Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996
26.4.2024 | Svátek má Oto
MLSOTNÍK: Středomořská kuchyně pro každý den
1.8.2008
Upozornění pro začátek: Dbejte, aby všechny používané nádoby a uzávěry používané k výrobám octů a olejů byly vždy dokonale čisté.
Na uzavření octů použijte korkové, plastové nebo skleněné uzávěry, které dobře kyselosti odolávají.
Hotové ochucené oleje i octy uchovávejte v temnu a chladu.
AROMATICKÉ OCTY
Základem pro aromatické octy je nejraději bílý vinný nebo jablečný ocet (asi 500 ml).
Každý druh octa připravujeme z čerstvých bylinek, které rozetřemev hmoždíři nebo prolisujeme.
Ocet v hrnci zahřejeme téměř k bodu varu a zalijeme jím (asi na dva prsty pod okraj sklenice) rozmělněné bylinky a šalotku . Směs dobře a pevně uzavřeme a postavíme vše na osluněné okno. Zde ocet necháme 14 dní zrát. Pokud je to nutné, můžeme dle chuti během zrání nějaké množství čerstvé byliny dodat. Denně sklenicí zatřepeme.
Po 14 dnech slijeme obsah přes jemné sítko, nalijeme do těsnící láhve a můžeme ještě přidat lístek či snítku té byliny, která ocet ochutila.Uzavřeme zátkou.
Základní orientační množství bylinek je toto:
1. Asi 200 g jednoho druhu čerstvé byliny(rozmarýn, šalvěj , bazalka , tymián a 3 oloupané cibule-šalotky,
2. 2 PL (= polévkové lžíce) hořčičného semínka,
3. 1 snítka estragonu,
4. 100g malin,
5. 100g jahod + 50 g bazalkových listů.
KOŘENĚNÉ OLEJE
K výrobě ochucených (kořeněných) olejů pužijte nejraději dobrý olivový olej. Ochucené oleje necháváme 14 dní zrát při pokojové teplotě.
Denně obsah nádoby protřepeme!
Oleje připravujeme zpravidla v několika variantách:
1. 4 feferonky, 1 čajová lžička (=člžč) celého černého pepře, 50 g bazalky,
2. 6 oloupaných stroužků česneku, 1 člžč.celého černého pepře.
Postup výroby feferonkového oleje:
Omyté feferonky na několika místech p ropíchejte vidličkou, dejte spolu s pepřem a bazalkou do skleněné nádoby s těsnícím víčkem je zalijte až těsně pod hrdlo láhve olivovým olejem. Zavřete láhev a nechte při pokojové teplotě a za denního protřepání 14 dní zrát. Hotový aromatický olej přeceďte přes jemné sítko, slijte do skleněné láhve, označte, uzavřete a uložte do temna a chladu.
PRAVÉ ITALSKÉ PESTO (recept od Patricie, která má italské předky)
3 hrnky bazalkových lístečků, 3 PL piniových oříšků (lze je nahradit i nasucho opraženými a slupek zbavenými vyloupanými jádry vlašských), 1 stroužek česneku, pepř dle chuti, 1/2 hrnku (= asi 125 ml) dobrého olivového oleje, půl stejného hrnku strouhaného parmazánu (lze ho nahradit z našich výrobků sýrem Gran Moravia )
Postup:Všechny uvedené suroviny dáme do mixéru a dohladka umixujeme. Pesto nalijeme na ještě horké uvařené těstoviny (nejlíp menší vrtule - vřetena) a dobře promícháme. Povrch posypeme opět strouhaným parmazánem (sýrem Gran Moravia) a podáváme s rajčatovým nebo jiným zeleninovým salátem.
ZÁLIVKY- DRESINKY NA SALÁTY:
1. Citrón, olej, bazalka
Kvalitní panenský oliv. olej našleháme se šťávou z 1 citrónu, dle chuti opepříme a osolíme. Jako příchuť dodáme sekanou bazalku. Místo citr. můžeme použít jemný vinný balzamikový ocet.
2. Jogurt, a bylinky
Bílý, nejlíp smetanový jogurt ochutíme sekanými bylinkami(bazalka, petrželka, koriandr- kořen), sůl pepř. Zajímavou chuť vytvoří i máta nebo kopr v jogurtu.
3. Zakysaná smetana a česnek
Kelímek (200g) zakys.smetany smícháme se 3 prolisovanými stroužky česneku, osolíme a opepříme dle chuti, můžeme i jemně zastříknout citr. šťávou. I do této zálivky se hodí jakékoli čerstvé bylinky, nejraději bazalka , petrželka neb pažitka)
4.Francouzská (na velkou mísu salátu)
1 polévková.lžíce (=PL) medu, 1 PL hořčice, 1 PL 8% nebo bílého vinného octa, 2 čajové lžičky plnotučné horčice.
ZELENINOVÉ SALÁTY
S MOZZARELOU, BAZALKOU A CHERRY RAJČÁTKY
500 g cherry rajčat, 500 g mozzarely, 50 g piniových neb vlašksých ořechů, 3 lž bílého vinného octa, 4 lž oliv oleje, sůl, jemně mletyý pepř a muškát. oříšek dle potřeby a chuti, 1 lž. sladké hořčice, jakákoliv, třeba citrónová bazalka(listy). Postup: Omytá rajčata nakrájíme na půlky, mozzarelu necháme okapat. Oříšky nasucho restujeme (vlašské zbavíme po orestování slupek promnutím v utěrce) a hrubě nasekáme. Vše dáme do mísy. Ocet, sůl, koření a hořčici promícháme, přilijeme olej a dobře našleháme.Mozzarelu jemně nakrájíme nebo hrubě nastrouháme a přidáme ke směsi. Vše zalijeme dresinkem. Bazalkové listy nasekáme a posypeme s nimi porce salátu.
S FETOU
250 g lilku, 250g mladé cukety, po 1 lusku červené a zelené papriky-kápie, 6 PL dobrého olivového oleje, 2 PL bílého vinného octa, 100g černých oliv, 150 g sýra feta, bazalka, sůl a pepř dle chuti a zvyku.
Postup: Omytou a očištěnou papriku nakrájíme na kousky, neloupaný lilek a cuketu nakrájíme asi na 1 cm silné plátky, které z obou stran osolíme a necháme aspoň 15 minut "vyplakat na prkénku". Potom plátky cuket a lilku otřeme, naskládáme všechnu zeleninu(včetně papriky na tukem vytřený plech, zakápneme vše olejem, osolíme a opepříme (dle chuti) a v předehřáté troubě při 180°C pečeme asi 25 minut. Směs necháme mírně zchladnout, cukety a lilek překrájíme na menší kousky a vše přesuneme do mísy. Pokapeme octem, přidáme nakrájenou fetu a olivy, promícháme a posypeme sekanou bazalkou.
ZE SYROVÉ ČERVENÉ ŘEPY
2 řízky z kuřecích prsou(celkem asiI 200-250 g), půl bulvy červené řepy, 2 mladé cukety, 2 PL balsamikového octa, 4 PL slunečnicového nebo olivového oleje, 1 čaj. lžička medu, citrónová šťáva dle chuti, 50 g vařené divoké nebo natural rýže, 2 PL sezamových semínek, sůl dle chuti.
Postup: Rýži uvaříme doměkka v osolené vodě, syrovozu řepu oloupeme, zbavíme tuhých částí a nakrájíme ji na proužky. Smícháme balsamikový ocet s citr. šťávou trochou soli a s medem a dobře vše promícháme s řepou.
Cukety omyjeme a nakrájíme na kousky, které opečeme na 2 PL oleje, osolíme, opepříme a přidáme k řepě.
Kuřecí prsa omyjeme, nakrájíme na kousky a na malém množství oleje zprudka na pánvi opečeme, aby zbělely. Pak vše smícháme, dodáme nasucho opražená sezamová semínka a vařenou rýži a dle chuti dosolíme.
FRANCOUZSKÝ I – NICOISE (o má dole ocásek)
250g zelených fazolek, 300g malých rajčat, 2 natvrdo uvařená vejce, 300g malých, ve slupce uvařených brambor, 1 plechovka tuňáka ve vlast. šťávě, 1 malá sklínka ančoviček v oleji, 10 g fety, 50 g černých oliv, sůl dle potřeby.
Na zálivku:2 stroužky oloupaného a nasekaného česneku, šťáva z 1 citrónu, sůl, čerstvě umletý černý pepř, 6 PL olivového leje.
Postup: Fazolky omyjeme , zbavíme špiček a v hodně osolené vroucí vodě blanšírujeme asi 10 minut. Blanšírované fazolky necháme okapat a vychladnout, pak je dáme do mísy.Omytá a osušená rajčata překrájíme na půlky, vařená vajíčka oloupeme a a překrojíme na poloviny. Vařené brambory oloupeme, nakrájíme či prolisujeme kolečkem na br. salát, fetu nakrájíme na kousky a vše smícháme v míse s připravenou zálivkou.
Zálivku připravíme takto:
Na dvou lžících oleje podusíme nasekaný česnek, necháme vystydnout . Ostatní suroviny na .zálivku dobře prošleháme s česnekovým olejem a vmícháme do zeleniny. Ančovičky a tuňáka necháme okapat a spolu s vejci a olivami rozložíme na salát.
ZELENINOVÝ S FRANCOUZSKOU ZÁLIVKOU II
Do mísy dáme po jedné polévkové lžíci plnotučné hořčice, medu a 8% octa a vše dobře promícháme na jemnou a hladkou kašičku. Pak teprve přidáme všechnu různou zeleninu, kterou máme rádi a máme ji doma : dobře rukou pomačkané nudličky červeného , bílého nebo obojího osoleného hlávkového zelí, kousky papriky, na kostičky nakrájená rajčata, hrubě strouhanou mrkev, pórek , cibuli, , na menší kousky natrhaný hlávkový salátek, kuřecí masíčko (vařené, zbytky pečeného bez kůže aj) Vše promícháme a necháme v chladu rozležet.
TZATZIKI
600g pravého bílého řeckého jogurtu (koupit ho lze v Bille, ve spec.prodejnách středomoř.potravin nebo v Intersparu), 2 malé salátové okurky, 3 stroužky česneku, 1 PL bílého vinného octa, 2PL olivového oleje, sůl dle potřeby, čerstvý kopr, špetka mleté papriky.
Postup: Okurky omyjeme, oloupeme, rozpůlíme, zbavíme semínek, pak je nahrubo nastrouháme, smícháme s 1 čaj.lžčkou soli a necháme vše 10 minut vykapat v cedníku, který jsme vyložili jemným plátnem. Poté okurky smícháme s jogurtem, přidáme prolisovaný česnek, důkladně promícháme s octem a olejem a dle chuti osolíme. Ozdobíme snítkami kopru a poprášíme mletou paprikou.
ŘEDKVIČKOVÝ
2 svazky červených ředkviček, 100g taveného, roztíratelného a měkkého sýra, 150 –200 g bílého jogurtu nebo taky zakys.smetany, 1 střední, oloupaná salátová okurka, pepř a sůl dle chuti.
Postup:Sýr s jogurtem rozpatláme v míse a přidáme k tomu očištěnou a na drobné kousky nakrájenou okurku a plátky ředkviček. Vše promícháme a necháme trochu v chladu rozležet, aby se vytvořila šťávička. Pak podáváme s celozrnným pečivem.
TĚSTOVINOVÝ SALÁT- pro 2 méněžravé osoby
90 g suchých bezvaječných celozrnných těstovin z tvrdé pšenice(vrtule) , 100 g měkkého a dobře roztíratelného sýra (apettito, veselá kráva, maratónec apod, ), 200 g (jedno malé balení ) zakysané smetany, 1 PL slané sójové omáčky, 4-5 rajčat, 1větší salátová okurka, 2-3 paprikové lusky (možno i různobarevné, třeba bunt), 50 g hrubě strouhaného eidamu a pokud snesete, tak aspoň jedna malá červená cibule nebo kousek pórku , kousek najemno nakrájené šunky, měkkého salámu nebo porce na oleji zprudka opečených nudliček z kuřecího masa, 2-3 vejce vařená natvrdo.
Postup: Tavený sýr spolu se smetanou a sójovkou našleháme, přidáme k tomu všechnu zeleninu, kterou jsme omyli a předem nakrájeli na menší kostičky, oloupaná a nasekaná vejce a "na skus“ uvařenévařené těstoviny Vše dobře promícháme. Můžeme dle chuti dosolit a opepřit. Vše posypeme nahrubo strouhaným eidamem a necháme několik hodin zchladnout a rozležet
Jakub S.
Nemohli byste mi někdo odpovědět na tu ne/kompatibilitu syrové a naložené...
21:45
1.8.2008
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku
!