MLSOTNÍK: Čím přispívá firma Bratří Zátkové k osvobození moderní hospodyně? (3.)
Dále jsou to všemožné zavářky do polévky, o nichž je podrobně pojednáno ve zvláštní stati "Hotové zavářky". Hlavně jsou to nudle, flíčky a makarony, vyráběné v různých druzích.
Nudle řezané ve čtyřech šířkách, z nichž se tlustší číslo 17 a 17 n hodí zejména k úpravě sypaných nudlí cezených, nudle pak užší a nudle domácí hranaté čís. 42 hodí se zejména na příkrm, gratinování a j. úpravy. Pak vyrábí firma bří. Zátkové ještě nudle v závitcích, tlustší a tenší, jež se výborně hodí do polévky.
Flíčky vyrábějí se ve třech velikostech, malé na zavářku č. 14, střední čís. 13 a veliké čís. 39, jež jsou vhodné na příkrm nebo samostatný moučník.
Makarony rozeznáváme podle tlouštky. Nejužší čís. 16, tak řečené spaghetti nemají uprostřed otvoru, pak přijdou makarony různých šířek i délek ve velikém výběru.
Zvláštním druhem jsou také růžky, jsou to krátké a zahnuté makarony buď hladké nebo rýhované. Vyrábějí se v různých velikostech, čís. 37 největší nám nahradí zcela dobře noky.
Všechny tyto těstoviny jsou levné, neboť jsou velice vydatné. Vždyť 1/2 kg balíček stačí na zavářku do polévky pro 24-30 osob, na příkrm pro 6-8 osob!
Zátkových těstovin lze použíti jednak na příkrm k masu nebo zelenině, vhodně upravené t. j. dušené nebo vařené a polité omáčkou, dále na přípravu různých nákypů, pudingů aj. samostatných pokrmů. Přinášíme v další části této knížky celou řadu výborných předpisů. Jsou to jednak osvědčené naše předpisy domácí nejen z Čech, nýbrž i ze Slovenska, jednak jsou to nové a zajímavé předpisy z celého světa, hlavně z vlasti makaronů Italie.
Kapitolou pro sebe jsou těstoviny Eviunis.
Firma bří. Zátkové kráčí stále s duchem času a snaží se ze všech sil vyhověti nejpokrokovějším snahám naší doby. Na začátku tohoto století bylo vědecky vyzkoumáno, že tělo lidské potřebuje ke své výživě kromě již známých živin též nepatrné, avšak velmi důležité činitele, jež byly nazvány vitaminy.
Organismus lidský, nedostává-li se mu vitaminů, chřadne, propadá různým nemocem jako křivici, skorbutu aj., a posléze hyne. O vitaminech bylo zjištěno, že jsou obsaženy zejména v syrové potravě, mléku, vejcích, obilných zrnech a v zelenině i ovoci.
Zvláštním úsilím podařilo se firmě bří. Zátkové vyrobiti těstoviny, v nichž jsou tito činitelé zachováni.
Tyto těstoviny prodávají se pod značkou Eviunis, doposud vyrábějí se makarony, růžky, široké i polévkové nudle. Těstoviny Eviunis vyrobeny jsou jako všechny ostatní Zátkovy těstoviny z prvotřídních surovin, avšak obsahují mimo to, jak bylo již naznačeno, ještě uvolněnou skupinu fosforečnovitaminovou ze zelené rostliny získanou spolu s fisiologicky účinnými solemi a vitaminovými faktory A, B, C, D a E. Zkuste tyto nové výrobky, hlavně při výživě svých dítek, aby jim tvářičky zdravím zčervenaly!
Pravým dobrodiním pro hospodyňky je Zátkova mouka hrachová. Dnešní žena dobře ví, že luštěniny jsou velice výživné, že obsahují ze všech produktů rostlinných nejvíce bílkovin, jichž mívají přes 20 %. K tomu obsahují ještě mnoho uhlovodanů, přes 50 %, a proto jsou mnohem výživnější než maso. A při tom jsou mnohem a mnohem levnější! Nyní se zajisté každá soudná čtenářka otáže, proč se vlastně poměrně málo luštěnin vaří, když jsou tak výživné?
Odpověď je lehká - představte si jen, jak je vaření a upravení hrachu a luštěnin vůbec obtížné a složité. Předně se musí luštěniny vařiti v měkké vodě, neboť ve tvrdé vodě se sráží legumin - jejich bílkovina. Měkkou vodu ovšem má málokterá hospodyňka, zejména ve velikých městech, po ruce. Ale této nesnázi lze odpomoci trochou zažívací sody.
Nyní však přijde další potíž, hrách se musí vařiti velmi dlouho, až 3 hodiny! Co to znamená topiva, času a i peněz, neboť v dnešní době platí plně anglické přísloví time is money (čas jsou peníze)!
Ale i péči vyžaduje vaření hrachu, třeba dbáti, aby nepřisedl ke dnu a nepřipálil se. Ale dejme tomu, že si koupíme patentní hrnec, v němž se vaří pod tlakem, a že takto uvaříme hrách přece jen rychleji. Avšak tu je třeba zase hrách protříti sítem, abychom ho zbavily slupek. Tyto jsou úplně nestravitelné a vyvolávají u většiny osob nadýmání. Konečně je tedy kaše hotova, ale za cenu jakého mrhání topivem, časem i prací!
Nemyslíte tedy, oč je moudřejší a rychlejší zaskočiti k nejbližšímu kupci, koupiti si tam balíček Zátkovy mouky hrachové, z níž lze beze vší námahy uvařiti již za 1/4 hod. výbornou a výživnou polévku nebo za 20 minut dobrou kaši? Této hrachové mouky lze též použíti k přípravě výborných, sytých karbonátků a puddingu, na něž přinášíme předpisy v další části.
Továrna "Monopol" bří Zátkové v Českých Budějovicích vyrábí dva druhy hrachové mouky, zelenou ze zeleného hrachu a žlutou z hrachu zlatého. Obojí tato mouka je naprosto čistá a vyráběna z prvotřídních surovin. Prodává se hygienicky balená v balíčcích po 1/4 kg. Takový balíček stačí pro čtyřčlennou rodinu 3x na polévku a 2x na kaši.
Hrachová mouka je neobyčejně výživná, neboť obsahuje 22 % bílkovin, 56 % uhlovodanů a 0,7 % tuku. Její větší používání v české kuchyni lze jen vřele doporučiti, neboť pokrmy z ní připravené jsou, zejména mlékem a vejci doplněné, neobyčejně výživné a při tom i lehce stravitelné.
(Poznámka opisovačky: zagooglila jsem a ke svému překvapení zjistila, že hrachová mouka je stále k sehnání. Jen jsem nedohledala, zda je ke koupi zelená i žlutá mouka hrachová:)
Pokračujeme zeleninovými recepty:
63. Nákyp z kapusty
Hlávka kapusty asi 1/2 kg, 5 dkg másla, 5 dkg Zátkovy smaženky, 5 dkg strouhaného sýru, 3 vejce, sůl, květ.
Očištěnou a rozkrojenou kapustu uvaříme do měkka ve slané vodě (15 až 25 minut). Pak ji ocedíme a umeleme. Utřeme máslo se žloutky, přidáme sýr a strouhanou housku a kapustu, vše osolíme, opepříme a dobře promísíme, na konec vmícháme tuhý sníh. Ohnivzdornou mísu vymažeme, vysypeme houskou a hmotu v ní pečeme zvolna 1/4 až 1/2 hod.
67. Kořenová zelenina zimní (po anglicku)
2 cibule, 6 mrkví, 2 petržele, 1 celer, sůl, pepř, lžíce octa, 5 dkg omastku, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce mouky
V zimě, kdy je nouze o zeleninu a tato je drahá, lze z uschované kořenové zeleniny upraviti pikantní příkrm, v Anglii velmi oblíbený. Cibulku nakrájíme na kolečka, a osmažíme ji do zlata. Pak ji zaprášíme moukou a zalijeme polévkou nebo vodou, přidáme na kolečka nakrájenou, oškrábanou a uvařenou ostatní zeleninu (třeba z polévky), osolíme ji, opepříme, okyselíme a chvíli podusíme. Na konec přidáme lžíci hořčice.
68. Okurky plněné masem (sváteční předpis)
Nádivka: 3/8 kg telecího, 1/8 kg šunky, 1/8 kg slaniny, 2 vejce, citronová kůra, 4 sardele, 6 dkg másla, 3 dkg máčené housky, sůl, pepř, květ.
Dále potřebujeme: 6 velkých okurek, 10 dkg slaniny, 1/8 bílého vína, sůl, pepř, citronová šťáva, 1 cibule, petrželová nať, bobk. list, hřebíček, 1/8 l polévky, 3 dkg másla a 3 lžíce mouky
Nachystáme si nádivku: maso, šunku i slaninu a máčenou housku semeleme. Pak přidáme vejce, sůl a koření a sardele, jež jsme stáhly s kostí a utřely s máslem. Vše dobře rozmícháme a plníme tím okurky, jež si takto připravíme.
Okurky oloupáme, na obou koncích seřízneme a pomocí dlouhé lžičky nebo silného drátu vyškrabeme z nich jádra a vyhloubíme je uvnitř. Pak je dobře vypláchneme a chvilku ve slané vodě povaříme. Pak je ocedíme a osušíme, naplníme nádivkou a dáme na kuthan, vyložený plátky slaniny. Přidáme k nim cibuli, petržel a koření. Vše podlijeme vínem a polévkou tak, aby okurky byly potopeny. Kuthan zakryjeme a okurky zvolna dusíme asi 1 hodinu. Zatím uděláme tmavší jíšku a touto omáčku posléze zahustíme. Ještě chvilku necháme vše povařiti, okyselíme citronovou šťávou a neseme na stůl.
69. Okurky plněné bez masa
2-3 okurky, 4 tvrdé žloutky, 1 houska máčená, 6 dkg parmezánu, 1 vejce, sůl, květ, hřebíček, 8 dkg másla
Nádivku upravíme takto: Máčenou housku rozetřeme dobře s tvrdými vejci a strouhaným sýrem. Přidáme syrové vejce, sůl a tlučené koření. Okurky upravíme takto: oloupáme je, na obou koncích seřízneme a pomocí dlouhé lžičky nebo silného drátu vyškrabeme z nich jádra a uvnitř je vyhloubíme. Pak je vypláchneme a chvilku povaříme ve slané vodě. Pak je ocedíme, osušíme, naplníme a dáme dusiti zakryté na máslo, až jsou měkké. Hodí se výborně ke skopovému masu a jsou oblíbeny na Balkáně.
71. Smažená rajská jablíčka (k obložení makaron)
6 rajských jablek, 3 lžíce Zátkovy smaženky, 1 zelená paprika, 6 dkg másla, 1/2 cibulky, sůl
Papriku oloupeme, jádra vybereme a drobně ji posekáme. Rovněž cibuli oloupáme a usekáme. Obojí osmažíme do růžova na másle. Zatím nakrájíme zralá, ale tvrdá jablíčka na kolečka, obalíme je v Zátkově smažence. Osmaženou cibulku a papriku z omastku vyndáme a vysmažíme v něm rajská jablíčka na obou stranách. Už na míse posypeme je osmaženou cibulí a paprikou. Toto obložení dodá zajímavé chuti těstovinám.
72. Dušená rajská jablíčka (americký předpis)
8 velkých rajských jablek, 6 nezralých kukuřičných klasů, 1 sekaná cibule, sůl, pepř, cukr, 6 dkg másla, 1 lžíce mouky
Rajská jablíčka oloupáme a nakrájíme na kolečka, zrnka vyndáme, přidáme sloupaná zrna z nezralých klasů kukuřičných, jemně usekanou, oloupanou cibuli, vše osolíme, zakryjeme a dusíme na másle asi 20 min. Pak přidáme pepř, trochu cukru a zaprášíme zeleninu moukou, trochu podlijeme a omáčku povaříme ještě 10 minut. Tato dušená zelenina se hodí výborně k Zátkovým makaronům.
73. Plněná rajská jablíčka
6-8 velikých rajských jablek, 6 dkg slaniny, 6 pečárek nebo smržů, hrsť petržele, 1 cibule, tymián, pepř, sůl, 3 žloutky, 6 lžic oleje nebo 6 dkg másla, 3 lžíce Zátkovy smaženky.
Zralá, ale tvrdá rajská jablíčka opatrně vyhloubíme seříznuvše vršek. Nádivku upravíme takto: na drobně nakrájené slanině osmažíme posekané houby, zelenou petržel a cibulku. Smažíme asi pět minut, pak přidáme sůl a koření a žloutky. Rajská jablíčka naplníme touto míšeninou. Dáme je na rendlík s rozpáleným tukem, posypeme strouhanou houskou a zapékáme je asi 1/4 hodiny v troubě.
(příště budeme pokračovat v představování další vynikajících výrobků fy. Monopol Bří. Zátkové v Českých Budějovicích a budeme připravovat zeleninové saláty)