Pátek 20. června 2025, svátek má Květa
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Netradiční úprava tradičních zvířátek

LFSHA
diskuse (13)

Kapr na zelenince

Vezmeme sklenici nakládané zeleniny (např. Moravanka) scedíme ji. Větší kousky, jako jsou okurčičky nebo cibulky, rozkrájíme, feferonku buď také rozkrájíme nebo se vyndá. Potom do pekáčku na rozpálený olej naklademe kůží dolů osolené porce kapra. Kapra zasypeme zeleninkou a nadrobno nakrájeným česnekem (není nutné). Lojdová - kapr se zeleninou

Nepřikrytý pekáček dáme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 200 - 220 stupňů asi 20 minut.

Po vyndání z trouby přendáme porce na připravené talíře a do pekáčku s většinou zeleniny kápneme trochu sojové omáčky. Zamícháme a necháme přejít varem. Zeleninou se šťávou přelijeme přílohu (doporučuji rýži).

Kachna po singapursku

Tento recept je pro ty, kteří už neví, jak by tu bláznivou drůbež udělali a potřebují nějakou změnu od té obligátní pečené kachny s knedlíky a se zelím.

Tučnější kachnu nebo husu zevnitř potřeme směsí zázvoru, koriandru, mletého badyánu a soli. Chvíli necháme odležet a uděláme si mezitím pastu na potření. Do pasty patří trocha octa, med, zázvor, koriandr, salsa, kečup, sojová omáčka a pokud moc teče, trochu hladké mouky na zahuštění. Pastou potřeme kachnu zvenčí i zevnitř a necháme minimálně 3 hodiny odležet (nejlépe přes noc).

Odleželou kachnu můžeme v létě péct na rožni nebo na roštu na dřevěném uhlí. Jednodušší a nezávislé na počasí je pečení v troubě. Pečeme zvolna, za občasného podlévání.

Když je kachna pečená, uděláme si omáčku: na kousky nakrájíme kyselou okurku nebo pórek, přidáme kečup a sojovou omáčku. Necháme přejít varem. Při pečení v pekáči slouží za základ puštěná šťáva, při pečení na rožni si ji musíme udělat někde vedle.

Před časem vyšel na Mlsotníku recept na králíka s česnekovou omáčkou. Dnes je tu modifikace to ty, ke kterým má česnek odpor: majoránku nahradíme paprikou a místo česneku použijeme kuličky zeleného pepře.

Aston Ondřej Neff
20. 6. 2025

Nastala sezona skandálů (bude hůř).

Jan Ferenc
20. 6. 2025

Za Izraelem jednoznačně stojí i Česká republika.

Jan Bartoň
20. 6. 2025

Rusko napadlo Ukrajinu a je agresorem, Izrael napadl Írán.

Ondřej Neff
20. 6. 2025

Napůl ostříhaná hlava budí pozornost.

Ivo Fencl
20. 6. 2025

Výbor z Foglarova deníku přesto právě vychází

kh Kateřina Havlická
20. 6. 2025

Jaká je aktuální situace v Íránu? I samotní Íránci by to rádi věděli. Od začátku nejnovějšího...

Lidovky.cz
20. 6. 2025

Zatím si na EuroBasketu v Brně vedou parádně. České reprezentantky nedaly šanci ani Portugalkám a...

Lidovky.cz, ČTK
20. 6. 2025

Markéta Vondroušová postoupila na tenisovém turnaji v Berlíně do semifinále. Tunisanku Uns...

Lidovky.cz, ČTK
20. 6. 2025

Dálnici D5 u Bavoryně na Berounsku v pátek v podvečer uzavřela nehoda čtyř aut – nákladního a...

herp Petr Heřmánek, ČTK
20. 6. 2025

Dálnici D10 ve směru na Prahu na 56. kilometru u Mnichova Hradiště uzavřela ve středu na osm hodin...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz