27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


MLSOTNÍK: Když nás honí mlsná

30.10.2009

Šneci

Ingredience: 1 balíček listového těsta, 1/4 kg naplátkované anglické slaniny, 30 dkg plátkového sýra, 1 (a kousek?) párek, hořčice (nejlépe dijonská), kečup (nejlépe ostrý), česnek (doporučuji sušený)

Dobře promícháme hořčici, kečup a česnek. Na válu pečlivě rozválíme listové těsto a pomažeme připravenou směsí. Poklademe anglickou slaninou a sýrem. Poté vše stočíme kolem párku jako roládu, nakrájíme na 1 cm tlusté plátky a klademe je na plech. Pečeme do zlatova.

Po vyndání plechu z trouby se ozbrojíme vařečkou a do dostatečného ochladnutí odháníme dvou- i čtyřnohé mlsouny, aby si nespálili čumáček.

Pozn.: Množství jsou orientační, záleží na kvalitě a váze surovin, tloušťce plátků, délce nožiček a hlavně na ZTRATNÉM.

Juliánin medový věnec

Bylo by chybou zatracovat knížku jen kvůli názvu, obalu a námětu. V knize o bílých paních lze totiž nalézt i zajímavé recepty.

Ingredience: 1/4 kg medu, 5 dkg sekaných mandlí nebo ořechů, jemné kandované ovoce nebo rozinky, tuk

Těsto: 1 vejce, 1 lžíce olivového oleje, 20 ml amaretta likéru (opravdu velice málo!), citrónová kůra, 15 dkg mouky

Vypracujeme jemné těsto a uválíme z něj malé kuličky. Na pánvi rozpálíme tuk, přidáme med a necháme ho přejít varem. Poté přimícháme kuličky, mandle, oříšky, kandované ovoce a rozinky. Směs nalijeme do bábovkové formy (nejlépe silikonové) a necháme vychladnout. Pak už si s ním každý mlsoun poradí sám i bez návodu.

Rychlá domácí zmrzlina

Otevřeme vaničku s tvarohem (chce to opravdu vaničku, aby byl tvaroh řidší), přimícháme do tvarohu požadovanou "příchuť" (rozmačkané ovoce, marmeládu, nastrouhanou čokoládu,...) a dáme zmrznout. Tímto získáme opravdu neošizenou zmrzlinu v oblíbené příchuti.

Tři jídla z jednoho kusu masa

1)

Smažené rýžové nudle: Uvaříme si potřebné množství rýžových těstovin. Králičí stehno vykostíme a maso nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném tuku zesklovatíme cibulku, přidáme maso, papriku, kukuřici, mrkev, olivy a další zeleninu dle chuti. Zakápneme ústřicovou omáčkou. Nakonec přidáme vařené nudle a necháme jen tak překulit.

2)

Polévka: Kosti ze stehna hodíme do hrnce s vodou, osolíme a důkladně uvaříme. Pak přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, játrovou zavářku a zbytky masa obrané z kostí (přejícnější mohou vynechat). Na úplný konec vaření přizdobíme něčím zeleným, co zahrádka/mrazák nabídne.

3)

Kostičky předložíme psovi, který nás za to zahrne velikou porcí upřímné psí lásky. To je ze všech tří zde uváděných jídel to nejlepší (a nepřibírá se po něm).

LA