Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Středomořská kuchyně pro každý den
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
possum 2.8.2008 12:13LENKO, ZDRAVIM A MOC PEKNE. |
Hana W 2.8.2008 17:10Re: LENKO, Je, nazdar!!!! |
LENKA S 2.8.2008 23:40Re: LENKO, AHOJDA, POSSUM. ZDRAVÍM TĚ SRDEČNĚ AŽ KE KALKANŮM A JSEM RÁDA, ŽES NA CHVÍLI ZASKOČILA, I KDYŽ JSME SE ZASE A JAKO OBVYKLE PATRNĚ MINULY. |
LENKA S 2.8.2008 23:42JSEM JAK DYSLEKTICKÉ DÍTKO A PÍŠU NESMYLSLY. KE KLOKANŮM TĚ ZDRAVÍM PŘECE. AHÓÓÓJ. |
Jakub S. 1.8.2008 21:45Nemohli byste mi někdo odpovědět na tu ne/kompatibilitu syrové a naložené červené řepy? |
Bubu 1.8.2008 22:09Re: Nemohli byste mi někdo odpovědět na tu ne/kompatibilitu syrové a naložené červené řepy? Myslím, že je to úplně něco jiného.... Naloženou já vyloženěn nerada. Ten anýz mi tam fakt vadí. Ale syrová má úplně jinou chuť. Proto chci zkusit Lenčin salát s rýží a kuřetem. |
LENKA S 2.8.2008 23:52BUBU, JÁ DO ČERVENÉ ŘÍPY FENYKL NEDÁVÁM. NĚJKA VADÍ MÉ RODINCE A JÁ SE NAUČILA DĚLAT ŘÍPU TROCHU JAKO NAKLÁDAČKY. MRKNI NĚKAM DÁL, TAM NAJDEŠ RECPET. POKUD NAŠE HOLKY DOSTÁVALY ČERVENOU ŘÍPU VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ, NETKLY KDYŽ MNE KAMARÁDKA NAUČILA NAKLÁDAT ŘÍPU PO SVÉM ZPŮSOBU. ZAČALY JI MILOVAT A MNĚ UŽ ŘÍPA Z VLASTNÍ SKLIZNĚ NEVYSTAČÍ, TAKŽE JI DOKUPUJU. PODOTÝKÁM VŠAK, ŽE MNOHEM CHUTNĚJŠÍ JSOU ŘÍPY S MALÝMI BULVAMI. TY VELIKÉ OBRYNĚ DOPADAJÍ S CHUTÍ PODOBNĚ, JAKO VELECUKETY. JEN ŘÍPA NENÍ HOŘKÁ. ALE CHUŤ MALÉ A VELKÉ JE NESROVNATELNÁ. MALÉ SE I RYCHLEJI UVAŘÍ. MUSÍM NĚKDE YHRABAT I RECEPT NA ZELÍ S ŘÍPOU, KTERÝ MI KDYSI DALA UČITELKA NAŠÍ VĚRČI- TEHDY PRVŇAČKY. NĚKAM SE MI ZATOULAL, JELIKOŽ NEBYL HNEDLE PŘEPSÁN DO INKRIMINOVANÉHO ČERVENÉHO SEŠITU RECEPISŮ.. |
MaRi 1.8.2008 22:32Re: Nemohli byste mi někdo odpovědět na tu ne/kompatibilitu syrové a naložené červené řepy? podle inkredencí soudě, myslím, že ani naložená řepa by Lenčin pokrm nepokazila - bylo by to ale jinačí a muselo by se opatrně s kořením a octem. Určitě by šlo řepu i podusit podobně jako cuketu. Ofšem bylo by to zas něco trošku jiného. |
Jakub S. 1.8.2008 22:52Je to prostě něco jiného, že? Sem si myslel. Ale taky to de, že? Sem si taky myslel. |
LENKA S 2.8.2008 0:18JAKUBE, MARI TI IODPOVĚDĚLA SPRÁVNĚĚ. A ZA MNE JÁ JSEM ČLOVĚK TROCHU LENIVÝ A JE MI LÍTO TÉ UŽ JEDNOU NALOŽENÉ ŘEPY. JIŘÍ JI MILUJE K ÚPLNĚ VŠEMU. KROM TOHO SE ZBYTEČNÝM VAŘENÍM DOCELA DOST VITAMÍNŮ A MENERÁLŮ Z ŘEPY VYTRATÍ NEB ZNIČÍ. SYROVÁ JE DO SALÁTU LEPŠÍ PRÁVĚ KVŮLI VÝŠE UVEDENÉMU. A JEŠTĚ PRO TOHO, KDO NEMÁ RÁD ČERVENOU ŘÍPU S FENYKLEM. JÁ SOBNĚ HO DO ČERVENÉ ŘÍPY NEDÁVÁM. ŘÍPU VCELKU UVAŘÍM( ROZHODNĚ CHUTNĚJŠÍ A NA PŘÍPRAVU A VAŘENÍ JEDNODUŠŠÍ JSOU MENŠÍ BULVIČKY )OLOUPU JE, NAKRÁJÍM NEBO NASEKÁM, KOUSKY VLOŽÍM DO 750 ML SKLÍNEK, NA JEJICHŽ DNO JSEM DALA TOTO: PO 3-4 KOLEČKÁCH CIBULE, MRKVE A KŘENU, 1 ČAJ. LŽIČKU HOŘČIČNÉHO SEMÍNKA, 4 KOLEČKA CUKERINU A JEŠTĚ PO 5 KULIČKÁCH CELÉHO PEPŘE A NOVÉHO KOŘENÍ. PŘIDÁM JEŠTĚ KOUSEK BOBKOVÉHO LISTU, DODÁM 1/16 OSMIPROCENTNÍHO OCTA A DOPLNÍM VŠE STUDENOU VODOU PŘÍMO Z VODOVODU TAK, ABY HLADINA TEKUTINY SAHALA ASI 2 PRSTY POD HRDLO SKLÍNKY. VŠE UZAVŘU VÍČKY, DÁM DO ZAVAŘOVACÍHO HRNCE A 20 MINUT STERILUJU PŘI 90 °C. |
Hana W 2.8.2008 0:39Re: Nemohli byste mi někdo odpovědět na tu ne/kompatibilitu syrové a naložené červené řepy? Ja cervenou repu nakladam a nakladanou mrazim - na zavarovani nemam cas. Ale delam to jinak nez v CR tradicne. Napred je upecu v troube - tak asi 40 minut. Pak se krasne sloupnou. Mezitim si udelam nalev. Voda s octem a cukrem, bobkovy list, neco noveho koreni. Upecene, oloupane a nakrajene na platky nalozim do nalevu, at se pekne nasaknou, a pak s trochou nalevu se to zamrazi v tech pytlikach se zipem. V teto forme to jde do vseho - od salatu az po poradny borsc. |
Jakub S. 2.8.2008 0:52Re: Re: Nemohli byste mi někdo odpovědět na tu ne/kompatibilitu syrové a naložené červené řepy? Tak tohle oboje časem zkusím Opravdový boršč miluju! A teď mě napadá: proč jsem si nikdy neurobil chladnik/cholodnyk podle Achilla Gregora? Tak to musím napravit! |
Hana W 2.8.2008 0:59Re: Re: Re: Nemohli byste mi někdo odpovědět na tu ne/kompatibilitu syrové a naložené červené řepy? No to jsem si sama na sebe bic upletla. Ja chci borsc - ten, ktery se vari pomalu, s ruznym masem, korenovou zeleninou, zelim, cervenou repou, smetanou na konec... Myslim, ze provedu v nedeli., |
dalmatin 1.8.2008 15:07TEDY LENKO, KVŮLI TOBĚ JSEM SEŽ... VŠECHNO, CO JSEM MĚLA V LEDNIČCE A STEJNĚ MÁM HLAD. MOC PĚKNÉ, TOHLE VŠECHNO JÁ RÁDA, MOC RÁDA.... |
LENKA S 1.8.2008 17:01DALMATIN, ÚPSALA JSEM TI ZAS DALŠÍ EMÍLEK UŽ VČERA, ALE ODPOVĚĎ=0. ZAS LADOVÍ TRPHAJZLÍCI V DRÁTECH SEŽRALI VŠE.JAK TO, ŽE KVŮLI MNĚ JSI VYČISTILA LEDNIČKU? VŽDY´T TOHLE JSOU JEN DOCELA DIETNÍ SALÁTKY, NE NĚJAKÉ TĚŽKO STRAVITELNÉ JÍDLO. TAK SE , MILÁ DALMATIN, VZMUŽ( ZŽENŠTI!!) A VYDEJ SE NA ZAHRADU NEBO NAKUPOVAT. JÁ UŽ MÁM SKORO VŠEECHNY SUROVINY SVOJE- MRKEV, PAPRIKY, RAJČATA, BAZALKU A VŠECHNY BYLINKY. JEN TEN JABLEČNÝ OCET MI ZBÝVÁ UDĚLAT. MUSÍM JEN NA SOUSEDCE VYŽEBRAT PÁR ŽITAVEK. VÍM, ŽE RECEPTY PŘIŠLY POZDĚ, ALE BAZALKA A DALŠÍ POUŽITÉ KOŘENÍ JEŠTĚ U NĚKOHO V TRUHLÍKU JSOU, TAKŽE ŽÁDNÝ PROBLÉM S INGREDIENCEMI. PŘEJU VŠEM ÚSPĚCH PŘI VYRÁBĚNÍ A HLAVNĚ DOBROU CHUŤ |
LA 1.8.2008 17:13Re: DALMATIN, ÚPSALA JSEM TI ZAS DALŠÍ EMÍLEK UŽ VČERA, ALE ODPOVĚĎ=0. ZAS LADOVÍ TRPHAJZLÍCI V DRÁTECH SEŽRALI VŠE.JAK TO, ŽE KVŮLI MNĚ JSI VYČISTILA LEDNIČKU? MY MÁME BAZALKU A DALŠÍ BYLINKY NA ZÁHONKU POŘÁD. NĚJAKÁ TA MALINA BY SE TAM TAKÉ NAŠLA. JEN ŽITŇÁCI UŽ NEJSOU (= STROM PORAŽEN) A MRKEV SEŽRALY MYŠI. |
Jakub S. 1.8.2008 21:49NO LENKO, TAKOVÉ DALŠÍ NÁDHERNÉ SLOVO: ZŽENŠTI SE. VY JSTE TADY VŠICI TAKOVÍ ÚPLNĚ POLIDŠTĚNÍ. VE SMYSLU STĚŽEJNÍ PRÁCE FRIEDRICHA ENGELSE "PODÍL PRÁCE NA POLIDŠTĚNÍ ČLOVĚKA". NEBO ČEHO. |
LENKA S 2.8.2008 0:21JAKUBE, COPAK ZE ŽENSKÁ MŮŽE VZMUŽIT?! NESMYSL, PŘECE SE NEZMUŽÍ, ALE ZŽENŠTÍ SE NE? |
Jakub S. 2.8.2008 0:54Re: JAKUBE, COPAK ZE ŽENSKÁ MŮŽE VZMUŽIT?! NO JO - ALE KDYŽ SE ZŽENŠTÍ, TAK NENÍ MUŽNÁ - ? |
LENKA S 2.8.2008 1:19COPAK CHCETE, VY CHLAPI JEN SAMÉ MUŽATKY MÍSTO ŽENSKÝCH.? TO SNAD NE.! RADĚJI BYCH SE VZCHOPILA NEŽ VZMUŽILA. ŽÁDNÁ MUŽNÁ ŽENSKÁ POTŘEBA NENÍ. ŽENSKÁ MUSÍ BÝT MAZANĚ NESCHOPNÁ, ABY SE VZMUŽOVAL JEN JEJÍ MUŽSKÝ A MĚL TEN SPRÁVNÝ POCIT, ŽE JI MUSÍ OCHRAŇOVAT A BRÁNIT. |
Hana W 2.8.2008 0:54Re: TEDY LENKO, Ja se uz na lednicku skoro ani nedivam - poslu tam Cheta pro nejakou zdravou dietni potravinu. Ale vcera jsem lednicku umyla zvenku i zevnitr a snedla jsem jen par platku sunky a pul malinke stavnate cuketky ze zahrady |
Jakub S. 2.8.2008 0:56a proč ten asketizmus - ? Za dobrou práci ti má lednička vydat dobrou odměnu - ? |
Hana W 1.8.2008 14:50K tomu pestu od Lenky bych chtela dodat, ze jestli pestujete bazalku ve velkem - jako ja - tak to musite furt ustipavat, aby to to bylo kosate a neslo do kvetu. Cili obcas skoncite s velkym mnozstvim listku a pak na konci sezony s celyma rostlinkama. Pesto se krasne mrazi. Vylozim tacek na ledove kosticky potravinovou folii, soupnu tam pesto a zamrazim. Zmrzle kosticky se krasne odloupnou, kazdou zabalim individualne do folie a cele do pytliku na mrazeni. A mate cerstve pesto celou zimu a je to lepsi, nez ta koupena ve sklenicich. |
LENKA S 1.8.2008 13:32LIDIČKY, PŘEJU KRÁSNÝ VÍKEND VŠEM A MIZÍM NĚCO DĚLAT. |
LENKA S 1.8.2008 12:54Alex, pokud ještě nakoukneš, můžeš se mi ozvat na můj mail: lenka53@centrum.cz. Mám takhle podrobně zpracovanou , ale zatím neúplnou kuchařku pro začátečníky a kuchařské nrumětely. psala jsem ji kvůli své starší dcerce, pro niž je kuchyně stále nebezpečné území plné nevybuchlých min. MOHU TI ČÁSTI TÉTO KUCHAŘKY, KTERÁ JEŠTĚ STÁLE CELÁ HOTOVÁ NENÍ, POSLAT NA TVŮJ MAIL. POSÍLALA JSEM TO VŠEM, KDO MĚLI ZÁJEM, UŽ VLONI, NE-LI PŘEDLONI. KUCHAŘKA ALE STÁLE JEŠTĚ NENÍ HOTOVÁ, TAKŽE BOHUŽEL STÁLE CHYBÍ REJSTŘÍK RECEPTŮ, KTERÝ ZATÍM NELZE UDĚLAT, KDYŽ JEŠTĚ CHYBĚJÍ STRÁNKY. MOHU TI TO JEN PŘEPOSLAT, COŽ NENÍ PROBLÉM VZLEDEM K TOMU, ŽE TO MÁM V DOKUMENTECH. NIC ZA PŘEPOSLÁNÍ NECHCI. NAJDEŠ TAM I HODNĚ CENNÉ RADY PRO ZAČÁTEČNÍKY A VŠE JE PSÁNO STEJNĚ, JAKO TYHLE RECEPTY. ZKRÁTKA JEN ZATÍM NEBYL ČAS NA DOKONČENÍ. MÁME UŽ DRUHÝ ROK OBROVSKÉ A SKRO NEPŘETRŽITÉ PROBLÉM Y S NEMOCNOU DCERKOU, TAKŽE ČASU NAZBYT NA PSANÍ NENÍ. KROM TOHO MÁM DOST ROZSÁHLÉ ZRAKOVÉ POSTIŽENÍ, TAKŽE MOC DLOUHO U PECKA NEVYDRŽÍM. PÍŠU JAK ŠNEK, JELIKOŽ JSEM SE PSANÍ NA STROJI ODBORNĚ NEUČILA A JSEM SAMOUK, KTERÝ DĚLÁ HODNĚ CHYB. POKUD ALE MÁŠ O RWCWPTY ZÁJEM, OZVI SE MI A JÁ TI TO SVÉ TORZO ODPOSÍLÁM. AŽ BUDE TROŠKU VÍC ČASU, KUCHAŘKU DOKONČÍM. ZBÝVÁ TOHO ALE JEŠTĚ DOST. |
Jovovi 1.8.2008 13:05Re: Alex, pokud ještě nakoukneš, RECEPTY JAKO VŽDY BEZ CHYBY. A JEŠTĚ K TOMU MINULÉMU NA SMAŽENÝ SÝR BEZ SMAŽENÍ, JE TO ŃAMNINKA. |
LENKA S 1.8.2008 13:30AHOJKY, JOVÍCI, JSEM RÁDA , ŽE CHUTNALO A MOC ZDRAVÍM OBA DVA!! |
Jakub S. 1.8.2008 11:51A LENKO, OVŠEM: SU MOC RÁD, ŽE ZASE ČTU NĚCO OD TEBE, OTŽ! |
Jakub S. 1.8.2008 11:44Červenou řepu dávám od mládí všude kde to jde - kromě jídýlek pro maňasy, aby se pak celí nemuseli hodit do pračky, že. Ále jendže - já do těch miskových aji bramborových salátů dávám už ty převařené kostičky ze sklenic. Takže: nemusím mít v žádném směru obavy nahradit to čerstvýma - chuťově, stravitelností atd.? A pak - nemusí se ty syrové kostečky, resp. salát s nima, nechat rozležet nějakou dobu nějak? |
Alex 1.8.2008 10:53Ty octy a oleje jsou ohromné, vřelý dík za recepty a s tak nádhernými přesnými popisy práce. Tohle já potřebuji u vaření a pečení, jinak se mi nedaří. Přidám malou vychytávku: vím že nemůže nahradit řecký pravý jogurt, ale koupím velkou Hollandii, Selský jogurt, neochucený, bílý, dám přes jemné sítko tak na hodinku přecedit. Jako jeden z mála oddělí "vodu" a zůstane bezvadný hlaďoučký, husťoučký, -oučký jogurt . |