4.5.2024 | Svátek má Květoslav


KONTROVERZE: Nuda v Praze

23.4.2024

V závěru zpravodajské relace ve veřejnoprávní televizi došlo v pátek 19.dubna k historické události. Hned podotknu, že není ojedinělá. V bájném vyprávění starců, veteránů rozhlasu i televize, známe případy, kdy citlivé mikrofony zachytily slova, jež nebyla určená poslechu a někdy to ujede i politikům na tribunách, odkud se řídí chod světa. Tentokrát to ale bylo v televizi, moderátor Daniel Takáč oznámil konec relace a najednou předvedl to, čemu se říká vytřeštit oči, neboť se ozvala slova určená ke vstupu do dějin:

„Jděte do pr*ele. Vy jděte do pr*ele.‟

Sociálními sítěmi se bleskově rozneslo, že sochař David Černý poslal úřednici přes veřejný prostor Marii Foltýnovou do pr* ele. Opak je ale pravdou, jak se může každý přesvědčit odposlechem závěru relace. Úřednice placená za dozor nad veřejným prostorem poslala do pr* ele světově uznávaného sochaře. David Černý má takové renomé, že by se mohl usadit kdekoli na světě, kde by se mu zlíbilo, a mohl by tam tvořit, aniž by mu nějaká úřednice seděla za zády. Neudělal to, je to český sochař a tvoří doma.

Marie Foltýnová není první, kdo mu chtěl práci znechutit. Vzpomeňme, jak se k němu choval Milan Knížák, tam to dopadlo tak, že z rukou Václava Havla přebíral tehdy ještě prestižní Cenu Jindřicha Chalupeckého na chodníku před Národní galerií. Knížák ho tehdy z galerie vyhodil, po skoro pětadvaceti letech uměleckých úspěchů mu chce Marie Foltýnová zatrhnout instalaci plastik na budově renovovaného obchodního domu Máj, jak si to majitelé domu objednali – a autoři budovy s instalací souhlasí.

Verbální úlet paní kurátorky, zpečetěný očekávatelnou umělcovou rekcí, je třešnička na dortu. Všimněte si, že s Černým se spojuje floskule „kontroverzní umělec‟. I naše Wikipedie ho charakterizuje jako tvůrce různých kontroverzních a provokativních plastik. Co by to bylo za umění, které neprovokuje? Padla slova, že Černého chystaná instalace je kýč. Můj ty bože, kýč! Až si obchoďák posadí na střechu baráku Santa Clause, bude to kýč. Stíhačka s motýlími křídly je inspirující vize, jako Porsche napíchnuté na špendlíku před BB Centrem na Brumlovce. Fádně šedivé město umí vyzdobit jako galerii, komentoval Černého tenkrát server Aha! Trefná charakteristika. Právě o to zde běží. Praha budiž šedá, nezajímavá. Tančícímu domu se nedalo zabránit, protože Havel bydlel vedle v baráku. Od té doby musí být všechno způsobné, podle akademického foršriftu. Černý by už nemohl Cenu Chalupeckého dostat. Je to kolektivní ocenění, plně inkluzivní. Chystá se „statut umělce‟. Nevím, jestli bude mít Černý šanci. Když ne, taková paní Foltýnová to bude mít snazší. Nebude ho muset posílat do pr* ele. Prostě mu nedá razítko a Černý bude v pr* eli.

Ba ne, nebude. Někam odjede, na Azurové pobřeží nebo do Barcelony a bude tam tvořit.

pSÁNO PRO lIDOVÉ NOVINY, 22.4.