Pátek 23. května 2025, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Dobrodružné bagetky podle pana Cuketky

RenataE
diskuse (47)

Web pana Cuketky určitě znáte. A tam jsem to našla. Návod na bagetky, které jen tak někde nekoupíte. V Praze asi tak ve dvou pekařstvích - obě jsou pod taktovkou rodilých Francouzů. A proč říkám návod a ne recept? Protože tajemství je v technologii, nikoliv v přísadách. RenataE - bagetky - těsto

Suroviny jsou prosté jako chléb - hladká mouka, voda, droždí, sůl.

Kouzlo spočívá v pomalé fermentaci. Je to úplně jednoduché. Zpracujete mouku s vodou a necháte přes noc v lednici."Složité" cukry mají dost času k přeměně na cukry "jednoduché". Ráno do těsta zapracujete droždí a sůl a necháte kynout v pokojové teplotě. Klidně si odskočte s dětmi na kontrolu u doktora, potom na nákup a ještě si můžete pustit Tři oříšky pro Popelku. Těsto si bude pobublávat skoro 6 hodin, než dosáhne vrcholu - dvojnásobný objem se zřetelnými bublinami.

Při prvním pokusu jsem i přes precizní Cuketkův návod neodhadla správnou konzistenci první fáze (mouka + voda). Přesto jsem ráno přidala sůl a droždí a nechala těsto kynout. Po dvou pohádkách jsem zjistila, že je to opravdu moc tekuté a třesoucí se rukou přisypala mouku. Za stálého mumlání mantry "bubliny, ať tam zůstanou ty bubliny" jsem těsto na další tři hodiny odsunula z dohledu.

Bubliny se znovu vytvořily a tak jsem si připravila všechny nezbytnosti. Bagetky je dobré péct na rozpáleném kameni, takže jsem dala do trouby nahřát těžkou keramickou koláčovou formu, ta se v mé domácnosti kameni nejspíš blíží. V troubě by měl být zdroj páry - ten supluje malá forma na paštiku, do třetiny naplněná horkou vodou. Páru je třeba v průběhu pečení ještě trochu přidat - stačí PET láhev se střičkou. Choré potomstvo vystřihlo pečící papíry podle koláčové formy. Od té chvíle dětičky hřadovaly v kuchyni a sledovaly drama v přímém přenosu. Poslední příprava - naolejovat velký nůž.

RenataE - bagetky - upečenéZačínáme - trouba naplno, forma předehřátá, papír posypaný moukou v pohotovosti. Na vál s hrubou moukou stěrkou přemístíme těsto. Těsto má tendenci se přemísťovat samovolně. Velmi něžně těsto usměrníme do kompaktního tvaru a nožem rozdělíme na díly podle velikosti pečící podložky. Při překládání na papír se nám budoucí bagetky chtě-nechtě trochu překroutí, to je jen dobře.

A teď nastává adrenalinový zážitek. Papír s bagetkami rychle přesuneme na rozpálenou formu, zavřeme troubu, co nejrychleji, potřebujeme vysokou teplotu. Asi po půl minutě do trouby stříkneme vodu (na stěny trouby), potřebujeme dodat páru. To opakujeme dvakrát-třikrát. Mezitím okénkem fascinovaně sledujeme, jak bagety viditelně nabývají na objemu.

Po třetím "zapaření" pečeme cca 15 minut. Ani dozlatova, ani dohněda. Něco mezi tím. Necháme aspoň deset minut chladnout na mřížce a děti odháníme.

Pozn. Pokud chcete stihnout své výtvory vyfotografovat, zažeňte nejprve děti do postele.

Orientační předpis:
380 g hladká mouka (nejlépe chlebová pšeničná)
300 ml studená voda
1 čajová lžička sušeného droždí (5g)
1,5 čajové lžičky soli
Poměr mouka/voda není přesný, musí se odhadnout podle konzistence těsta, které je o poznání vláčnější, než obvyklá chlebová těsta

Fotoreportáž najdete zde, a ještě podrobnější u pana Cuketky.

S laskavým svolením pana Cuketky

Jan Berka
23. 5. 2025

Opatrně se sázkami na dluhopisy. Známe nejhorší scénář

Ladislav Jakl
23. 5. 2025

Kde je líheň myšlení, že každý má právo na peníze druhých?

Aston Ondřej Neff
23. 5. 2025

Izrael si počkal, až Trump vytáhne paty.

Petr Kolman
23. 5. 2025

Přes milion lidí žije na hraně a vláda se raději dívá jinam

Aston Ondřej Neff
21. 5. 2025

Rusové jsou ochotni vraždit neomezenou dobu.

Aston Ondřej Neff
20. 5. 2025

Rumuni tedy rozhodli, jak rozhodli.

Aston Ondřej Neff
22. 5. 2025

V jistém smyslu jde o vzkaz voličům.

Gustav Sitař
21. 5. 2025

Média hlavního proudu se připojila ke kritice Bidenova Bílého domu

přečetl Panikář
20. 5. 2025

Západní civilizace ve jménu „záchrany klimatu“ páchá sebevraždu.

sku Sára Kultová
23. 5. 2025

Dálnici D10 ve směru na Turnov uzavřela v pátek dopoledne hromadná nehoda. Na 20,5. kilometru mezi...

Josef Kopecký
23. 5. 2025

Šéf SPD Tomio Okamura, který kritizuje, že Česko pomáhá Ukrajině napadené Ruskem a uprchlíkům před...

Eva Hlinovská
23. 5. 2025

Francouzský dům Cartier určoval styl, nejen pokud jde o šperky, ale též v hodinářství. Legendou se...

khr Karel Hrdina
23. 5. 2025

Středeční tragickou událost v Táboře policie prověřuje jako nedbalostní jednání nezletilého, při...

ČTK, Lidovky.cz
23. 5. 2025

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil lídry Velké Británie, Francie a Kanady, že dodávají...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz