25.10.2020 | Svátek má Beáta


MLSOTNÍK: Netradiční úprava tradičních zvířátek

10.3.2008

Kapr na zelenince

Vezmeme sklenici nakládané zeleniny (např. Moravanka) scedíme ji. Větší kousky, jako jsou okurčičky nebo cibulky, rozkrájíme, feferonku buď také rozkrájíme nebo se vyndá. Potom do pekáčku na rozpálený olej naklademe kůží dolů osolené porce kapra. Kapra zasypeme zeleninkou a nadrobno nakrájeným česnekem (není nutné). Lojdová - kapr se zeleninou

Nepřikrytý pekáček dáme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 200 - 220 stupňů asi 20 minut.

Po vyndání z trouby přendáme porce na připravené talíře a do pekáčku s většinou zeleniny kápneme trochu sojové omáčky. Zamícháme a necháme přejít varem. Zeleninou se šťávou přelijeme přílohu (doporučuji rýži).

Kachna po singapursku

Tento recept je pro ty, kteří už neví, jak by tu bláznivou drůbež udělali a potřebují nějakou změnu od té obligátní pečené kachny s knedlíky a se zelím.

Tučnější kachnu nebo husu zevnitř potřeme směsí zázvoru, koriandru, mletého badyánu a soli. Chvíli necháme odležet a uděláme si mezitím pastu na potření. Do pasty patří trocha octa, med, zázvor, koriandr, salsa, kečup, sojová omáčka a pokud moc teče, trochu hladké mouky na zahuštění. Pastou potřeme kachnu zvenčí i zevnitř a necháme minimálně 3 hodiny odležet (nejlépe přes noc).

Odleželou kachnu můžeme v létě péct na rožni nebo na roštu na dřevěném uhlí. Jednodušší a nezávislé na počasí je pečení v troubě. Pečeme zvolna, za občasného podlévání.

Když je kachna pečená, uděláme si omáčku: na kousky nakrájíme kyselou okurku nebo pórek, přidáme kečup a sojovou omáčku. Necháme přejít varem. Při pečení v pekáči slouží za základ puštěná šťáva, při pečení na rožni si ji musíme udělat někde vedle.

Před časem vyšel na Mlsotníku recept na králíka s česnekovou omáčkou. Dnes je tu modifikace to ty, ke kterým má česnek odpor: majoránku nahradíme paprikou a místo česneku použijeme kuličky zeleného pepře.

LFSHA