleté nebo drcené vločky) a jakékoliv kompotované, zcezené ovoce. Šťávu necháme na polévání hotového nákypu. Nakonec vmísíme tuhý sníh z bílku. Vše dáme do tukem vymazané zapékací nádoby a při 200°C upečeme dozlatova.

SLANÁ OVESNÁ KAŠE (PORRIDGE)

Suroviny: 0, 5 balení ovesných vloček, hrst pražených buráků (nejlíp jen těch, co se musí loupat, protože nejsou tak mastné a slané), 250 ml mléka, vody nebo směsi mléka s vodou (či slaným nálevem z konzervované zeleninky), špetka kari, trochu provensálského koření nebo koření adžika, špetka sladké i pálivé papriky, troška soli, 0, 5 balení mraženého hrášku nebo směsi se žampióny, l lžíce sójové omáčky.

POZOR, pokud používáme sójovku, už kaši nesolíme nebo jen velice opatrně!

Postup: Vločky s odměřenou tekutinou rozvaříme na kaši, dodáme na kousku tuku nebo olivovém oleji podušenou jakoukoli zeleninu a všechny ostatní uvedené ingredience a dobře promícháme.Tuto kaši lze jíst i studenou a obměňovat použitou zeleninu dle sezóny - drobně krájená rajčata a paprika, jemně nasekaný pórek nebo červená cibule, bazalka, nebo jen různě barevné fazole z konzervy apod.

Dobrou chuť! 

 

Lenka Svobodová