7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Středomořská kuchyně pro každý den

Dnes se podíváme ne aromatické octy a kořeněné oleje, pravé italské pesto, zálivky na zeleninové saláty a na tipy na zeleninové saláty a těstovinové saláty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
possum 2.8.2008 12:13

LENKO,

ZDRAVIM A R^  MOC PEKNE. :-)

Hana W 2.8.2008 17:10

Re: LENKO,

Je, nazdar!!!!

LENKA S 2.8.2008 23:40

Re: LENKO,

AHOJDA, POSSUM. ZDRAVÍM TĚ SRDEČNĚ  AŽ   KE  KALKANŮM A  JSEM  RÁDA,  ŽES  NA  CHVÍLI  ZASKOČILA, I KDYŽ  JSME  SE   ZASE  A  JAKO  OBVYKLE  PATRNĚ  MINULY.

LENKA S 2.8.2008 23:42

JSEM JAK DYSLEKTICKÉ DÍTKO A PÍŠU NESMYLSLY. KE KLOKANŮM TĚ ZDRAVÍM PŘECE. AHÓÓÓJ.

Jakub S. 1.8.2008 21:45

Nemohli byste mi někdo odpovědět na tu ne/kompatibilitu syrové a naložené červené řepy?

Bubu 1.8.2008 22:09

Re: Nemohli byste mi někdo odpovědět na tu ne/kompatibilitu syrové a naložené červené řepy?

Myslím, že je to úplně něco jiného.... Naloženou já vyloženěn nerada. Ten anýz mi tam fakt vadí. :-/ Ale syrová má úplně jinou chuť. Proto chci zkusit Lenčin salát s rýží a kuřetem. R^;-P

LENKA S 2.8.2008 23:52

BUBU, JÁ DO ČERVENÉ ŘÍPY FENYKL NEDÁVÁM. NĚJKA VADÍ MÉ RODINCE A JÁ SE NAUČILA DĚLAT ŘÍPU TROCHU JAKO NAKLÁDAČKY. MRKNI NĚKAM DÁL, TAM NAJDEŠ RECPET. POKUD NAŠE HOLKY DOSTÁVALY ČERVENOU ŘÍPU VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ, NETKLY

KDYŽ  MNE KAMARÁDKA  NAUČILA   NAKLÁDAT  ŘÍPU  PO  SVÉM  ZPŮSOBU.   ZAČALY  JI MILOVAT   A  MNĚ  UŽ   ŘÍPA  Z VLASTNÍ   SKLIZNĚ  NEVYSTAČÍ,  TAKŽE  JI  DOKUPUJU. PODOTÝKÁM VŠAK, ŽE  MNOHEM  CHUTNĚJŠÍ  JSOU  ŘÍPY   S  MALÝMI  BULVAMI.  TY  VELIKÉ OBRYNĚ  DOPADAJÍ  S  CHUTÍ  PODOBNĚ,  JAKO   VELECUKETY.  JEN   ŘÍPA  NENÍ   HOŘKÁ.  ALE  CHUŤ   MALÉ  A  VELKÉ  JE  NESROVNATELNÁ. MALÉ  SE  I   RYCHLEJI UVAŘÍ. MUSÍM NĚKDE   YHRABAT  I  RECEPT  NA   ZELÍ  S  ŘÍPOU, KTERÝ MI KDYSI  DALA  UČITELKA  NAŠÍ  VĚRČI-  TEHDY  PRVŇAČKY.  NĚKAM  SE  MI  ZATOULAL, JELIKOŽ NEBYL HNEDLE  PŘEPSÁN  DO INKRIMINOVANÉHO ČERVENÉHO  SEŠITU RECEPISŮ..

MaRi 1.8.2008 22:32

Re: Nemohli byste mi někdo odpovědět na tu ne/kompatibilitu syrové a naložené červené řepy?

podle inkredencí soudě, myslím, že ani naložená řepa by Lenčin pokrm nepokazila - bylo by to ale jinačí a muselo by se opatrně s kořením a octem. Určitě by šlo řepu i podusit podobně jako cuketu. Ofšem bylo by to zas něco trošku jiného.

Jakub S. 1.8.2008 22:52

Je to prostě něco jiného, že? Sem si myslel. Ale taky to de, že? Sem si taky myslel.

LENKA S 2.8.2008 0:18

JAKUBE, MARI TI IODPOVĚDĚLA SPRÁVNĚĚ. A ZA MNE

JÁ JSEM   ČLOVĚK  TROCHU LENIVÝ A  JE  MI LÍTO  TÉ  UŽ  JEDNOU   NALOŽENÉ  ŘEPY.  JIŘÍ JI MILUJE  K  ÚPLNĚ  VŠEMU.  KROM  TOHO  SE  ZBYTEČNÝM  VAŘENÍM   DOCELA   DOST  VITAMÍNŮ  A  MENERÁLŮ  Z  ŘEPY   VYTRATÍ  NEB  ZNIČÍ.  SYROVÁ  JE  DO  SALÁTU  LEPŠÍ  PRÁVĚ  KVŮLI  VÝŠE  UVEDENÉMU. A  JEŠTĚ  PRO  TOHO, KDO NEMÁ  RÁD   ČERVENOU  ŘÍPU  S  FENYKLEM. JÁ  SOBNĚ  HO  DO  ČERVENÉ  ŘÍPY  NEDÁVÁM.  ŘÍPU  VCELKU  UVAŘÍM(  ROZHODNĚ  CHUTNĚJŠÍ  A   NA  PŘÍPRAVU A  VAŘENÍ   JEDNODUŠŠÍ   JSOU  MENŠÍ  BULVIČKY )OLOUPU JE,   NAKRÁJÍM   NEBO  NASEKÁM,  KOUSKY VLOŽÍM  DO  750 ML  SKLÍNEK,  NA  JEJICHŽ  DNO  JSEM  DALA  TOTO: PO 3-4 KOLEČKÁCH CIBULE, MRKVE A  KŘENU, 1 ČAJ. LŽIČKU HOŘČIČNÉHO  SEMÍNKA, 4 KOLEČKA  CUKERINU A JEŠTĚ PO 5 KULIČKÁCH  CELÉHO  PEPŘE A  NOVÉHO KOŘENÍ. PŘIDÁM JEŠTĚ  KOUSEK  BOBKOVÉHO  LISTU,   DODÁM 1/16 OSMIPROCENTNÍHO  OCTA A  DOPLNÍM  VŠE  STUDENOU  VODOU   PŘÍMO  Z  VODOVODU TAK,  ABY   HLADINA  TEKUTINY  SAHALA  ASI  2 PRSTY  POD  HRDLO  SKLÍNKY. VŠE  UZAVŘU  VÍČKY,  DÁM  DO   ZAVAŘOVACÍHO  HRNCE  A  20 MINUT  STERILUJU  PŘI  90 °C.

Hana W 2.8.2008 0:39

Re: Nemohli byste mi někdo odpovědět na tu ne/kompatibilitu syrové a naložené červené řepy?

Ja cervenou repu nakladam a nakladanou mrazim - na zavarovani nemam cas. Ale delam to jinak nez v CR tradicne. Napred je upecu v troube - tak asi 40 minut. Pak se krasne sloupnou.  Mezitim si udelam nalev. Voda s octem a cukrem, bobkovy list, neco noveho koreni. Upecene, oloupane a nakrajene na platky nalozim do nalevu, at se pekne nasaknou, a pak s trochou nalevu se to zamrazi v tech pytlikach se zipem. V teto forme to jde do vseho - od salatu az po poradny borsc.

Jakub S. 2.8.2008 0:52

Re: Re: Nemohli byste mi někdo odpovědět na tu ne/kompatibilitu syrové a naložené červené řepy?

Tak tohle oboje časem zkusím Opravdový boršč miluju! A teď mě napadá: proč jsem si nikdy neurobil chladnik/cholodnyk podle Achilla Gregora? Tak to musím napravit!

Hana W 2.8.2008 0:59

Re: Re: Re: Nemohli byste mi někdo odpovědět na tu ne/kompatibilitu syrové a naložené červené řepy?

No to jsem si sama na sebe bic upletla. Ja chci borsc - ten, ktery se vari pomalu, s ruznym masem, korenovou zeleninou, zelim, cervenou repou, smetanou na konec... Myslim, ze provedu v nedeli.,

dalmatin 1.8.2008 15:07

TEDY LENKO,

KVŮLI TOBĚ JSEM SEŽ... VŠECHNO, CO JSEM MĚLA V LEDNIČCE A STEJNĚ MÁM HLAD. MOC PĚKNÉ, TOHLE VŠECHNO JÁ RÁDA, MOC RÁDA.... ;-P

LENKA S 1.8.2008 17:01

DALMATIN, ÚPSALA JSEM TI ZAS DALŠÍ EMÍLEK UŽ VČERA, ALE ODPOVĚĎ=0. ZAS LADOVÍ TRPHAJZLÍCI V DRÁTECH SEŽRALI VŠE.JAK TO, ŽE KVŮLI MNĚ JSI VYČISTILA LEDNIČKU?

VŽDY´T  TOHLE  JSOU   JEN   DOCELA   DIETNÍ  SALÁTKY, NE  NĚJAKÉ  TĚŽKO  STRAVITELNÉ  JÍDLO.   TAK  SE ,  MILÁ  DALMATIN, VZMUŽ(  ZŽENŠTI!!) A  VYDEJ  SE  NA  ZAHRADU  NEBO   NAKUPOVAT. JÁ  UŽ  MÁM  SKORO  VŠEECHNY  SUROVINY  SVOJE- MRKEV,  PAPRIKY, RAJČATA,  BAZALKU  A VŠECHNY  BYLINKY.  JEN TEN  JABLEČNÝ  OCET   MI  ZBÝVÁ  UDĚLAT.   MUSÍM  JEN NA  SOUSEDCE  VYŽEBRAT  PÁR  ŽITAVEK.  VÍM, ŽE  RECEPTY  PŘIŠLY  POZDĚ,  ALE  BAZALKA  A  DALŠÍ POUŽITÉ  KOŘENÍ JEŠTĚ   U  NĚKOHO   V  TRUHLÍKU JSOU,  TAKŽE  ŽÁDNÝ PROBLÉM  S  INGREDIENCEMI. PŘEJU  VŠEM  ÚSPĚCH  PŘI  VYRÁBĚNÍ A  HLAVNĚ  DOBROU  CHUŤ

LA 1.8.2008 17:13

Re: DALMATIN, ÚPSALA JSEM TI ZAS DALŠÍ EMÍLEK UŽ VČERA, ALE ODPOVĚĎ=0. ZAS LADOVÍ TRPHAJZLÍCI V DRÁTECH SEŽRALI VŠE.JAK TO, ŽE KVŮLI MNĚ JSI VYČISTILA LEDNIČKU?

MY MÁME BAZALKU A DALŠÍ BYLINKY NA ZÁHONKU POŘÁD. NĚJAKÁ TA MALINA BY SE TAM TAKÉ NAŠLA. JEN ŽITŇÁCI UŽ NEJSOU (= STROM PORAŽEN) A MRKEV SEŽRALY MYŠI.

Jakub S. 1.8.2008 21:49

NO LENKO, TAKOVÉ DALŠÍ NÁDHERNÉ SLOVO:

ZŽENŠTI SE. VY JSTE TADY VŠICI TAKOVÍ ÚPLNĚ POLIDŠTĚNÍ. VE SMYSLU STĚŽEJNÍ PRÁCE FRIEDRICHA ENGELSE "PODÍL PRÁCE NA POLIDŠTĚNÍ ČLOVĚKA". NEBO ČEHO.

LENKA S 2.8.2008 0:21

JAKUBE, COPAK ZE ŽENSKÁ MŮŽE VZMUŽIT?!

NESMYSL, PŘECE   SE  NEZMUŽÍ,  ALE  ZŽENŠTÍ  SE NE?

Jakub S. 2.8.2008 0:54

Re: JAKUBE, COPAK ZE ŽENSKÁ MŮŽE VZMUŽIT?!

NO JO - ALE KDYŽ SE ZŽENŠTÍ, TAK NENÍ MUŽNÁ - ?

LENKA S 2.8.2008 1:19

COPAK CHCETE, VY CHLAPI JEN SAMÉ MUŽATKY MÍSTO ŽENSKÝCH.? TO SNAD NE.!

 RADĚJI  BYCH  SE  VZCHOPILA  NEŽ  VZMUŽILA.  ŽÁDNÁ  MUŽNÁ   ŽENSKÁ POTŘEBA  NENÍ. ŽENSKÁ MUSÍ  BÝT  MAZANĚ  NESCHOPNÁ,  ABY  SE VZMUŽOVAL  JEN  JEJÍ MUŽSKÝ A  MĚL   TEN  SPRÁVNÝ  POCIT, ŽE  JI MUSÍ OCHRAŇOVAT A  BRÁNIT.

Hana W 2.8.2008 0:54

Re: TEDY LENKO,

Ja se uz na lednicku skoro ani nedivam - poslu tam Cheta pro nejakou zdravou dietni potravinu. Ale vcera jsem lednicku umyla zvenku i zevnitr a snedla jsem jen par platku sunky a pul malinke stavnate cuketky ze zahrady:-D;-(

Jakub S. 2.8.2008 0:56

a proč ten asketizmus - ?

Za dobrou práci ti má lednička vydat dobrou odměnu - ?

Hana W 1.8.2008 14:50

K tomu pestu od Lenky

bych chtela dodat, ze jestli pestujete bazalku ve velkem - jako ja -  tak to musite furt ustipavat, aby to to bylo kosate a neslo do kvetu. Cili obcas skoncite s velkym mnozstvim listku a pak na konci sezony s celyma rostlinkama. Pesto se krasne mrazi. Vylozim tacek na ledove kosticky potravinovou folii, soupnu tam pesto a zamrazim. Zmrzle kosticky se krasne odloupnou, kazdou zabalim individualne do folie a cele do pytliku na mrazeni. A mate cerstve pesto celou zimu a je to lepsi, nez ta koupena ve sklenicich.

LENKA S 1.8.2008 13:32

LIDIČKY, PŘEJU KRÁSNÝ VÍKEND VŠEM A MIZÍM NĚCO DĚLAT.

LENKA S 1.8.2008 12:54

Alex, pokud ještě nakoukneš,

můžeš  se  mi ozvat  na  můj  mail:  lenka53@centrum.cz.  Mám takhle   podrobně  zpracovanou ,  ale  zatím neúplnou kuchařku  pro  začátečníky a   kuchařské  nrumětely.  psala  jsem ji kvůli  své  starší  dcerce, pro  niž  je  kuchyně  stále   nebezpečné  území  plné  nevybuchlých  min. MOHU  TI   ČÁSTI TÉTO  KUCHAŘKY, KTERÁ  JEŠTĚ  STÁLE  CELÁ  HOTOVÁ  NENÍ, POSLAT  NA   TVŮJ MAIL.   POSÍLALA  JSEM  TO  VŠEM, KDO  MĚLI  ZÁJEM,  UŽ   VLONI, NE-LI PŘEDLONI. KUCHAŘKA  ALE  STÁLE  JEŠTĚ  NENÍ  HOTOVÁ, TAKŽE   BOHUŽEL   STÁLE  CHYBÍ  REJSTŘÍK  RECEPTŮ, KTERÝ  ZATÍM NELZE   UDĚLAT, KDYŽ  JEŠTĚ  CHYBĚJÍ  STRÁNKY. MOHU  TI TO  JEN PŘEPOSLAT,  COŽ  NENÍ  PROBLÉM VZLEDEM K  TOMU,  ŽE   TO  MÁM  V  DOKUMENTECH. NIC  ZA PŘEPOSLÁNÍ  NECHCI.  NAJDEŠ  TAM I  HODNĚ  CENNÉ  RADY  PRO  ZAČÁTEČNÍKY  A  VŠE  JE  PSÁNO   STEJNĚ, JAKO  TYHLE  RECEPTY. ZKRÁTKA  JEN ZATÍM NEBYL  ČAS  NA  DOKONČENÍ. MÁME    UŽ  DRUHÝ  ROK   OBROVSKÉ  A  SKRO  NEPŘETRŽITÉ  PROBLÉM Y  S  NEMOCNOU  DCERKOU, TAKŽE  ČASU  NAZBYT NA  PSANÍ NENÍ. KROM  TOHO   MÁM  DOST  ROZSÁHLÉ  ZRAKOVÉ  POSTIŽENÍ,  TAKŽE  MOC  DLOUHO  U  PECKA  NEVYDRŽÍM. PÍŠU JAK  ŠNEK, JELIKOŽ  JSEM  SE  PSANÍ  NA  STROJI   ODBORNĚ NEUČILA A JSEM  SAMOUK, KTERÝ   DĚLÁ  HODNĚ  CHYB. POKUD  ALE  MÁŠ  O  RWCWPTY  ZÁJEM, OZVI  SE  MI A  JÁ TI  TO  SVÉ  TORZO  ODPOSÍLÁM.  AŽ  BUDE  TROŠKU  VÍC  ČASU,  KUCHAŘKU  DOKONČÍM. ZBÝVÁ  TOHO  ALE  JEŠTĚ  DOST.

Jovovi 1.8.2008 13:05

Re: Alex, pokud ještě nakoukneš,

:-P:-P RECEPTY JAKO VŽDY BEZ CHYBY. A JEŠTĚ K TOMU MINULÉMU NA SMAŽENÝ SÝR BEZ SMAŽENÍ, JE TO ŃAMNINKA.;-P

LENKA S 1.8.2008 13:30

AHOJKY, JOVÍCI, JSEM RÁDA , ŽE CHUTNALO A MOC ZDRAVÍM OBA DVA!!

Jakub S. 1.8.2008 11:51

A LENKO, OVŠEM: SU MOC RÁD, ŽE ZASE ČTU NĚCO OD TEBE, OTŽ!

Jakub S. 1.8.2008 11:44

Červenou řepu dávám od mládí všude kde to jde

 - kromě jídýlek pro maňasy, aby se pak celí nemuseli hodit do pračky, že.  Ále jendže - já do těch miskových aji bramborových salátů dávám už ty převařené kostičky ze sklenic. Takže: nemusím mít v žádném směru obavy nahradit to čerstvýma - chuťově, stravitelností atd.? A pak - nemusí se ty syrové kostečky, resp. salát s nima, nechat rozležet nějakou dobu nějak?

Alex 1.8.2008 10:53

Ty octy a oleje

jsou ohromné, vřelý dík za recepty a s tak nádhernými přesnými popisy práce. Tohle já potřebuji u vaření a pečení, jinak se mi nedaří. Přidám malou vychytávku:

vím že nemůže nahradit řecký pravý jogurt, ale koupím velkou Hollandii, Selský jogurt, neochucený, bílý,  dám přes jemné sítko tak na hodinku přecedit. Jako jeden z mála oddělí "vodu" a zůstane bezvadný hlaďoučký, husťoučký, -oučký jogurt ;-).