Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996
27.4.2024 | Svátek má Jaroslav
MLSOTNÍK: Caponata mafiosa
4.7.2008
Pravda je taková, že jsme recept zcela bez použití fyzického násilí vymámili na milém, kulaťoučkém, černovlasém a hnědookém kuchaři jedné nejmenované pizzerie. Z její terásky byl výhled směrem k Liparským ostrovům a bylo vedro jako v peci. Stačilo pár dní, a když nás viděl vracet se do jeho podniku, volal už na prahu: Caponata, signora? Málokdy se spletl.
Příprava caponaty je trochu složitá, surovin povícero, ale výsledek, doplněný tmavým chlebem nebo ciabattou stojí za to. Jaké suroviny tedy budeme potřebovat?
Na 4 středně velké pevné lilky vezmeme 1 větší cibuli, 4 řapíky celeru (jeden z nich může být nahrazen řapíkovým fenyklem, ale to každému nechutná), 0,5 kg rajčat, 100g černých oliv, 2 polévkové lžíce kaparů, 50 g piniových oříšků, 6 lžic olivového oleje, 3 lžíce balsamikového octa, sůl, pepř a cukr.
A teď příprava: lilky nakrájíme na kostky o hraně asi 2,5 cm, posolíme a necháme asi 1 hodinu odležet. Pak je opláchneme a osušíme (pokud bychom tenhle krok vynechali, lilky dodají výsledné caponatě nahořklou chuť a není to ono).
Mezitím můžeme cibuli nakrájet na plátky a na 1 lžíci oleje ji osmažit na pánvi skoro dohněda. Varování: pánev použijte dostatečně velkou a s poklicí – od této chvíle do ní totiž budete už jen přidávat, tak abyste v polovině přípravy nezjistili jako napoprvé já, že vám jde krmě naproti... Osmaženou cibulku vyjmeme a uložíme na později.
Rajčata spaříme, oloupeme a zbavíme semen, poté nakrájíme na kousky - pokud máme polotovar (loupaná rajčata), příprava se zrychlí, ale hůř se s ním pracuje – konzervovaná rajčata bývají příliš měkká a ve výsledné směsi "zmizí“, což sice není závada chuťová, estetická však docela jistě. Doplníme 2 lžíce oleje na pánev a asi 10 minut smažíme celer nakrájený na malé kousky. Přidáme pokrájená rajčata a smažíme ještě asi 10 minut. Osmaženou zeleninu vyjmeme a uložíme k cibulovým kroužkům.
Na pánev dáme poslední dvě lžíce oleje a osmahneme lilek. Tímto postupem bychom si měli zajistit, že nám caponata opravdu nenahořkne. Vyjmeme osmažený lilek, a můžeme odebrat část oleje, pokud se nám zdá, že je ho na pánvi příliš mnoho. Ponecháme asi 2 lžíce a osmahneme na nich piniové oříšky. Ty by se neměly přidávat syrové, chutnají trochu moc po pryskyřici a někomu mohou v syrovém stavu působit žaludeční potíže. K opraženým piniovým oříškům přidáme kapary a vypeckované, rozčtvrcené olivy. Všechno ještě trochu osmahneme a začneme plnit pánev:
Do pánve vložíme všechny předem osmažené přísady, společně prohřejeme a přidáme balsamikový ocet. Osolíme a opepříme podle chuti, pokud se nám zdá příliš ostrá (nakyslá), spraví to špetka cukru. Přikryjeme poklicí, zmírníme teplotu a velmi pomalu dusíme přibližně 2 hodiny.
Hotovou caponatu necháme vychladnout, pak ji z pánve přemístíme i se zbylým objemem oleje a octa do kameninové nádoby s pokličkou (ale není to podmínka, jen by to neměla být nádoba kovová) a řádně vychladíme v lednici.
Caponata je poživatelná okamžitě, třeba i trochu vlažná a bez vychlazení, ale v horkých dnech je víc osvěžující právě řádně vychlazená, podávaná v oroseném kameninovém džbánku nebo míse, s tmavým pečivem – a nápojem podle chuti. Samozřejmě se k ní báječně hodí jakékoliv sušší víno, vinný střik, pivo, minerálka. Jen se sladkými chutěmi se příliš nesnáší. V chladu vydrží přibližně týden – ale přesně to ověřené nemám, ještě nikdy jsme nedokázali uchovat potřebnou dobu alespoň malý vzorek...
A to je všechno. Teď už mohu jen doufat, že někomu z vás zpříjemní tato zeleninová dobrůtka posezení za teplých letních večerů, jaké teď právě – doufejme – máme před sebou. Tak dobrou chuť.
Bubu
Caponatu testnu Jsem masožrout, ale můj nejdražší miluje zeleninu v jakémkoli...
11:16
4.7.2008
terra-san
Re: Caponatu testnu Už jsem to tu někde zmínila, ale ke caponatě perfektně...
11:33
4.7.2008
alimo
Re: Re: Caponatu testnu ááááá teď jsi dostala i mě !!! Já už ráno vytiskla a že...
12:24
4.7.2008
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku
!