25.10.2020 | Svátek má Beáta


MLSOTNÍK: Zrní (2)

18.2.2008

Další příhoda je trochu smutná, takže ji raději psát nebudu, jen připomenu ještě jednou: Jáhly 2x, raději 3x spařit vařící vodou a propláchnout studenou vodou než začneme vlastní přípravu.A co je to Burghul (burgul)? Jde o předvařenou a nalámanou pšenici. Úprava je rychlá.

Jáhlové rizoto
300 g jáhel,
200 g kuřecího masa,
1 PL olivového oleje,
1 cibule (nakrájené),
sůl, pepř, paprika.
Můžeme přidat houby.

Jáhly 3x spaříme a prolejeme studenou vodou. Na oleji osmažíme cibuli, přidáme maso a osmažíme. Přidáme koření a jáhly, podlijeme a dusíme do měka. Občas promícháme, popřípadě ještě podlijeme.


Bulgur se zeleninou
250 g bulghur,
800 ml vařící vody,
2 PL olivového oleje,
3 PL citronové štávy,
2 pórky (nakrájené),
2 stroužky česneku (utřené),
10 chřestů (nakrájených),
150 g hrášku (mraženého),
4 PL petržele nebo máty (pokrájené),
sůl a pepř.

Bulghur zalijeme vařící vodou a necháme stát asi 30 minut (po 15 minutách promícháme), potom scedíme. V míse rozmícháme 1 PL oleje, štávu a pepř a vmícháme bulghur. Na zbylém oleji osmažíme česnek a porek. Chřest uvaříme do měka. Hrášek uvaříme a vše přidáme k bulghur a promícháme. Nakonec posypeme petrželí nebo mátou. Podáváme chladné.


Pilaf z bulghur
200 g bulghur,
2 PL olivového oleje,
3 cibule (nakrájené),
1-2 stroužky česneku (utřeného),
350 ml zeleninového vývaru (může být i z kostky),
350 ml rajčatové štávy,
1 rajče (nakrájené),
1 paprika (nakrájená),
2 PL čerstvé nebo 1 PL sušené bazalky,
sůl a pepř.

Na oleji osmažíme cibuli a česnek, přidáme vývar a štávu. Do vařící přidáme bulghur a vaříme asi 15 minut. Přidáme zbytek přísad a ještě chvíli povaříme.
Kdo to má rád ´horké´, může si přidat chilli.


Kibbeh (Lebanese karbanátky)
135 g burghul,
400 ml zeleninového vývaru,
400 g mletého jehněčího masa,
1 cibule (nakrájená),
50 g piniových oříšků (pražených a nasekaných),
15 g čerstvého koriandru (nakrájeného),
1/4 KL mletého nového koření,
1/2 KL mletého římského kmínu,
1/2 KL skořice,
1/2 KL chilli prášku,

Do mísy dáme burghul a zalijeme vařícím vývarem. Necháme stát 15 minut. Potom povaříme asi 5 minut nebo dokud se většina tekutiny nevypaří. Necháme vychladnout. Do zchladlého burghul přidáme ostatní přísady a pořadně promícháme. Ze vzniklé hmoty tvoříme kuličky (které můžeme dát na špejli), a opékáme na grilu či pánvi.

Plněné cibule
8 velkých cibulí (oloupaných),
1/3 hrnku rozinek,
1/3 hrnku burghul,
3 stroužky česneku (utřené),
1 PL olivového oleje,
400 g mletého jehněčího masa,
2 KL mletého řimskeho kmínu,
1/2 KL skořice,
1 KL mletého koriandru,
1/4 KL cayenne pepře.

Cibule povaříme asi 10 minut. Scedíme. 300 ml vody si necháme a namočíme v ní burghul a rozinky asi na 20 minut. Vršky cibulí seřízneme, střed vydlabeme a obojí pokrájíme. Do rozehřátého oleje dáme maso a osmažíme. Přidáme koření, cibuli a povaříme asi 10 minut. Vmícháme burghul. Do vymazaného pekáče postavíme cibule, naplníme směsí, přikryjeme alobalem a pečeme asi 20 minut. Odkryjeme a dopečeme dalších asi 10 minut.
Taktéž se dají dělat plněné rajčata či papriky, ale ty nepředvařujeme.


 

Possum