Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Kulaté sladké, placaté slané
GRILOVANÁ KRKOVICE
Zahradní grilování má svou pointu, a čím chutnější bašta, tím je hezčí a voňavější letní večer, tak vám prozradím, jak si léto vylepšujeme:
6 vykostěných plátků krkovice (á 220 gramů) se neklepe, ale jemně se prošmikají, aby se na grilu nekroutily, maso se promne nejdříve v citronové šťávě a pak se minimálně na jeden den uloží odpočívat do chladna v marinádě tohoto složení:
2 dcl oleje + 200 gramů kremžské hořčice + 3 pol. lžíce medu + 1 pol. lžíce mletého koriandru + 3 pol. lžíce rajč. protlaku + 1 čaj.lžička ml. bílého pepře + 3 pol. lžíce smetany.
Přílohou je křen s chlebem, nebo podle zvyklostí …
Přeji vám dobrou chuť, ať se bašta nepřipálí.
DORT
Tak abyste si mohli udělat někteří napoprvé a někteří opáčko dortu, který dostala Dede k narozeninám v prosinci 2007, je tady recept, ovšem na normální dortovou formu:
Dortová forma vymazaná máslem a pokropená hrubou strouhankou se naplní hmotou, která se udělá z ušlehaných 6 žloutků + 9 pol. lžic horké vody + 30 dkg mouč. cukru, po našlehání se přidají 2 čaj. lžičky škrobové moučky spolu s 30 dkg polohr.mouky, jemně se vmíchá sníh ze 6 bílků a peče se zhruba 45 minut při cca 170 st. C.
Po vychladnutí se korpus třikrát rozkrojí a promaže se postupně krémem-marmeládou-krémem a pak se zušlechtí zbytkem krému a nazdobí. Marmeláda je nejvhodnější meruňková nebo višňová.
Krém: svaří se čtvrt l vody s 1 bal. pud. prášku (vanilkový nebo karamelový) s 20 dkg cukru a vychladlá hmota se zašlehá do 25 - 30 dkg másla; vymíchá se půl deci rumu (brandy, koňak) se 2 pol. lž. kakaa, musí to být bez hrudek a kakaová opilá hmota se zašlehá do krému.
(Dort Dede byl veliký, tak byl promazán vícekrát a navíc i dvoubarevnou nugetou)
Tož ať se zadaří!
Vše potřebné zjistíte zde...