25.10.2020 | Svátek má Beáta


MLSOTNÍK: Kulaté sladké, placaté slané

11.4.2008

GRILOVANÁ KRKOVICE

Zahradní grilování má svou pointu, a čím chutnější bašta, tím je hezčí a voňavější letní večer, tak vám prozradím, jak si léto vylepšujeme:

6 vykostěných plátků krkovice (á 220 gramů) se neklepe, ale jemně se prošmikají, aby se na grilu nekroutily, maso se promne nejdříve v citronové šťávě a pak se minimálně na jeden den uloží odpočívat do chladna v marinádě tohoto složení:

2 dcl oleje + 200 gramů kremžské hořčice + 3 pol. lžíce medu + 1 pol. lžíce mletého koriandru + 3 pol. lžíce rajč. protlaku + 1 čaj.lžička ml. bílého pepře + 3 pol. lžíce smetany.

Přílohou je křen s chlebem, nebo podle zvyklostí …

Přeji vám dobrou chuť, ať se bašta nepřipálí.

DORT

Tak abyste si mohli udělat někteří napoprvé a někteří opáčko dortu, který dostala Dede k narozeninám v prosinci 2007, je tady recept, ovšem na normální dortovou formu:

Dortová forma vymazaná máslem a pokropená hrubou strouhankou se naplní hmotou, která se udělá z ušlehaných 6 žloutků + 9 pol. lžic horké vody + 30 dkg mouč. cukru, po našlehání se přidají 2 čaj. lžičky škrobové moučky spolu s 30 dkg polohr.mouky, jemně se vmíchá sníh ze 6 bílků a peče se zhruba 45 minut při cca 170 st. C.

Po vychladnutí se korpus třikrát rozkrojí a promaže se postupně krémem-marmeládou-krémem a pak se zušlechtí zbytkem krému a nazdobí. Marmeláda je nejvhodnější meruňková nebo višňová.

Krém: svaří se čtvrt l vody s 1 bal. pud. prášku (vanilkový nebo karamelový) s 20 dkg cukru a vychladlá hmota se zašlehá do 25 - 30 dkg másla; vymíchá se půl deci rumu (brandy, koňak) se 2 pol. lž. kakaa, musí to být bez hrudek a kakaová opilá hmota se zašlehá do krému.

(Dort Dede byl veliký, tak byl promazán vícekrát a navíc i dvoubarevnou nugetou)

Tož ať se zadaří!

 

Ejška







KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !