Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Kulaté sladké, placaté slané

11.4.2008

GRILOVANÁ KRKOVICE

Zahradní grilování má svou pointu, a čím chutnější bašta, tím je hezčí a voňavější letní večer, tak vám prozradím, jak si léto vylepšujeme:

6 vykostěných plátků krkovice (á 220 gramů) se neklepe, ale jemně se prošmikají, aby se na grilu nekroutily, maso se promne nejdříve v citronové šťávě a pak se minimálně na jeden den uloží odpočívat do chladna v marinádě tohoto složení:

2 dcl oleje + 200 gramů kremžské hořčice + 3 pol. lžíce medu + 1 pol. lžíce mletého koriandru + 3 pol. lžíce rajč. protlaku + 1 čaj.lžička ml. bílého pepře + 3 pol. lžíce smetany.

Přílohou je křen s chlebem, nebo podle zvyklostí …

Přeji vám dobrou chuť, ať se bašta nepřipálí.

DORT

Tak abyste si mohli udělat někteří napoprvé a někteří opáčko dortu, který dostala Dede k narozeninám v prosinci 2007, je tady recept, ovšem na normální dortovou formu:

Dortová forma vymazaná máslem a pokropená hrubou strouhankou se naplní hmotou, která se udělá z ušlehaných 6 žloutků + 9 pol. lžic horké vody + 30 dkg mouč. cukru, po našlehání se přidají 2 čaj. lžičky škrobové moučky spolu s 30 dkg polohr.mouky, jemně se vmíchá sníh ze 6 bílků a peče se zhruba 45 minut při cca 170 st. C.

Po vychladnutí se korpus třikrát rozkrojí a promaže se postupně krémem-marmeládou-krémem a pak se zušlechtí zbytkem krému a nazdobí. Marmeláda je nejvhodnější meruňková nebo višňová.

Krém: svaří se čtvrt l vody s 1 bal. pud. prášku (vanilkový nebo karamelový) s 20 dkg cukru a vychladlá hmota se zašlehá do 25 - 30 dkg másla; vymíchá se půl deci rumu (brandy, koňak) se 2 pol. lž. kakaa, musí to být bez hrudek a kakaová opilá hmota se zašlehá do krému.

(Dort Dede byl veliký, tak byl promazán vícekrát a navíc i dvoubarevnou nugetou)

Tož ať se zadaří!

 

Ejška


zpět na článek