28.5.2024 | Svátek má Vilém


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Středomořská kuchyně pro každý den

Dnes se podíváme ne aromatické octy a kořeněné oleje, pravé italské pesto, zálivky na zeleninové saláty a na tipy na zeleninové saláty a těstovinové saláty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JanaBa 1.8.2008 11:07

Re: Ty octy a oleje

Na Kypru jsem si tenhle jogurt kupovala ochucený medem. Paráda!  A ještě věrší paráda byl jogurt půl na půl. Půl z krávy, půl z ovce. Sem si říkala, bud statečná, ochutnej. Byla jsem statečná a nelitovala. Moooc dobré!

Jakub S. 1.8.2008 11:50

Joghurt "My Honey": wow...

Ale to já dělám léta: Kvalitní smetanový jogurt si podle chuti, inspirace a otevřených sklenic v ledničce měním na ovocný a/nebo medový. Ale jenom malinko, na  n á d e c h  chuti - téměř nepostřehnutelný vánek vůně nad základem: jogurtem. Prostě odborně řečeno: jako aditivum. Ovšem současně slouží aji jako pigment. (To víte - pět let v Colorlaku...)

LENKA S 1.8.2008 12:06

ALEX,

TVOU  VYCHYTÁVKU  SE  SELSKÝM  JOGURTEM  ZNÁM  TAKY  UŽ  DLOUHO,  ALE  PRAVÝ  ŘECKÝ  JOGURT  JE  O  ZCELA  NĚČEM JINÉM.  TA   KRÉMOVITOST  A HUSTOTA  SE  S  NÁHRADOU  SROVNAT  NEDAJÍ.

Bubu 1.8.2008 15:18

Re: ALEX,

a když se do takto zahuštěného jogurtu přidá troška olivového oleje, dijonské hořčice, soli a pepře, je z toho prima zálivka na listový salát.

YGA 1.8.2008 8:29

LENKO S.

TYS NEOMEZENÁ STUDNICE RECEPISŮ. SALÁTY PARÁDA, TY SE HODÍ VŽDYCKY. ALE NADCHLY MĚ TY OCHUCENÉ OLEJE A OCTY. JENOM TO TU MĚLO BÝT DŘÍV - V SEZONĚ MALIN - MILUJU MALINY A TEN MALINOVÝ OCET MĚ NADCHL. NO NEVA, VYTISKNU, USCHOVÁM A ZA ROK SE TĚ ZEPTÁM, JAK SE TO DĚLÁ, PROTOŽE TO NEMŮŽU NAJÍT - JAK TYPICKÉ PRO MĚ ;-D. ALE URČITĚ ZKUSÍM TY BYLINKOVÉ - JÁ TOTIŽ V POSLEDNÍ DOBĚ NEDÁM DOPUSTIT NA DOBROMYSL A PŘEDEVŠÍM NA BAZALKU. A TAK MĚ NAPADÁ - A CO MATŘÍDOUŠKA, TA SE NIKAM NEHODÍ (MAMKA Z NÍ MÁ NA ZAHRÁDCE KOBEREC A VONÍ TO NÁDHERNĚ).

LA 1.8.2008 8:34

Re: LENKO S.

Ale hodí, jen se nebát a do něčeho jí přídat. Fantasii se meze nekladou.

Bubu 1.8.2008 9:22

Re: Re: LENKO S.

Mateřídouška je má oblíbená. Až budeš pést kuře, zkus mu bříško vycpat mateřídouškou a budeš překvapená a potěšená....

Tohle jsem vymyslela už jako malá holka, když jsme s našima na dovolené pekli kuře na klacku na ohni a já si tam celý týden oňuchávala polštáře voňavé mateřídoušky. Nějak mi seplo, že ta vůně si s kuřetem bude rozumět. Takže kuře s mateřídouškou má pro mě vůni prázdnin.

YGA 1.8.2008 9:33

Re: Re: Re: LENKO S.

No vida - já si hned říkala, že když to tak báječně voní, že se to musí i jíst.

LENKA S 1.8.2008 12:03

YGO, NEMOHLO TO BÝT DŘÍV, NEBYL ČAS TO SEPSAT.

VÍŠ,  ŽE  JEZDÍME  ZA  PETROU  ATAKY  JSEM  DENNĚ  14 DNŮ  JEZDILA  DO PLZNĚ. PŘÍŠTÍ   ROK  TO   NAJDEŠ.  TAKY  NEMŮŽEŠ  CHTÍT VŠE,  CO  VIDÍŠ.MATEŘÍDOUŠKU  MŮŽEŠ  POUŽÍT  TAKY,  ALE  JEN OPATRNĚ A JEN  TAM,  KDE   TO  MÁ  VONĚT PO  CITRÓNU  A  TYMIÁNU.  A  MŮŽEŠ  SI  Z  MATEŘÍDOUŠKY  UDĚLAT  I  LÉČIVÝ OLEJ(  DVĚ HRSTI   ČERSTVÉ BYLINY  NA 200ML RADĚJI OLIVOVÉHO   OLEJE, NECHAT  ZRÁT  14 DNÍ T,ENTOKRÁT  NA  SLUNÍČKU,  DENNĚ  TŘEPAT  OBSAHEM. PAK  PŘECEDIT  A POUŽÍVAT  NA MAZÁNÍ  NA    PRSA  V  DOBĚ, KDY  MÁŠ   ŠTĚKAVÝ  KAŠEL, KTERÉHO  SE  NEMŮŽEŠ  ZBAVIT.  A  TAKY  LZE  TU  MATEŘDOUŠKU   ZALÍT TEKUTÝM MEDEM  A PAK  UŽÍVAT  NA  ŠTĚKAVÝ  KAŠEL  PO LŽÍCÍCH.  MATEŘÍDOUŠKU  SI  TAKY  USUŠ A POUŽÍVEJ  Z  NÍ  VĚNEČKY   MEZI  PRÁDLO PROTI  MOLŮM  A  NA  OVONĚNÍ MÍSTO TĚCH  SMRADLAVÝCH  POSTŘIKŮ  NEBO   KULIČEK, KDYŽ  DÁŠ   MALÝ  VĚNEČEK  DO   UKLÁDANÉHO  ŠATSTVA, MOLI NEMAJ  ŠANCI.  NĚCO V NÍ  JE,  CO  JIM  NEVONÍ,  TAKŽE  SE  NENASTĚHUJÍ A NI NEKLADOU VAJÍČKA DO  ŠATSTVA.  MATEŘÍDOUŠKA  JE   VYNIKAJÍCÍ  NA  PRŮDUŠKY.  DÁ  SE   DÁVAT I  DO   SALÁTŮ K  JEJICH OCHUCENÍ.  ALE  JEN OPATRNĚ, A S  MÍROU, JELIKOŽ  JE  HODNĚ  AROMATICKÁ( VÍCE  NEŽ  TYMIÁN. VŠAK  JE   S TRMIÁNEM   HODNĚ  PŘÍBUZNÁ. V PŘÍRODĚ  JE  UŽ  DNES  MATEŘÍDOUŠKA  MOC  VZÁCNÁ A  JE  DOKONCE  V URČITÝCH  LOKALITÁCH   CHRÁNĚNÁ  ZÁKONEM. KDO  JI  MÁ  NA  ZAHRADĚ, MŮŽE  JI  SUŠI T A  NEPROHLOUPÍ. V  ZIMĚ, JAKO KDYŽ  JI  NAJDE.  DĚLÁ  SE  Z NÍ I LÉČIVÝ   NÁLEV(  1 LŽIČKA  SUŠENÉ   A  DRCENÉ/ SDRHNUTÉ)SE  PŘELIJE  250 ML  VROUCÍ  VODY, IHNED  SE  PŘIKRYJE   A  NECHÁ  15 MINUT  STÁT. PAK  SE  SCEZENÉ  A JEŠTĚ  HORKÉ  PIJE. LZE  NÁLEV OSLADIT  I  MEDÍKEM  A  DODAT  I  CITRÓN,  ALE  TEN UŽ  NUTNÝ  NENÍ. 

YGA 1.8.2008 12:17

Re: YGO, NEMOHLO TO BÝT DŘÍV, NEBYL ČAS TO SEPSAT.

JEJDA, LENKO, JÁ TO NEMYSLELA JAKO VÝTKU - JÁ VÍM, ŽE TOHO ČASU NEMÁŠ A MNOHDY ANI NÁLADU A CHUŤ - JÁ SI JEN TAK POVZDECHLA.

JINAK POUŽÍT MATEŘÍDOUŠKU PROTI MOLŮM  MĚ ZATÍM NENAPADLO - DÁVÁM VĚTŠINOU LEVANDULI (TU MÁ MAMKA NA ZAHRÁDCE TAKY), ALE UŽ BY TO CHĚLO TU VŮNI TROCHU OBMĚNIT - HNED ZÍTRA SI NAŠKUBU KYTIČKU A BUDU "VYCPÁVAT" SKŘÍNĚ.

MĚJ SE HEZKY A DÁVEJTE NA SEBE POZOR.

Hana W 1.8.2008 6:58

LENKO

TY RECEPTY NA OCHUCENE OLEJE A OCTY JSOU FANTASTICKE. TAKY JE DELAM. JESTE JEDNA POZNAMKA - DELA TO KRASNE DARKY. DO PEKNE FLASTICKY A SOUPNOUT TAM CERSTVE SNITKY BYLINEK  A JINE VECI, Z KTERYCH SE TO MARINOVALO.

LENKA S 1.8.2008 16:53

HANI, NÁPAD S DÁRKY JSE, MĚLA UŽ DÁVNO, JAKMILE JSEM TY OCTY A OLEJE ZAČALA DĚLAT VE VĚTŠÍM.

NAŠE  VĚRČA  A  HJEJÍ  MLÁDENEC  STÁLE  POUŽÍVAJÍ  NĚJAKÉ   OCHUCENÉ INGREDIENCE A  MAJÍ  ČÍM  DÁL  HLOUBĚJI  DO KAPSY.UŽ  JSEM  JE  TO  KOUZLO  NAUČILA  TAKY  DÁVNO, JELIKOŽ   TŘEBA  OCET    BALZAMIKO  NEBO NEBO  NĚJAKÝ  KUPOVANÝ  FEFERONKOVÝ  ČI   CHILLI  OLEJ JE  DĚSIVĚ   DRAHÝ.   BAZALKU  MÁM  SKORO  CELÝ  ROK ZA OKNEM V  TRUHLÍKU STÁLE  K  DISPOZICI  A  S  CHILLI  PAPRIČKAMI  JE  TO  TOTÉŽ. PROČ NEUŠETŘIT, KDYŽ JE   LEPŠÍ   SAMOVÝROBA.  PĚSTOVÁNÍ  BAZALKY  A  CHILLI PAPRIČEK  STÁLO  JEN  TA  SEMÍNKA  A  JEDNU  SAZENNIČKU  DO  ZAČÁTKU. OSTATNÍ  UŽ   JDE   ZÍSKAT  UZRÁNÍM  TOHO  PŮVODNÍHO. POKUD  BY BYL  ZÁJEM O  POSTUP  NA RECEPT  ZHOTOVENÍ JABLEČNÉHO OCTA, OZVĚTE  SE.  NEVÍM, ZDA JSEM  HO UŽ  NĚKDY  NEZVEŘEJŃOVALA,  ALE  JSEM  SI  JISTA, ŽE   JSEM  HO  POSÍLALA    JEŠTĚ  TOJEFUKOVI , ALE   ZVLÁŠ´T.  NENÍ  PROBLÉM  TO   DÁT  DO  DOKUMENTŮ  A PŘEPOSLAT ZÁJEMCŮM. ON TEN KUPVANÝ  JABLEČNÝ OCET  LEZE  TAKY  PĚKNĚ  DO PENĚZ. KDO MÁ  PŘÍSUN JABLEK  Z VLASTNÍ  SKLIZNĚ, UŠETŘÍ   PENÍZE.  JEN  TÉ   PRÁCE  JE  S JABLEČNÝM OCTEM  TROCHU  VÍCE.  KDO  MÁ  ČAS, POHRAJE  SI  S  NÍM  RÁD A  HLAVNĚ  VÍ, ŽE   DO  OCTA  NEDAL  ŽÁDNOU   ZBYTEČNOU  CHEMII.

Rpuť 1.8.2008 6:52

Sliním......

:-)

Li 1.8.2008 8:05

Re: Sliním......

Taktéž ;-):-P Salátky jsou to jediné, co se dá v tomhle vedru jíst ;-)

LA 1.8.2008 8:08

Re: Sliním......

Také. Já bl/bec, už zase čtu Mlsotník po snídani, ale do oběda daleko. :-(

Bubu 1.8.2008 9:29

Re: Sliním......

Lenko, ty mlsná osobo! R^ VTen salát z červené řepy musím zkusit. Úplně mi cvaklo tam vzadu za čelistma, slinné žlázy se stáhly a přímo cákly kyblík slin do pusy. Slintám tu jako Bára, když se cpu syrečkama.;-P (to se olizuju, nevyplazuju)

LENKA S 1.8.2008 12:23

BUBU,NÁPODOBNĚ. PROTI TOBĚ A KAROLÍNĚ JSEM BŘÍDIL.!!!

TEDY  NEVÍM, KTERÁ  Z NÁS  JE  MLSNĚJŠÍ.  TVŮJ MEDOVNÍK  APOD. MOJE  BUŃKY  AKTIVOVALY  STRAŠNĚ.  CHUDÁK JÁ, KTERÁ  SLADKÝ  NESMÍM A  MÁM HUBNOUT...

JanaBa 1.8.2008 11:11

Re: Sliním......

Myslím, že začínám také slinit. Ale už je jedenáct pryč, tak budu mít brzy nárok.