Úterý 8. července 2025, svátek má Nora
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Pošírování

Possum
diskuse (96)

Mikrovlnka je velmi výhodná pro tenhle způsob úpravy jídel. Nepotřebuje se tolik tekutiny jako při klasickém pošírování. Ono totiž pošírování v mikrovlnce je vlastně něco mezi klasickým pošírováním a vařením v páře.

Vejce

Hodně lidí nemá rádo tu vodovo/octovou chuť. A zase na druhou stranu, "volské oko" je dělané na tuku. Takže mikrovlnka nám odpomůže od obou a uděláme vejce "uvlněné" bez vody a tuku.

Misku vhodnou pro mikrovlnku jemně vymažeme (vysprejujeme), rozklepneme do ní vajíčko, žloutek opatrně (tak aby se nám nerozlil) propíchneme, misku přikryjeme a vlníme 30 sekund - 1 minutu. Necháme 1-2 minuty ustát.

Ryby

Další vhodná potravina je ryba. Jelikož se dělá víceméně ve vlastní šťávě má výraznější chuť.

Mediterranean file

1 cibule (pokrájená), 1 menší červená paprika (pokrájená), 3 stroužky česneku (utřeného), 400 g plechovka rajčat (krájených), 1/2 hrnku vývaru, 2 PL zelených oliv (pokrájených), 2 KL kaparů, 4-5 filetů.

Do nádoby vhodné pro mikrovlnku dáme cibuli, papriku a česnek a vlníme asi 1-2 minuty. Přidáme rajčata, vývar, olivy a kapary a vlníme přikryté asi 4 minuty. Potom na to položíme filety a vlníme přikryté dalších asi 4-5 minut nebo dokud není ryba hotová. Necháme 5 minut ustát.

Pošírovaný losos

4 filety, 2 šalotky (pokrájené), 1 hrnek suchého bílého vína, sůl a pepř, kolečka citronu na ozdobu.

Do nádoby vhodné pro mikrovlnku dáme šalotku a víno a vlníme přikryté asi 1-2 minuty. Opatrně vložíme osolenou a opepřenou rybu a přikryté vlníme asi 5 minut, nebo dokud není ryba hotová. Necháme ustát 5 minut. Opatrně dáme na talíře a podáváme ozdobené citronem.

Maso

I maso se dá takto upravit v mikrovlnce. A zase, jelikož se použije méně vody je chuť výraznější a vývar silnější.

Používáme různé byliny, koření, zeleninu, ocet či víno. Vývar potom můžeme dále použít k přípravě omáček atd.

Pošírované kuře.

4 kuřecí filety, 1 cibule (rozkrojené na čtvrtky), 1 stonek řapíkatého celeru (pokrájeného na větší kusy), 1 mrkev (pokrájená na větší kusy), 1/2 hrnku suchého bílého vína, 1/2 hrnku vývaru, bobkový list, sůl a pepř.

Do nádoby vhodné pro mikrovlnku dáme zeleninu, víno, vývar a bobkový list a přikryté vlníme asi 2 minuty. Vložíme kuře a přikryté vlníme asi 6 minut, nebo dokud není kuře skoro hotové. Necháme 5 minut ustát.

Ovoce

A samozřejmě ovoce. Bez dezertu by to přece nešlo. Ovoce při pošírování udrží svůj tvar. Dobré jsou hrušky, broskve atd.

Pošírované broskve

3 hrnky červeného vína,

1 hrnek cukru,

1 kousek skořice,

2-3 hřebíčky,

2 kuličky pepře,

1-2 pásky citronové kůry,

4-6 broskví (podle velikosti),

Do nádoby vhodné pro mikrovlnku dáme víno, cukr, skořici, hřebíček, pepř a citronovou kůru a vlníme asi 2 minuty. Zamícháme a vlníme další 2 minuty. Cukr musí být rozpuštěný. Vložíme broskve a vlníme asi 3- 4 minuty.

Podáváme se zmrzlinou a šlehačkou polité zbylou šťávou.

Aston Ondřej Neff
8. 7. 2025

Ani grejcar, to byla hláška kamarádky mé maminky.

Peter Lelovič
8. 7. 2025

Víte, jak mě rozčilují nesmysly.

Ivo Fencl
8. 7. 2025

Určitě je to film pro děti a určitě je dobrodružný.

Petr Kolman
8. 7. 2025

Méně pozorný čtenář si řekne, no jo, to se to závidí.

Petr Nedělník
8. 7. 2025

Chystají se stát energetickou velmocí.

ČTK, Lidovky.cz
8. 7. 2025

Německé ministerstvo zahraničí si v úterý předvolalo čínského velvyslance. A to kvůli incidentu,...

Kamil Struha
8. 7. 2025

Do Řecka a Turecka se během prázdnin jezdí hlavně za teplým mořem a počasím. Jenže většina lidí...

Darek Štalmach, žah Žaneta Motlová
8. 7. 2025

Dlouhá a možná i bezesná noc čeká obyvatele části Moravskoslezského kraje. Meteorologové vydali...

Lidovky.cz, ČTK
8. 7. 2025

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navrhl amerického prezidenta Donalda Trumpa na Nobelovu cenu...

Martin Zvěřina
8. 7. 2025

Ani v Česku, ani ve Španělsku nebyla bezprostřední příčinou blackoutu fotovoltaika. A můžeme...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz