26.10.2020 | Svátek má Erik


MLSOTNÍK: Halva nebo chalva?

5.3.2008

Od té doby jsem to nikdy nikde neviděla. Až jednou tady. Koukám, v obchodě za sklem cihla, zabalená ve staniolu a celofánu... Tak jsem si plátek koupila. A bylo to ono!!!!

Od té doby jsem trestala svůj žlučník, který halvu neměl vůbec rád. Teď už žlučník nemám, tak se snažím kupovat to menší, 1/2 kg balení, protože prostě u halvy si neumím říct DOST!

Několikrát na mě mezi recepty vyskočilo slovo halva. Jenže to bylo z krupice! No, nijak jsem nad tím moc nepřemýšlela. Co bych se s tím vařila, vždyť se to tu dá koupit, není nijak drahá a navíc je halal! ;-)

Jenže teď se na mlsotníku párkrát mluvilo o halvě a mě to začalo zajímat. Takže jsem se šla proběhnout po internetu, a tady se s vámi dělím o výsledek.

(Pozn. red - zde byly názvy halvy v různých jazycích, ale bohužel vzhledem k množství znaků, se kterými by si redakční systém neporadil, jsem tuto naučnou část musela vypustit...Dede)

Halva je z Arabského slova, znamenajícího sladké. V Indii, Iranu, Turecku, Pakistánu a okolí se dělá halva ponejvíc z krupice. Ve Středozemí, Balkánu se dělá halva hlavně ze sezamové pasty. Halva se taky dá dělat ze slunečnicových semen, mrkve atd.

No a tady jsou recepty na různé druhy halvy. Samozřejmě je jich mnohem víc, ale tyhle se mi líbily.

Sezamová:

2 hrnky medu zahřejeme na 115°C. 1 1/2 hrnku tahini (sezamovou pastu) zamícháme aby se spojila s olejem, který je na povrchu a zahřejeme na 50°C. Obě hmoty smícháme, a dáme na naolejovaný vál. Dobře prohněteme (hnětění pomůže k lehkosti struktury) a dáme do vyolejované formy ztuhnout.

Chceme-li přidat příchuť nebo ořechy, smícháme je s medem před přidáním tahini.

Krupicová:

9 hrnků vody a 3 hrnky cukru svaříme na lehký sirup 20 minut předem. 1 1/2 hrnku másla rozpustíme, přidáme 3 hrnky krupice za stálého míchání a necháme zezlátnout. Přidáme 1/2 hrnku sekaných mandlí. Potom vmícháme sirup.

Snížíme teplotu, hrnec přikryjeme a necháme stát 1/2 hodiny, než krupice vsaje sirup. Dáme do formy a necháme zchladnout. Po zchladnutí můžeme vyklopit jako dort. Lze posypat skořicí.

Moučná:

1 hrnek cukru a 1/2 hrnku vody uvedeme do varu. Až se cukr rozpustí, přidáme 4-6 šafránových nebo 1/2 KL mletého šafránu a 1/4 hrnku rosewater (růžové vody).

1 hrnek másla rozpustíme a pomalu vmícháme 1 hrnek mouky až vznikne pasta (stále máme na mírném teplotě). Pomalu vmícháme cukrový sirup. Dáme do formy, necháme ztuhnout a krájíme na menší kousky.

Mrkvová:

250 g strouhané mrkve a 4 hrnky mléka vaříme hodinu, za častého míchání. Potom přidáme 6 KL másla, 1/2 hrnku cukru a kardamonová semínka a vaříme další 1/2 hodinu. Necháme ztuhnout. Před podáváním posypeme sekanými mandlemi a pistáciemi.

 

Possum


Hledáte zdravou svačinku? Sáhněte po kapsičce od Sunaru, která je komplet BIO včetně obalu
Hledáte zdravou svačinku? Sáhněte po kapsičce od Sunaru, která je komplet BIO včetně obalu

Když se řekne Sunar, co se vám jako první vybaví? Chutné sušené mléko? Není se čemu divit. Sunar a jeho kojenecká výživa tu je pro naše miminka už...