Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996
5.5.2024 | Svátek má Klaudie
MLSOTNÍK: Využití bezinek a jejich společenský význam
27. června 2014
aneb
Případ křepčícího kovotepce
více
MLSOTNÍK: Biscuits – americké bochánky bez vajec
20. června 2014
Slovo biscuit je jedno z kulinárních slov, které má v každé zemi jiný význam.
více
MLSOTNÍK: Coleslaw (americký salát ze zelí)
30. května 2014
V dubnu Matylda napsala do Mlsotníku dva dobré recepty na saláty ze zelí. U druhého (jak se sama zmínila) našla částečnou inspiraci v oblíbeném...
více
MLSOTNÍK poněkud brutální
23. května 2014
Bylo, nebylo, ale jo, bylo. V 80. letech na jedné velké poště, v tehdá dělnické čtvrti.
více
MLSOTNÍK: Zeeelííí!
4. dubna 2014
Mám ráda saláty ze syrového zelí. Jak ty, co dávají v restauracích (a nevadí mi ani s koprem, ani s křenem, jenže na ně nemám recept), tak ty, co...
více
MLSOTNÍK: Zelená roláda
24. ledna 2014
To jsem tak bádala, co udělat na silvestrovský mejdan, a hledala jsem mlsotku, ne úplně obvyklou a přitom snadno se konzumující, nejlépe rukama. Moje...
více
MLSOTNÍK: Zapečená treska po portugalsku (Portuguese cod bake)
28. prosince 2013
Během letošní návštěvy našich londýnských přátel pro nás Chris uvařila jídlo, které jsem dosud neznala - Portuguese cod bake. Moc nám s manželem...
více
MLSOTNÍK: Rybu? Nedáme si rybu?
20. prosince 2013
Takhle se někdy ptám doma před víkendem. Jsem na ryby hrozně vybíravá a prostě nekoupím jinou rybu než živou. Naštěstí naše sádky prodávají živé ryby...
více
MLSOTNÍK: Chvála pomalého pečení
13. prosince 2013
Sestřička mě zkušeným hmatem bere za předloktí a při tom na mě spiklenecky zamrká: „Ty byly!!“ Pích, a už se má tekutina z nejvzácnějších ocitá v...
více
MLSOTNÍK: Co se v zimě naučíš...
26. února 2010
... aneb Mrzneme chutně, levně, hospodárně. A nutno dodat, že od pozdního jara do podzimu mrzne naše domácnost tímto způsobem i poměrně často.
více
MLSOTNÍK: Bylinky jako náhražka kuchyňské soli
20. února 2010
Tyto bylinkové kombinace a finty pro lidičky s nemocnými ledvinami, vysokým tlakem nebo s nemocným (poinfarktovým) srdíčkem, kteří buď vůbec nesmějí...
více
MLSOTNÍK: Svačina
10. února 2010
Mami, a co mi dáš zejtra k svačině? Tahle otázka každou matku stoprocentně vytočí a následuje odpověď: "Nic, to přežiješ."
více
MLSOTNÍK: Kanapé na kanapi
22. ledna 2010
Tak jsme nedávno s kamarádkou RenatouE zabrousily na téma "canapés" - malé obložené chlebíčky nesoucí zvláštní francouzské jméno - homonymum.
více
MLSOTNÍK: Brambory, kobzole, bandury, erteple...
15. ledna 2010
Když jsem na Zvířetníku nedávno uviděla Blážiny slané cuketkové recepty, napadlo mne, že patrně spousta Čechů (ba ani Zvířetníků) nebude znát...
více
MLSOTNÍK: Domácí žitný chleba
8. ledna 2010
Po dobrém žitném chlebě se mi začalo stýskat brzy, vlastně hned po tom, co jsem se vystěhovala do Anglie. V Londýně se naštěstí dal tehdy snadno...
více
MLSOTNÍK: Jednou v roce na Vánoce aneb předvánoční poradna
18. prosince 2009
Máte rádi smaženého kapra? Já ne. Odmalička. Jsou v něm kosti a je to moc vodnaté. Přesto odjakživa ctím tradici a na Štědrý večer máme smaženého...
více
MLSOTNÍK: Americky jablkový koláč podle starší tradice a znovelizovaný
11. prosince 2009
Je podzim a k tomu patří jablka. Předpokládám, že řada z vás si jablíčka nasyslila a když ne, tak teta na venkově, hyper super, trh nebo vietnamský...
více
MLSOTNÍK: Rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu (1)
4. prosince 2009
Jak rychle a snadno uctít nečekanou návštěvu, když přece jen máme chvíli na smažení nebo pečení.
více
MLSOTNÍK: Dobrodružné bagetky podle pana Cuketky
27. listopadu 2009
Co upéct, když vám onemocní dvě děti najednou? Vyzkoušejte Pain a l'ancienne - chléb postaru. Potřebujete na něj totiž spoustu času.
více
MLSOTNÍK: Ratatouille
20. listopadu 2009
Jak jsem psala kdysi dávno (recept na pivní jablkový koláč), ráda vařím zeleninová jídla. Maso totiž moc nemusím, i když nejsem vegetarián. Ale...
více
MLSOTNÍK: Lilek a tykev Hokaidó
13. listopadu 2009
Milí Zvířetníčkové, dnes bych se s vámi ráda rozdělila o recepty z liku (baklažánu) a dýně Hokaidó, protože právě tato výborná a velmi zdravá...
více
MLSOTNÍK: Slané koláče
6. listopadu 2009
Milí Zvířetníci, ráda bych se s vámi podělila o dva skvělé recepty na slané koláče. Ten první recept jsem dostala od mé kolegyně, která ho uchovává...
více
MLSOTNÍK: Když nás honí mlsná
30. října 2009
Občas každého něco přepadne. Co s tím dělat? Můžete zkusit třeba šneky nebo Juliánin medový věnec...
více
MLSOTNÍK: S dětmi v kuchyni - Burekaki podle Panajotise
2. října 2009
Před časem jsem vám napsala recept na lilkové závitky burekaki. Dnes vám odhalím některá úskalí toho receptu.
více
MLSOTNÍK: Čím přispívá firma Bratří Zátkové k osvobození moderní hospodyně? (5. část)
25. září 2009
Zátkova bramborová mouka je jemně raffinovaná, čistá moučka škrobová, jež se znamenitě hodí k zahušťování jemných omáček a krémů. Mouka bramborová...
více
MLSOTNÍK: Pivní koláč
18. září 2009
Dobrý den všem. Po přečtení předchozího Mlsotníku s recepty na ovocné koláče od Matyldy přispívám i já svojí troškou.
více
MLSOTNÍK: Koláče s ovocem
11. září 2009
Letos zvlášť velká nadúroda rybízu ani josty nebyla, a tak jsem nevařila marmeládu, nýbrž jen pekla koláče. Pak jsem občas koupila borůvky a čekají...
více
MLSOTNÍK: Jak vaří kyrios Panajotis
4. září 2009
Pro své i vaše potěšení a poučení jsem přemluvila šéfkuchaře hotelu Pavlina, aby mě nechal nahlédnout do kuchyně.
více
MLSOTNÍK: Čím přispívá firma Bratří Zátkové k osvobození moderní hospodyně? (4.)
15. srpna 2009
Zátkova východoindická tapioka ve vločkách znamená chutné a zajímavé zpestření našich jídelních lístků. Tapioka je jakýsi druh sága, které se vyrábí...
více
MLSOTNÍK: Vařonka
7. srpna 2009
Byl jsem mockrát dotazován, co tohle slovo znamená, co se pod ním skrývá. Tak jsem se zeptal internetu. Když zadáte tohle slovo na Seznamu, vyběhne...
více
MLSOTNÍK: Čím přispívá firma Bratří Zátkové k osvobození moderní hospodyně? (3.)
31. července 2009
Těstoviny, jež vyrábí tato firma ve své továrně, jsou jednak různé těstoviny ozdobné, tak řečené bologneské. Jsou to velké i malé lodičky, košíčky,...
více
MLSOTNÍK: Moussaka
17. července 2009
Před časem byl v Mlsotníku recept na Rattatouille (od Lenky z Francie) a následná diskuze o lilcích, které se do tohoto dobrého jídla přidávají. A...
více
MLSOTNÍK: Pošírování
10. července 2009
Pošírování je vaření ve vodě s přidáním octa či vína a koření či bylinek. Při klasickém pošírování vložíme potravinu do vařící tekutiny a pomalu...
více
MLSOTNÍK: Čím přispívá firma Bratří Zátkové k osvobození moderní hospodyně? (2.)
3. července 2009
Na prvním místě třeba jmenovati hlavní výrobek fy. Monopol Bří. Zátkové v Českých Budějovicích.
více
MLSOTNÍK: Ratatouille
26. června 2009
Ve Francii máme letní slogan: Pro vaše zdraví denně 5 druhů ovoce nebo zeleniny!
více
MLSOTNÍK: Zátkova kuchařka (1)
19. června 2009
Onehdy zalkala Dede, že nemá nic do Mlsotníku. Protože jsem zrovna den před tím narazila v knihovně na starou a půvabnou Zátkovu kuchařku, napadlo...
více