26.4.2024 | Svátek má Oto


MLSOTNÍK: Středomořská kuchyně pro každý den

1.8.2008

 
Upozornění pro začátek: Dbejte,  aby všechny používané nádoby a uzávěry používané k výrobám octů a olejů byly  vždy dokonale čisté.
Na uzavření octů použijte korkové,  plastové nebo skleněné uzávěry,  které dobře kyselosti  odolávají.
Hotové ochucené oleje i octy uchovávejte  v temnu a chladu.
AROMATICKÉ OCTY
Základem pro aromatické octy  je  nejraději bílý vinný nebo jablečný ocet (asi 500 ml).
Každý druh  octa připravujeme z čerstvých bylinek,  které rozetřemev hmoždíři nebo prolisujeme.
 Ocet v hrnci zahřejeme téměř k bodu varu a zalijeme jím (asi  na dva prsty pod okraj sklenice) rozmělněné bylinky a šalotku . Směs dobře a pevně  uzavřeme a postavíme  vše na  osluněné okno. Zde  ocet necháme 14 dní zrát. Pokud je to nutné,  můžeme dle chuti  během zrání  nějaké množství čerstvé byliny dodat. Denně sklenicí zatřepeme.
 Po 14 dnech  slijeme obsah přes jemné sítko,  nalijeme do těsnící láhve a můžeme ještě  přidat  lístek či snítku té  byliny,  která ocet ochutila.Uzavřeme zátkou.
 Základní orientační množství bylinek je  toto:
  1. Asi 200 g jednoho druhu čerstvé byliny(rozmarýn,  šalvěj ,  bazalka ,  tymián a 3 oloupané  cibule-šalotky,
  2. 2 PL (= polévkové lžíce) hořčičného semínka,
  3. 1 snítka estragonu,
  4. 100g malin,
 5. 100g jahod + 50 g  bazalkových listů.
KOŘENĚNÉ OLEJE
K výrobě ochucených (kořeněných) olejů pužijte nejraději dobrý olivový olej. Ochucené oleje necháváme 14 dní zrát při pokojové teplotě.
Denně obsah  nádoby protřepeme!
Oleje připravujeme  zpravidla v několika variantách:
1.         4 feferonky, 1 čajová lžička (=člžč) celého černého pepře, 50 g bazalky,
2.         6 oloupaných stroužků česneku,  1 člžč.celého  černého pepře.
Postup výroby feferonkového oleje:
Omyté feferonky na několika místech p ropíchejte vidličkou,  dejte spolu s pepřem a bazalkou do skleněné nádoby s těsnícím víčkem je zalijte až  těsně pod  hrdlo láhve olivovým olejem. Zavřete  láhev a nechte při pokojové  teplotě a za denního protřepání 14 dní  zrát. Hotový aromatický olej přeceďte přes jemné sítko,  slijte do skleněné láhve,  označte, uzavřete a uložte do temna a chladu.
PRAVÉ ITALSKÉ PESTO (recept od Patricie,  která má italské předky)
3 hrnky bazalkových lístečků,  3 PL piniových oříšků (lze je nahradit i  nasucho opraženými a slupek zbavenými vyloupanými jádry vlašských),  1 stroužek česneku,  pepř dle chuti, 1/2 hrnku (= asi 125 ml) dobrého olivového oleje,  půl stejného hrnku strouhaného parmazánu (lze ho nahradit  z našich výrobků sýrem Gran Moravia )
Postup:Všechny uvedené  suroviny dáme do mixéru a dohladka umixujeme. Pesto nalijeme na ještě  horké uvařené těstoviny (nejlíp  menší vrtule - vřetena) a dobře promícháme. Povrch posypeme  opět strouhaným parmazánem (sýrem Gran Moravia) a podáváme s rajčatovým nebo jiným zeleninovým salátem.
ZÁLIVKY- DRESINKY NA  SALÁTY:
1. Citrón,  olej,  bazalka
Kvalitní panenský oliv. olej našleháme se šťávou z 1 citrónu,  dle chuti opepříme a osolíme. Jako příchuť  dodáme  sekanou bazalku. Místo citr. můžeme použít jemný vinný balzamikový ocet.
2. Jogurt,  a bylinky
Bílý,  nejlíp smetanový jogurt ochutíme sekanými bylinkami(bazalka,  petrželka,  koriandr- kořen),  sůl pepř. Zajímavou chuť vytvoří i máta nebo kopr v jogurtu.
3. Zakysaná smetana a česnek
Kelímek (200g) zakys.smetany smícháme se 3 prolisovanými stroužky  česneku,  osolíme a opepříme dle chuti,  můžeme i jemně zastříknout  citr. šťávou. I do této zálivky se hodí jakékoli  čerstvé bylinky,  nejraději bazalka ,  petrželka neb  pažitka)
4.Francouzská (na velkou mísu salátu)
1 polévková.lžíce (=PL) medu,  1 PL hořčice,  1 PL 8% nebo  bílého vinného octa,  2 čajové lžičky plnotučné  horčice.
ZELENINOVÉ SALÁTY
S MOZZARELOU,  BAZALKOU A CHERRY RAJČÁTKY
500 g cherry rajčat, 500 g  mozzarely, 50 g piniových  neb vlašksých ořechů, 3 lž bílého vinného octa,  4 lž oliv oleje,  sůl,  jemně mletyý pepř a muškát. oříšek dle potřeby a chuti, 1 lž. sladké hořčice,  jakákoliv,  třeba citrónová bazalka(listy). Postup: Omytá rajčata nakrájíme na půlky,  mozzarelu necháme okapat. Oříšky nasucho restujeme (vlašské zbavíme  po orestování  slupek promnutím v utěrce) a  hrubě nasekáme. Vše dáme do mísy. Ocet,  sůl,  koření a hořčici promícháme,  přilijeme olej a  dobře našleháme.Mozzarelu  jemně nakrájíme nebo hrubě nastrouháme a přidáme  ke směsi. Vše zalijeme dresinkem.  Bazalkové listy  nasekáme a posypeme s nimi porce salátu.
S FETOU
250 g lilku,  250g  mladé cukety,  po 1 lusku červené a zelené  papriky-kápie, 6 PL dobrého olivového oleje,  2 PL bílého vinného octa,  100g černých oliv,  150 g sýra feta,  bazalka,  sůl a pepř dle chuti a zvyku.
 Postup: Omytou a očištěnou  papriku nakrájíme na  kousky,  neloupaný  lilek a cuketu  nakrájíme asi na 1 cm silné  plátky,  které z obou stran  osolíme a necháme  aspoň 15 minut "vyplakat na prkénku". Potom plátky cuket a lilku otřeme,  naskládáme všechnu zeleninu(včetně papriky  na  tukem  vytřený plech,  zakápneme vše olejem,  osolíme a opepříme (dle chuti) a  v předehřáté troubě při 180°C pečeme asi 25 minut. Směs necháme mírně zchladnout,  cukety a lilek překrájíme na menší kousky a vše přesuneme  do mísy. Pokapeme octem,  přidáme nakrájenou fetu a olivy,  promícháme a posypeme sekanou bazalkou.
ZE SYROVÉ ČERVENÉ ŘEPY
2 řízky z kuřecích prsou(celkem  asiI 200-250 g),  půl bulvy červené řepy,  2 mladé cukety,  2 PL balsamikového octa,  4 PL slunečnicového nebo olivového oleje, 1 čaj. lžička medu,  citrónová šťáva dle chuti,  50 g  vařené divoké  nebo natural rýže,  2 PL  sezamových semínek,  sůl dle chuti.
Postup: Rýži  uvaříme doměkka v osolené vodě,  syrovozu  řepu oloupeme,  zbavíme tuhých částí a nakrájíme ji na proužky. Smícháme balsamikový ocet s citr. šťávou trochou soli a s medem a dobře vše promícháme  s řepou.
Cukety omyjeme a nakrájíme na kousky,  které opečeme na 2 PL oleje,  osolíme,  opepříme a přidáme k řepě.
Kuřecí prsa omyjeme,  nakrájíme na kousky a na malém množství oleje zprudka  na pánvi opečeme,  aby zbělely. Pak vše smícháme,  dodáme nasucho opražená sezamová  semínka a vařenou rýži a dle chuti dosolíme.
FRANCOUZSKÝ I – NICOISE (o má dole ocásek)
250g zelených fazolek,  300g malých rajčat,  2 natvrdo uvařená vejce,  300g  malých,  ve slupce uvařených brambor, 1 plechovka tuňáka ve vlast. šťávě,  1 malá sklínka ančoviček v oleji,  10 g fety,  50 g černých oliv,  sůl dle  potřeby.
Na zálivku:2 stroužky oloupaného a nasekaného česneku,  šťáva z 1 citrónu,  sůl,  čerstvě umletý černý pepř,  6 PL olivového leje.
Postup: Fazolky omyjeme ,  zbavíme špiček a v hodně osolené  vroucí vodě blanšírujeme  asi 10 minut. Blanšírované fazolky necháme okapat a  vychladnout,  pak je dáme do mísy.Omytá a osušená rajčata překrájíme na půlky,  vařená vajíčka  oloupeme a a překrojíme na poloviny. Vařené brambory oloupeme,  nakrájíme či prolisujeme kolečkem na br. salát,  fetu  nakrájíme na kousky a vše  smícháme v míse s připravenou zálivkou.
 Zálivku připravíme takto:
Na dvou lžících oleje podusíme nasekaný česnek,  necháme vystydnout . Ostatní suroviny na .zálivku dobře prošleháme s česnekovým olejem a vmícháme do zeleniny. Ančovičky a tuňáka  necháme  okapat a spolu s vejci a olivami rozložíme na salát.
ZELENINOVÝ S FRANCOUZSKOU ZÁLIVKOU II
Do mísy dáme po jedné polévkové lžíci plnotučné hořčice,  medu a 8% octa a vše dobře promícháme na jemnou a hladkou kašičku. Pak teprve přidáme všechnu různou zeleninu,  kterou máme rádi a máme ji doma : dobře rukou pomačkané nudličky červeného ,  bílého nebo obojího osoleného hlávkového zelí,  kousky papriky,  na kostičky nakrájená rajčata,  hrubě strouhanou mrkev,  pórek , cibuli,  ,  na menší kousky natrhaný hlávkový salátek, kuřecí masíčko (vařené,  zbytky pečeného bez kůže aj) Vše promícháme a necháme v chladu rozležet.
TZATZIKI
600g  pravého bílého řeckého  jogurtu (koupit ho lze v Bille,  ve spec.prodejnách středomoř.potravin nebo v Intersparu),  2 malé salátové okurky, 3 stroužky česneku,  1 PL bílého vinného octa,  2PL olivového oleje,  sůl dle potřeby,  čerstvý kopr,  špetka mleté papriky.
Postup: Okurky omyjeme,  oloupeme,  rozpůlíme,  zbavíme semínek,  pak je nahrubo nastrouháme,  smícháme s 1 čaj.lžčkou soli a necháme  vše 10 minut vykapat v cedníku,  který jsme  vyložili jemným plátnem. Poté okurky smícháme s jogurtem,  přidáme prolisovaný česnek,  důkladně promícháme s octem a olejem a dle chuti osolíme. Ozdobíme  snítkami kopru a poprášíme mletou paprikou.
ŘEDKVIČKOVÝ
2 svazky červených ředkviček,  100g taveného,  roztíratelného a měkkého sýra,  150 –200 g bílého jogurtu nebo taky zakys.smetany, 1 střední,  oloupaná salátová okurka,  pepř a sůl dle chuti.
Postup:Sýr s jogurtem rozpatláme v míse a přidáme k tomu očištěnou a na drobné kousky nakrájenou okurku a plátky ředkviček. Vše promícháme a necháme trochu v chladu rozležet,  aby se vytvořila šťávička. Pak podáváme s celozrnným pečivem.
TĚSTOVINOVÝ SALÁT- pro 2 méněžravé osoby
90 g suchých bezvaječných  celozrnných těstovin z tvrdé pšenice(vrtule) ,  100 g měkkého a dobře roztíratelného sýra (apettito,  veselá kráva,  maratónec apod, ),  200 g (jedno malé balení ) zakysané smetany,  1 PL slané sójové omáčky,  4-5 rajčat,  1větší salátová okurka,  2-3 paprikové lusky (možno i různobarevné,  třeba bunt),  50 g hrubě strouhaného eidamu a pokud snesete,  tak aspoň jedna malá červená cibule nebo kousek pórku , kousek najemno nakrájené šunky,  měkkého salámu nebo porce  na oleji zprudka opečených nudliček z kuřecího masa,  2-3 vejce  vařená natvrdo.
 Postup: Tavený sýr spolu se smetanou a sójovkou našleháme,  přidáme k tomu všechnu zeleninu,  kterou jsme omyli a předem nakrájeli na menší kostičky,  oloupaná a nasekaná vejce a "na skus“ uvařenévařené těstoviny Vše dobře promícháme. Můžeme dle chuti dosolit a opepřit. Vše posypeme  nahrubo strouhaným eidamem a necháme několik hodin zchladnout a rozležet
LenkaS