Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Středomořská kuchyně pro každý den
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JanaBa 1.8.2008 11:07Re: Ty octy a oleje Na Kypru jsem si tenhle jogurt kupovala ochucený medem. Paráda! A ještě věrší paráda byl jogurt půl na půl. Půl z krávy, půl z ovce. Sem si říkala, bud statečná, ochutnej. Byla jsem statečná a nelitovala. Moooc dobré! |
Jakub S. 1.8.2008 11:50Joghurt "My Honey": wow... Ale to já dělám léta: Kvalitní smetanový jogurt si podle chuti, inspirace a otevřených sklenic v ledničce měním na ovocný a/nebo medový. Ale jenom malinko, na n á d e c h chuti - téměř nepostřehnutelný vánek vůně nad základem: jogurtem. Prostě odborně řečeno: jako aditivum. Ovšem současně slouží aji jako pigment. (To víte - pět let v Colorlaku...) |
LENKA S 1.8.2008 12:06ALEX, TVOU VYCHYTÁVKU SE SELSKÝM JOGURTEM ZNÁM TAKY UŽ DLOUHO, ALE PRAVÝ ŘECKÝ JOGURT JE O ZCELA NĚČEM JINÉM. TA KRÉMOVITOST A HUSTOTA SE S NÁHRADOU SROVNAT NEDAJÍ. |
Bubu 1.8.2008 15:18Re: ALEX, a když se do takto zahuštěného jogurtu přidá troška olivového oleje, dijonské hořčice, soli a pepře, je z toho prima zálivka na listový salát. |
YGA 1.8.2008 8:29LENKO S. TYS NEOMEZENÁ STUDNICE RECEPISŮ. SALÁTY PARÁDA, TY SE HODÍ VŽDYCKY. ALE NADCHLY MĚ TY OCHUCENÉ OLEJE A OCTY. JENOM TO TU MĚLO BÝT DŘÍV - V SEZONĚ MALIN - MILUJU MALINY A TEN MALINOVÝ OCET MĚ NADCHL. NO NEVA, VYTISKNU, USCHOVÁM A ZA ROK SE TĚ ZEPTÁM, JAK SE TO DĚLÁ, PROTOŽE TO NEMŮŽU NAJÍT - JAK TYPICKÉ PRO MĚ . ALE URČITĚ ZKUSÍM TY BYLINKOVÉ - JÁ TOTIŽ V POSLEDNÍ DOBĚ NEDÁM DOPUSTIT NA DOBROMYSL A PŘEDEVŠÍM NA BAZALKU. A TAK MĚ NAPADÁ - A CO MATŘÍDOUŠKA, TA SE NIKAM NEHODÍ (MAMKA Z NÍ MÁ NA ZAHRÁDCE KOBEREC A VONÍ TO NÁDHERNĚ). |
LA 1.8.2008 8:34Re: LENKO S. Ale hodí, jen se nebát a do něčeho jí přídat. Fantasii se meze nekladou. |
Bubu 1.8.2008 9:22Re: Re: LENKO S. Mateřídouška je má oblíbená. Až budeš pést kuře, zkus mu bříško vycpat mateřídouškou a budeš překvapená a potěšená.... Tohle jsem vymyslela už jako malá holka, když jsme s našima na dovolené pekli kuře na klacku na ohni a já si tam celý týden oňuchávala polštáře voňavé mateřídoušky. Nějak mi seplo, že ta vůně si s kuřetem bude rozumět. Takže kuře s mateřídouškou má pro mě vůni prázdnin. |
YGA 1.8.2008 9:33Re: Re: Re: LENKO S. No vida - já si hned říkala, že když to tak báječně voní, že se to musí i jíst. |
LENKA S 1.8.2008 12:03YGO, NEMOHLO TO BÝT DŘÍV, NEBYL ČAS TO SEPSAT. VÍŠ, ŽE JEZDÍME ZA PETROU ATAKY JSEM DENNĚ 14 DNŮ JEZDILA DO PLZNĚ. PŘÍŠTÍ ROK TO NAJDEŠ. TAKY NEMŮŽEŠ CHTÍT VŠE, CO VIDÍŠ.MATEŘÍDOUŠKU MŮŽEŠ POUŽÍT TAKY, ALE JEN OPATRNĚ A JEN TAM, KDE TO MÁ VONĚT PO CITRÓNU A TYMIÁNU. A MŮŽEŠ SI Z MATEŘÍDOUŠKY UDĚLAT I LÉČIVÝ OLEJ( DVĚ HRSTI ČERSTVÉ BYLINY NA 200ML RADĚJI OLIVOVÉHO OLEJE, NECHAT ZRÁT 14 DNÍ T,ENTOKRÁT NA SLUNÍČKU, DENNĚ TŘEPAT OBSAHEM. PAK PŘECEDIT A POUŽÍVAT NA MAZÁNÍ NA PRSA V DOBĚ, KDY MÁŠ ŠTĚKAVÝ KAŠEL, KTERÉHO SE NEMŮŽEŠ ZBAVIT. A TAKY LZE TU MATEŘDOUŠKU ZALÍT TEKUTÝM MEDEM A PAK UŽÍVAT NA ŠTĚKAVÝ KAŠEL PO LŽÍCÍCH. MATEŘÍDOUŠKU SI TAKY USUŠ A POUŽÍVEJ Z NÍ VĚNEČKY MEZI PRÁDLO PROTI MOLŮM A NA OVONĚNÍ MÍSTO TĚCH SMRADLAVÝCH POSTŘIKŮ NEBO KULIČEK, KDYŽ DÁŠ MALÝ VĚNEČEK DO UKLÁDANÉHO ŠATSTVA, MOLI NEMAJ ŠANCI. NĚCO V NÍ JE, CO JIM NEVONÍ, TAKŽE SE NENASTĚHUJÍ A NI NEKLADOU VAJÍČKA DO ŠATSTVA. MATEŘÍDOUŠKA JE VYNIKAJÍCÍ NA PRŮDUŠKY. DÁ SE DÁVAT I DO SALÁTŮ K JEJICH OCHUCENÍ. ALE JEN OPATRNĚ, A S MÍROU, JELIKOŽ JE HODNĚ AROMATICKÁ( VÍCE NEŽ TYMIÁN. VŠAK JE S TRMIÁNEM HODNĚ PŘÍBUZNÁ. V PŘÍRODĚ JE UŽ DNES MATEŘÍDOUŠKA MOC VZÁCNÁ A JE DOKONCE V URČITÝCH LOKALITÁCH CHRÁNĚNÁ ZÁKONEM. KDO JI MÁ NA ZAHRADĚ, MŮŽE JI SUŠI T A NEPROHLOUPÍ. V ZIMĚ, JAKO KDYŽ JI NAJDE. DĚLÁ SE Z NÍ I LÉČIVÝ NÁLEV( 1 LŽIČKA SUŠENÉ A DRCENÉ/ SDRHNUTÉ)SE PŘELIJE 250 ML VROUCÍ VODY, IHNED SE PŘIKRYJE A NECHÁ 15 MINUT STÁT. PAK SE SCEZENÉ A JEŠTĚ HORKÉ PIJE. LZE NÁLEV OSLADIT I MEDÍKEM A DODAT I CITRÓN, ALE TEN UŽ NUTNÝ NENÍ. |
YGA 1.8.2008 12:17Re: YGO, NEMOHLO TO BÝT DŘÍV, NEBYL ČAS TO SEPSAT. JEJDA, LENKO, JÁ TO NEMYSLELA JAKO VÝTKU - JÁ VÍM, ŽE TOHO ČASU NEMÁŠ A MNOHDY ANI NÁLADU A CHUŤ - JÁ SI JEN TAK POVZDECHLA. JINAK POUŽÍT MATEŘÍDOUŠKU PROTI MOLŮM MĚ ZATÍM NENAPADLO - DÁVÁM VĚTŠINOU LEVANDULI (TU MÁ MAMKA NA ZAHRÁDCE TAKY), ALE UŽ BY TO CHĚLO TU VŮNI TROCHU OBMĚNIT - HNED ZÍTRA SI NAŠKUBU KYTIČKU A BUDU "VYCPÁVAT" SKŘÍNĚ. MĚJ SE HEZKY A DÁVEJTE NA SEBE POZOR. |
Hana W 1.8.2008 6:58LENKO TY RECEPTY NA OCHUCENE OLEJE A OCTY JSOU FANTASTICKE. TAKY JE DELAM. JESTE JEDNA POZNAMKA - DELA TO KRASNE DARKY. DO PEKNE FLASTICKY A SOUPNOUT TAM CERSTVE SNITKY BYLINEK A JINE VECI, Z KTERYCH SE TO MARINOVALO. |
LENKA S 1.8.2008 16:53HANI, NÁPAD S DÁRKY JSE, MĚLA UŽ DÁVNO, JAKMILE JSEM TY OCTY A OLEJE ZAČALA DĚLAT VE VĚTŠÍM. NAŠE VĚRČA A HJEJÍ MLÁDENEC STÁLE POUŽÍVAJÍ NĚJAKÉ OCHUCENÉ INGREDIENCE A MAJÍ ČÍM DÁL HLOUBĚJI DO KAPSY.UŽ JSEM JE TO KOUZLO NAUČILA TAKY DÁVNO, JELIKOŽ TŘEBA OCET BALZAMIKO NEBO NEBO NĚJAKÝ KUPOVANÝ FEFERONKOVÝ ČI CHILLI OLEJ JE DĚSIVĚ DRAHÝ. BAZALKU MÁM SKORO CELÝ ROK ZA OKNEM V TRUHLÍKU STÁLE K DISPOZICI A S CHILLI PAPRIČKAMI JE TO TOTÉŽ. PROČ NEUŠETŘIT, KDYŽ JE LEPŠÍ SAMOVÝROBA. PĚSTOVÁNÍ BAZALKY A CHILLI PAPRIČEK STÁLO JEN TA SEMÍNKA A JEDNU SAZENNIČKU DO ZAČÁTKU. OSTATNÍ UŽ JDE ZÍSKAT UZRÁNÍM TOHO PŮVODNÍHO. POKUD BY BYL ZÁJEM O POSTUP NA RECEPT ZHOTOVENÍ JABLEČNÉHO OCTA, OZVĚTE SE. NEVÍM, ZDA JSEM HO UŽ NĚKDY NEZVEŘEJŃOVALA, ALE JSEM SI JISTA, ŽE JSEM HO POSÍLALA JEŠTĚ TOJEFUKOVI , ALE ZVLÁŠ´T. NENÍ PROBLÉM TO DÁT DO DOKUMENTŮ A PŘEPOSLAT ZÁJEMCŮM. ON TEN KUPVANÝ JABLEČNÝ OCET LEZE TAKY PĚKNĚ DO PENĚZ. KDO MÁ PŘÍSUN JABLEK Z VLASTNÍ SKLIZNĚ, UŠETŘÍ PENÍZE. JEN TÉ PRÁCE JE S JABLEČNÝM OCTEM TROCHU VÍCE. KDO MÁ ČAS, POHRAJE SI S NÍM RÁD A HLAVNĚ VÍ, ŽE DO OCTA NEDAL ŽÁDNOU ZBYTEČNOU CHEMII. |
Rpuť 1.8.2008 6:52Sliním...... |
Li 1.8.2008 8:05Re: Sliním...... Taktéž Salátky jsou to jediné, co se dá v tomhle vedru jíst |
LA 1.8.2008 8:08Re: Sliním...... Také. Já bl/bec, už zase čtu Mlsotník po snídani, ale do oběda daleko. |
Bubu 1.8.2008 9:29Re: Sliním...... Lenko, ty mlsná osobo! Ten salát z červené řepy musím zkusit. Úplně mi cvaklo tam vzadu za čelistma, slinné žlázy se stáhly a přímo cákly kyblík slin do pusy. Slintám tu jako Bára, když se cpu syrečkama. (to se olizuju, nevyplazuju) |
LENKA S 1.8.2008 12:23BUBU,NÁPODOBNĚ. PROTI TOBĚ A KAROLÍNĚ JSEM BŘÍDIL.!!! TEDY NEVÍM, KTERÁ Z NÁS JE MLSNĚJŠÍ. TVŮJ MEDOVNÍK APOD. MOJE BUŃKY AKTIVOVALY STRAŠNĚ. CHUDÁK JÁ, KTERÁ SLADKÝ NESMÍM A MÁM HUBNOUT... |
JanaBa 1.8.2008 11:11Re: Sliním...... Myslím, že začínám také slinit. Ale už je jedenáct pryč, tak budu mít brzy nárok. |